Naujojoje Klaipėdos galerijoje atidaroma V. Tamošiūno paveikslų paroda | kl.lt

NAUJOJOJE KLAIPĖDOS GALERIJOJE ATIDAROMA V. TAMOŠIŪNO PAVEIKSLŲ PARODA

  • 0

Naujojoje Klaipėdos galerijoje mados ir verslo centre „Herkaus galerija“ (Herkaus Manto g. 22) šį ketvirtadienį 17.30 val. bus atidaryta Virginijaus Tamošiūno (Mažeikiai) tapybos paroda.

V. Tamošiūnas – abstrakčiojo meno atstovas. Filosofiniu požiūriu dailininko kūryba – švarus subjektyvusis idealizmas, kuriame vaizdas formuojamas atsisakant tradicinių realių formų, einama vadinamojo grynojo meno paieškos keliu, kur spalva, linija, forma yra ne tik raiškos priemonės, bet ir paveikslo turinys.

Dailininko paveiksluose ekspresyvios, dažnai kontrastingų spalvinių dėmių formos, koloritas patraukia kuriamais prieštarų kupinais vaizdais. Tačiau kiekvienas, kad ir abstraktus, darbas turi savo sukūrimo istoriją – su kūrybos proceso metu apėmusiais jausmais, mintimis ir dailininko sau keliamais meninio sprendimo uždaviniais.

„Siekiu neįsprausti žiūrovų į konkretybės suvokimą, palieku erdvę savarankiškiems pastebėjimams ir pamąstymams ar tiesiog estetiniam įspūdžiui, emocinei paveikai“, – teigė V. Tamošiūnas.

Dailininkas tarsi išsiveržia iš lietuviškosios ekspresionistinės koloristinės tapybos mokyklos tradicijos. Žinoma, tapyba negali apsieiti be spalvinio elemento. Tačiau jau pats spalvų pasirinkimas V. Tamošiūną išskiria iš lietuviškojo modernizmo konteksto. Viena pagrindinių autoriaus meninių vertybių – laisvė: išsilaisvinimas iš taisyklių, iš racionalių plastinių sprendimų priėmimų, koncepcijų formavimo. Solidžioms ir subtilioms drobėms autorius suteikia labai asmenišką, originalią, unikalią raišką.

Savo darbuose V. Tamošiūnas įtapo ar išraižo žodžius. „Kartais tai yra tik žodžių imitacija, kitais atvejais – tikri daugiau ar mažiau įskaitomi žodžiai, kurių reikšmei neteikiu svarbos. Tad į žodžius abstrakcijose reikia žvelgti kaip į nepažįstamos kalbos hieroglifus, nuogas raides, neįgavusias sutartinės reikšmės“, – komentavo parodos autorius.

V. Tamošiūnas (gim. 1962 m.) studijavo Šiaulių universiteto Menų fakultete. Jis yra tarptautinės pašto meno grupės „Correspondances croisees“ ir tarptautinės meno grupės „Chanteloube“ narys. Tapytojas surengė autorines parodas Paryžiuje (galerijoje „L’expo“ 2012 m.; galerijoje „Terre des Arts“ 2010 m.), Grenoblyje (galerijoje „Ex nihilo“ 2011 m.), Strasbūre (galerijoje „Carre’d’artistes“ 2011 m.), Morlė (galerijoje „Le regard eclaire“ 2010 m.), Stendalyje (miesto muziejuje 2008 m.), Osterburge (Osterburgo krašto muziejuje 2008 m.).

V. Tamošiūno tapybos paroda Klaipėdoje veiks iki rugsėjo 3 d.

GALERIJA

  • V. Tamošiūnas. Emocinė pirmadienio kompozicija II.
  • V. Tamošiūnas. Denim.
  • V. Tamošiūnas. Ne ramybės būsena.
Autoriaus archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS