Rašto meno atradimai Lietuvos kaligrafijos sostinėje | kl.lt

RAŠTO MENO ATRADIMAI LIETUVOS KALIGRAFIJOS SOSTINĖJE

Klaipėdoje 2019 m. įkurta VšĮ „Prof. A. Kliševičiaus kaligrafijos ir rašto meno mokykla“ įvairiomis veiklomis kviečia prisiminti pirmąją kaligrafijos parodą šalyje, prieš tris dešimtmečius surengtą Klaipėdoje. Ji davė impulsą visai serijai įdomių rašto menui skirtų renginių, kurie vyko uostamiestyje nuo 1992-ųjų. Dėl jų žymus šalies grafikas Rimvydas Kepežinskas Klaipėdą pavadino Lietuvos kaligrafijos sostine.

Sulaukė didelio dėmesio

Pirmąją kaligrafijos parodą lakonišku pavadinimu „Rašto menas“ inicijavo ir kuravo klaipėdietis grafikas Algis Kliševičius (1950–2008). Pasak dailėtyrininkės Kristinos Jokubavičienės, pirmoji paroda „buvo spontaniška, „ant bangos“. Ir parodos organizatoriai, ir jos dalyviai buvo kupini entuziazmo. Ir drąsos. Rengti respublikinę (1992 m. šalies parodos dar taip inertiškai vadintos) kaligrafijos, keisto ir daugumai paslaptingo paribio meno, parodą Klaipėdoje? 1992 m. paroda „Rašto menas“ sulaukė didelio visuomenės dėmesio (kaligrafijai jo niekad nestinga)“.

Pirmosios rašto meno parodos Lietuvoje 30-mečiui dedikuotų VšĮ „Prof. A. Kliševičiaus kaligrafijos ir rašto meno mokyklos“ renginių ciklą pradėjo vieno žinomiausių kaligrafų Lietuvoje, savitos lietuviškosios kaligrafijos mokyklos kūrėjo profesoriaus Alberto Gursko kaligrafijos darbų paroda „Tekstai Lietuvai“, iki balandžio 27-osios veikianti Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešojoje bibliotekoje.

Tarptautinės kūrybinės dirbtuvės

Balandžio 25–29 d. ir gegužės 2–6 d. vyks tarptautinės kūrybinės dirbtuvės, kuriose įdomios ir naudingos veiklos ras tiek norintieji pradėti pažintį su kaligrafija, tiek jau turintys žinių ir įgūdžių šioje srityje. Norintieji turės unikalią galimybę išbandyti sparčiai pasaulyje populiarėjančią rašto meno kryptį – kaligrafiją, atliekamą teptuku. Dirbtuves ves kaligrafas Linas Spurga. Kaligrafija, t. y. rašymas, gali tapti gilia menine meditacija šiandienos skubančiame pasaulyje. Užsiėmimus „Kaligrafija kaip meditacija“ ves kaligrafė doc. Lidija Kuklienė. Visus, norinčius tobulinti žinias pieštų raidinių-tekstinių kompozicijų (lettering) srityje ir sužinoti, kaip šias žinias taikyti logotipų kūryboje, į užsiėmimus pakvies ilgametę profesinę patirtį turinti dizainerė iš Ukrainos Dasha Levchuk. O sukurti savo autorinę kaligrafinę knygą, suprasti principus, kuriais remiantis knygose „sugyvena“ vaizdas ir tekstas, mokys kaligrafas doc. Mindaugas Petrulis.

VšĮ „Prof. A. Kliševičiaus kaligrafijos ir rašto meno mokykla“, jungdamasi prie paramos Ukrainos karo pabėgėliams, dalį užsiėmimų dalyvių registracijos mokesčio skirs šiam tikslui.

Pas partnerius – į Suomiją

Kaligrafijos niekada nebus per daug. Tuo bus galima įsitikinti prof. A.Gursko knygos „Kaligrafijos meno versmės: tekstai Lietuvai“ (sud. Antanas Andrijauskas, Daliutė Ivanauskaitė) pristatyme balandžio 30 d. 15 val. Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus galerijoje (Bažnyčių g. 6). Pristatyme dalyvaus knygos autorius prof. A. Gurskas ir viena knygos sudarytojų D. Ivanauskaitė.

Kaligrafijos ir rašto meno mokykla Klaipėdoje yra vienintelė tokia Lietuvoje. Nors gyvuoja dar tik ketvirtus metus, jau turi kūrybinių veiklų partnerius Suomijoje. Tai Suomijos kaligrafų draugija, vadovaujama kaligrafės Pauliina Yliniitty. Kolegų suomių kvietimu VšĮ „Prof. A.Kliševičiaus kaligrafijos ir rašto meno mokykla“ šiemet liepą Suomijoje pristatys dvi lietuvių kaligrafijos kūrėjų darbų parodas. Abi jos bus skirtos pirmosios rašto meno parodos Lietuvoje 30-mečiui.

Atkeliaus R. Auškalnytės paroda

O gegužę iš Suomijos į Klaipėdą atkeliaus Romos Auškalnytės tarpdisciplininio meno paroda „Kūnas kaip tekstas“. Suomijoje gyvenančios ir kuriančios lietuvės menininkės R.Auškalnytės parodos darbai reprezentuos įvairiapusę autorės kūrybą – nuo tradicinės litografijos antspaudų iki performansų ar instaliacijų, sukurtų per pastaruosius septynerius metus. Ši gegužės 13 d. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) įsikursianti paroda organizuojama kartu su VšĮ „Prof. A. Kliševičiaus kaligrafijos ir rašto meno mokykla“. Ekspozicijoje bus galima pamatyti ir kelis prof. A. Kliševičiaus kurinius, kurie netikėtai ir įdomiai dalyvaus dialoge su tarpdisciplininio meno kūrėjos R. Auškalnytės darbais.

Pavasarį pradėtas veiklas Kaligrafijos ir rašto meno mokykla pratęs rudenį, vėl burdama visus, besidominčius kaligrafija ir rašto menu, susitikti pokalbiams, kūrybai, naujiems įspūdžiams.

GALERIJA

  • Rašto meno atradimai Lietuvos kaligrafijos sostinėje
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS