Režisierius A. Gluskinas: man norisi, kad žiūrovai „įjungtų“ savo fantaziją | kl.lt

REŽISIERIUS A. GLUSKINAS: MAN NORISI, KAD ŽIŪROVAI „ĮJUNGTŲ“ SAVO FANTAZIJĄ

  • 0

Klaipėdos dramos teatras šeštadienį ir sekmadienį parodys premjerinį spektaklį vaikams pagal Kennetho Grahame'o knygą „Vėjas gluosniuose“. Pagaliau teatras papildys taip trūkstamą repertuarą mažiesiems.

Naujojo spektaklio režisierius Antanas Gluskinas garsėja kaip subtilus vaikams kuriantis režisierius. Jo 2012 m. režisuotas spektaklis „Anė iš Žaliastogių“ pagal L.M.Montgomery knygą Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalyje pelnė geriausio spektaklio vaikams apdovanojimą. 2015 m. A.Gluskinui įteikta Vinco Aurylos premija už vertingos vaikų literatūros pastatymus teatre. 2009 m. režisierius už spektaklį vaikams „Belas, Bosas ir Bulis“ pelnė aukščiausią Lietuvos teatro apdovanojimą – Auksinį scenos kryžių.

Dabar A.Gluskinas dar kartą grįžo prie klasikinės vaikų literatūros pastatymo, pats parašė inscenizaciją pagal vieną garsiausių pasaulyje klasikinės vaikų literatūros knygą „Vėjas gluosniuose“. Lietuvoje ši K.Grahame'o knyga inscenizuojama pirmąsyk.

„Į sceną atvesti šį kūrinį sumaniau jau seniai, kai prieš kelerius metus rimčiau perskaičiau K.Grahame‘o knygą, – pasakojo režisierius. – Mane „užkabino“ tema – kai gyvenime reikia kažką rinktis, daryti, turi to imtis pats, nelaukdamas pagalbos iš šalies. Todėl visi personažai priima sprendimus savo gyvenimuose.

Autoriaus kalba knygoje labai poetinė, ypač aprašant gamtą, todėl galvojau, kaip čia viską pateikti. Nesinorėjo tiesmukai naudojant vaizdo projekciją. Į projekciją teatre žiūriu nepatikliai. Esu baigęs kino režisūrą ir manau, kad teatre projekcija nėra kokybiška priemonė. Būtent todėl norėjau praplėsti vaikų fantaziją. Mūsų ir dekoracija labai santykinė – nėra upės, medžių, krūmokšnių. Vaikai turės patys vaizduotėje tai susikurti. Taip atsirado daug judesio ir muzikos. Tai ir turėtų perteikti tą pjesės poeziją.

Savo spektaklį vadinu vienos dalies nuotykiu. Jeigu tai būtų filmas, būtų nuotykių filmas. Man filmas ir teatras neatsiejami dalykai, nors tai labai skirtingi menai. Kine viskas konkretu, konkretus kadras ir konkretus herojus, o teatre kiekvienas daiktas gali kažkuo virsti. Arba jaunuolis čia gali suvaidinti senį. Taip ir yra mūsų spektaklyje. Tarkime, barsuko personažas yra vyriausias, o jį vaidina 20-metis jaunuolis.

Rekvizito nebus, man norisi švaros ir kad žiūrovai „įjungtų“ savo fantaziją, – ar čia arbatą geria, ar kavą, gal sultis, – tegul vaikai fantazuoja.

Kodėl statau vaikams? Man vaikų literatūra labiau koncentruota, rašytojas ar dramaturgas negali „pilstyti“. Vaikai konkretesni, jiems greitai kantrybė trūksta. Jiems reikia pasakyti: tai ir tai turi padaryti, tą ir tą pasakyti. Kaip yra toks anekdotas: vaikas prakandęs obuolį klausia tėvo, kodėl prakąsta vieta paruduoja. Tėvas aiškina, kad čia tokie fizikos dėsniai, įvyksta fotosintezės procesas. O vaikas ir klausia: „Tėti, o su kuo tu čia kalbi?“

Aš irgi mėgstu konkretumą, man patinka perteikti mintį minimaliomis priemonėmis. Taip gimsta ir spektakliai vaikams.“

Spektaklio „Vėjas gluosniuose“ dailininkė – Anželika Šulcaitė, choreografas – Donatas Bakėjus, kompozitorius – Martynas Bialobžeskis. Vaidins aktoriai Mikalojus Urbonas, Edvardas Brazys, Jonas Baranauskas, Donatas Stakėnas, Gytis Šimelionis, Simonas Lunevičius.

Premjera – spalio 8 ir 9 d. 12 val. Klaipėdos dramos teatro didžiojoje scenoje.

Spektaklis rekomenduojamas vaikams nuo 4 iki 12 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS