Muzikinis teatras pradeda atvirų džiazo vakarų tradiciją | kl.lt

MUZIKINIS TEATRAS PRADEDA ATVIRŲ DŽIAZO VAKARŲ TRADICIJĄ

  • 9

Trečiadienio vakarą (20.30 val.) Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre skambės nemokamas džiazo meistrų koncertas, vyks didelio formato tapybos darbų parodos atidarymas, o nusileidus sutemoms renginį vainikuos švyturio įžiebimas teatro bokšte. Tai bus pirmasis visą rudenį vyksiančio ciklo „Menų švyturys“ renginys.

Duoklė džiazo miestui

„Dar prieš atvykdamas į Klaipėdą šį miestą mačiau ne tik kaip esantį šalia jūros, kaip uostą – man jis visada siejosi su džiazu, su šokiu“, - apie džiazo vakarų idėją pasakojo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas Jonas Sakalauskas, - „muzikinis teatras yra didžiausia kultūros įstaiga vakarų Lietuvoje, tad norime būti jautrūs visoms kultūros sritims, atliepti įvairius žanrus ir kultūrines iniciatyvas. Džiazo vakarai yra vienas iš žingsnių, siekiant kuo tolygiau įsilieti į miesto, kuriam svarbu džiazas, kultūrinį gyvenimą“.

Džiazo vakarai muzikos gurmanus kvies kiekvieną mėnesį. Renginių ciklas pavadinimu „Menų švyturys“ atskleis džiazo jungtis su kitomis meno formomis. Programas pristatys geriausi džiazo atlikėjai iš Lietuvos, Klaipėdos, tikimasi sulaukti išskirtinių svečių ir iš užsienio. „Klausytojai gali nusiteikti ne muzikavimui džiazo stiliumi, bet išgirsti stipriausius Lietuvos ir Klaipėdos džiazo muzikantus, atliekančius solidžias džiazo programas“, - žadėjo teatro vadovas.

Džiazo oratorijos kūrimas

Teatro vadovo pavaduotoja menui Jurgita Skiotytė-Norvaišienė intrigavo minėdama, kad kas mėnesį vyksiantys džiazo vakarai įsilies į šiuo metu kompozitoriaus Jono Jurkūno kuriamą džiazo oratoriją, „kiekvieno tokio džiazo vakaro metu publika susipažins su vis kitais atlikėjais, kuriuos vėliau išgirs oratorijoje. Atlikę savo parengtą programą jie dalį vakaro skirs improvizacijai kompozitoriaus padiktuota tema. Vėliau kompozitorius iš šių improvizacijų atsirinks geriausius fragmentus ir juos perkels į oratoriją. Tad džiazo vakarai yra ir atskirų džiazo oratorijos fragmentų inspiracijos“. Pačios oratorijos premjera įvyks 2017 m. pavasarį.

Pirmąjį „Menų švyturio“ džiazo vakarą publikai gros džiazo kvartetas iš Kauno: Tomas Botyrius (saksofonas), Motiejus Bazaras (klavišiniai), Mykolas Bazaras (kontrabosas) ir Arvydas Joffė (mušamieji).

Džiazo meistrų koncertą lydės nuo Klaipėdos meno pasaulio neatsiejamo tapytojo abstrakcionisto Dano Andrilionio tapybos darbų paroda. Kolonų salės erdves apgyvendins ne vieną miestą užsienyje spėjusios apkeliauti drobės. Aktyviai parodose dalyvaujantis dailininkas šiai parodai atrinko talpioms muzikinio teatro erdvėms tinkančius didelio formato meno kūrinius.

Miestą nušvies švyturys

Renginio vakarą vainikuos įspūdingas momentas, 22 val. teatro bokšte nušvis galingas švyturio spindulys. Kiekvieną vakarą tamsą skrosiantis šviesos signalas simbolizuoja 30-uosius veiklos metus pasitinkančio ir naujai savo vietą miesto kultūriniame žemėlapyje vertinančio teatro siekius.

„Mūsų švyturys yra kultūros uosto ir jame vykstančių kultūrinių jungčių simbolis. Pažymime buvusias ir dar tik būsiančias jungtis, kultūros svarbą Klaipėdoje ir ateities miesto, kurį dar tik kuriame viziją“, - švyturio idėją aiškino J. Sakalauskas, - „šviesos signalas kvies menininkus atvykti ir gyventi bei kurti Klaipėdoje, muzikiniame teatre“.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Jonui aciu

Vilnietis Jonas Sakalauskas labiau Klaipeda myli, nei kokie pikti komentatoriai.Tikiu,kad jauno vadovo deka atgims muzikinis teatras. Nes eina i pasauli per geri.Ne taip kaip Delfinariumo vedeja...o gaila.

Uyxd6467

Nekenciu klaipedos, visi cia sukriose ir vaiksto kaip zmogu kad butu nuzude!!! Esu priverstas vazineti vieauoju ir man pykcio kiek privare. Geda sitam miestui ir dziasmenui merui !!!

AK

"kol džiazo festivalis bus nemokamas, tol kitų koncertų salės bus tuščios" - tokio ryšio nėra. Koncertų salė sezono atidarymo vakarą buvo pilna, už bilietą teko mokėti 15 eurų, kas atitinka 52 Lt - tai labai daug, visgi, kaip matome iš salės užpildymo - bent kartais pakeliama.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS