Paroda „Raudona“ – skirta meilei | kl.lt

PARODA „RAUDONA“ – SKIRTA MEILEI

  • 0

Kokias asociacijas mums kelia raudona spalva? Vieniems raudona – kraujas ir vynas, kitiems – rožės ir aistra, lūpos ir moteriškumas. Monikos, Jurgos ir Eglės paroda iš tiesų skirta meilei. Skirtingomis raiškomis – per tapybą (ant drobės ir ant odos) bei fotografiją menininkės kalba apie jausmus, artėjantį pavasarį ir aistrą gyventi.

Kūrybinis projektas „Raudona“ – jungtinė trijų moterų menininkių – Monikos Gustaitės, Jurgos Sutkutės ir Eglės Degutytės Kontrimienės – paroda yra spontaniškas vernisažas. Reginys vasario 17 dieną, penktadienį, 18 valandą bus atidarytas Eglės Kontrimienės kūrybinėje dirbtuvėje, Didžiojo Vandens 5, Klaipėdoje.

Tradicija rengti vienos ar kelių dienų, ar vienos savaitės parodas menininkų dirbtuvėse kažkada gyvavo ir Klaipėdoje. Puodžių gatvėje klestėjo savotiškas meno avilys, beveik kaip Paryžiaus Monmartras. Kelių paveikslų ar fotografijų vernisažai buvo ne tik populiarus eksponavimo būdas, bet ir puiki proga menininkams pasitikrinti, susitikti su draugais ir meno mylėtojais. Pastaruoju metu tokia tradicija uostamiestyje primiršta, menininkai nenoriai įsileidžia į savo sakralias erdves. Ir visai be reikalo, nes parodos, rengiamos tokiose erdvėse, kuria pridėtinį emocinį kontekstą: menininko daiktai tampa papildomais eksponatais, žadinančiais ne mažesnį smalsumą nei kūriniai.

Parodos „Raudona“ idėja gimė visai netikėtai po filmo peržiūros kino teatre. Filmas  buvo puikus pretekstas visoms susitikti, o filmo aptarimas, į kurį menininkės susirinko Eglės kūrybinėse dirbtuvėse, subrandino puikų sprendimą.

Nuo ko pradeda menininkas, sumanęs surengti savo parodą: ieško galerijos, parodos kuratoriaus, paskui ilgai laužo galvą dėl parodos koncepto, apskaičiuoja išlaidas ir priima sprendimą: NE DABAR. Paraiška galerijai pateikta pavėluotai, belieka susitaikyti, viską atidėti ir laukti kito šanso. Kūrybingi ir drąsūs žmonės ne atidėlioja, o veikia: suranda alternatyvią erdvę ir imasi spontaniškų kūrybinių sprendimų.

Bendros parodos idėja nėra nauja, apie parodą Eglė ir Jurga dažnai pasvajodavo, ne kartą buvo numačiusios ir  datą, bet vernisažas taip ir neįvykdavo. „Mes buvom kaip degtukas ir dėžutė, o norint įkurti ugnį, reikėjo trečios jėgos“, – pasakoja Eglė. Tuo trūkstamu elementu tapo Monika. „Aš tiesiog labiausiai mėgstu ne plepėti, o daryti. Nori ir darai, nesvarbu, kaip gausis, nes visada gali geriau nei galėjai vakar, bet kai nieko nedarai, tas geresnis rytojus niekada ir  neateina“, – sako Monika.

Ši paroda M. Gustaitei ir E. Kontrimienei yra pirmoji, surengta Klaipėdoje. Jurgai ši paroda galbūt bus naujo kūrybinio etapo pradžia po užsitęsusios kūrybinės pauzės. Kūrėja yra rengusi savo personalines parodas, dalyvauja grupinėse parodose Lietuvoje bei užsienyje nuo 2002 metų. Menininkėms tai tiesiog smagus žaidimas ir kūrybinis procesas. Jos džiaugiasi galėdamos įlieti žaismės į Klaipėdos senamiesčio kultūrinį gyvenimą.

Darykime viską, kad nebūtų bloga nuo savęs. Pradėkite dabar!

Trumpai apie menininkes

Monika Gustaitė – dizainerė, vizualinių projektų bei sprendimų kūrėja, prekinio ženklo „Hygge Lietuva“ įkūrėja, Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakulteto absolventė, be 5 minučių meno magistrė.

Eglė Kontrimienė – tapytoja, Klaipėdos universiteto Dailės fakulteto absolventė.

Jurga Sutkutė – menininkė, dizainerė, mados savaitės Klaipėdoje „Fashion Week Klaipėda“ iniciatorė ir organizatorė. Šiaulių universiteto absolventė, meno magistrė, Lietuvos dailininkų sąjungos narė.

GALERIJA

  • Paroda „Raudona“ – skirta meilei
  • Paroda „Raudona“ – skirta meilei
  • Paroda „Raudona“ – skirta meilei
  • Paroda „Raudona“ – skirta meilei
  • Paroda „Raudona“ – skirta meilei
Kūrėjų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS