Pianistas G. Januševičius ir fortepijono istorijos | kl.lt

PIANISTAS G. JANUŠEVIČIUS IR FORTEPIJONO ISTORIJOS

  • 0

Vokietijoje gyvenantis pianistas Gintaras Januševičius kitą savaitę atvyks į mylimą Klaipėdą pasakoti istorijų, tačiau tai darys ne vienas – daugiausia su publika kalbės fortepijonas.

„Naujasis Kolosas“ – tai nauja pianisto solinė programa, skirta istorijoms apie europiečių XIX a. pabaigos ir XX a. pradžios emigraciją į JAV. Claude’as Debussy, Sergejus Rachmaninovas, Vladimiras Horowitzas, Philipas Glassas, George’as Gershwinas – svarbūs pasaulio kūrėjai, kurių muzika skambės paskutinį pavasario vakarą. „Koncertas man – dalijimosi ir bendravimo ritualas“, – sakė G. Januševičius, kviesdamas susitikti gegužės 31 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Pažintį su savo gyvenimo palydovu fortepijonu atlikėjas pradėjo Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijoje. „Buvau labai nepaklusnus vaikas ir mano mokytoja Valentina Potejenko turėjo naudotis visais jai žinomais ir itin kūrybingais būdais, kad tik įtrauktų mane į pamoką“, – prisiminė pianistas. Dabar jis – visapusiška asmenybė, derinanti įvairias su muzika susijusias veiklas. „Vien profesinėje srityje esu išbandęs daugelį amplua – buvau pianistas, renginių prodiuseris, pedagogas, kompozitorius, aranžuotojas, lektorius, talentų skautas, dirigentas, net dainininkas“, – sakė G. Januševičius.

Pianistas išgarsėjo 2004-aisiais tapęs jauniausiu Tarptautinio Monrealio konkurso finalininku. Netrukus sekė pasirodymai legendinėje Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos Didžiojoje salėje, Barselonos „Palau de la Musica Catalana“, Viurcburgo „Rezidencijoje“, Monrealio Wilfrido Pelletier salėje, Madrido „Auditorijoje“, Šendženo koncertų salėje, Paryžiaus „Salle Cortot“, Berlyno Kapituliacijos salėje ir kitur. Atlikėjas grojo daugiau nei su 30-ia orkestrų, solines bei kamerines programas pristatė daugelyje Lietuvos ir Vokietijos miestų, taip pat Niujorke, Vašingtone, Hamamacu, Rio de Žaneire, Berlyne, Prahoje, Šendžene, Londone, Paryžiuje, Madride, Romoje, Vienoje, Barselonoje, Stokholme, Tel Avive, Varšuvoje, Budapešte, Dubline, Ciuriche, Kišiniove ir kitur.

Nors gyvena Vokietijoje, G. Januševičius būtent Klaipėdoje 2017 m. įkūrė vasaros akademiją jaunimui „Klaipėda Piano Masters“, pasak jo, savo muzikinėmis idėjomis bei paskaitų įvairiapusiškumu analogų neturinčią visame pasaulyje.

Programa „Naujasis Kolosas“ – tai antroji pianisto koncertinės trilogijos, paremtos jo mėgstamiausiais eilėraščiais, dalis. Jos įkvėpėjas – 1883 m. poetės Emmos Lazarus sukurtas sonetas „Naujasis Kolosas“, dedikuotas Laisvės saloje prie Niujorko iškilusiai Laisvės statulai. „Niujorkas – mano sielos miestas, o jo istorija – neišsemiamo įkvėpimo šaltinis. Kiekvienas tos istorijos epizodas turėjo įtakos visai pastarųjų 400 metų žmonijos istorijai, o mano programoje aptariamas etapas glaudžiai susijęs ir su Lietuva. Koncerte stengiausi į vientisą fantaziją sudėti įdomiausius to meto įvykius ir žmones, pastatyti jiems ir jų svajonėms muzikinį paminklą“, – apie programą pasakojo jos idėjos autorius ir atlikėjas.

Taigi koncerte „Naujasis Kolosas“ bus galima pasiklausyti ne tik nuostabios muzikos fortepijonui, bet ir istorijų, kurias publikai pasakos pianistas G. Januševičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS