Raganų kalne darbuojasi skulptoriai | kl.lt

RAGANŲ KALNE DARBUOJASI SKULPTORIAI

  • 2

Šią savaitę Juodkrantės Raganų kalne vieši medžio skulptorių ir tautodailininkų komanda, kuri atnaujina medinių skulptūrų ekspoziciją. Planuojantys apsilankyti Kuršių nerijoje pirmosiomis rugsėjo dienomis, galės asmeniškai pabendrauti su čia dirbančiais meistrais.

Surengtame tradiciniame simpoziume medines skulptūras atnaujina Valentas Butkus, Dalius Udrakis, Rimantas Zinkevičius ir Jonas Vaicekauskas. Pastarieji du yra ir kelių ekspozicijos skulptūrų autoriai.

Raganų kalne iš viso pastatytos 96 skulptūros. Prieš porą metų šio išskirtinio Juodkrantės objekto šeimininkė – Neringos muziejai – menininkų simpoziumus, skirtus trapiems medžio dirbiniams puoselėti, papildė dar viena iniciatyva: sumanė perkelti visą ekspoziciją į virtualią erdvę.

Sukurtoje interneto svetainėje galima rasti interaktyvų projekto žemėlapį su išsamia informacija apie skulptūras bei jų nuotraukomis, audiogidu bei skulptorių interviu.

Tekstai bei audiogido informacija pateikiama lietuvių, anglų bei vokiečių kalbomis – kad susipažinti su ekspozicija galėtų ir svečiai iš užsienio. Svetainė pritaikyta ir specialiųjų poreikių turintiems interneto vartotojams.

„Raganų kalno ekspozicija įkopė į penktą dešimtį – viskas sukurta vietos entuziastų ir kūrybingų tautodailininkų pastangomis. Siekiame tęsti šią tradiciją bei prie jos prisidėti moderniomis priemonėmis. Šiomis dienomis, kai daugelis įpratę keliauti su išmaniaisiais telefonais, mūsų parengtas gidas yra visada po ranka. Natūralu, kad svetainės lankomumas ypač išauga turizmo sezonu, vasarą, tačiau, daugėjant kelionių po Lietuvą, ir pats Raganų kalnas, ir jam skirtas virtualus gidas tampa vis populiaresni visais metų laikais“, – teigė Neringos muziejų vadovė Lina Motuzienė.

Raganų kalnas – nuo seno žmonių susibūrimų ir tradicinių švenčių, vėliau – pasivaikščiojimų vieta buvęs išskirtinis Kuršių nerijos gamtos objektas prieš keliasdešimt metų įkvėpė girininką Joną Stanių originaliai iniciatyvai papuošti jį medžio skulptūromis.

1979 m. į pirmąją kūrybinę stovyklą susirinkę liaudies meistrai išdrožė 25 skulptūras.

Projektui vadovavo skulptorius Steponas Šarapovas ir architektas Algimantas Nasvytis. 1979–1981 m. surengti trys tokie simpoziumai, kurių metu 50 medžio meistrų ir kalvių sukūrė dar 71 skulptūrą, įkvėptą lietuviškos etninės kultūros palikimo.

GALERIJA

  • Raganų kalne darbuojasi skulptoriai
Neringos muziejaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

4

Kas buvo tas supuvo, ką restauravo, tai nesąmonė gavosi. Laikas naujas skulptūras kurti į platinti teritorija

Kom Žeglov

Jei Šarapovas tai ir Vysockis turejo būti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS