Simfoninės muzikos koncertas šeimai | kl.lt

SIMFONINĖS MUZIKOS KONCERTAS ŠEIMAI

  • 0

Festivalis „Klaipėdos muzikos pavasaris“ kasmet išsiskiria savo turtinga simfoninių koncertų programa. 48-asis festivalis ypatingas tuo, kad vienas koncertas bus skirtas visai šeimai. Jos kviečiamos į Klaipėdos koncertų salę ateinantį trečiadienį, balandžio 5 d., 18.30 val.

Tai nebus įprastas koncertas, nes jo tikslas – padėti vaikams ir jaunimui pažinti ir patiems patirti simfoninį orkestrą bei jo atliekamą klasikinę muziką.

Jį galima pavadinti atvira orkestro muzikos pamoka, kurioje bus atsakyta į įvairius klausimus.

Kam reikalingas dirigentas? Kaip jaučiasi orkestro nariai? Kodėl ragais vadinami instrumentai išdėstyti paskutinėse orkestro eilėse? Kas yra koncertas? Ar galiu bandyti padiriguoti? Į paskutinį klausimą galima atsakyti jau dabar. Taip – drąsiausi ir smalsiausi galės patys pajausti, ką reiškia diriguoti dideliam kolektyvui, kuriame įprastai skamba apie 100 įvairiausių instrumentų.

Ko tikėtis šiame koncerte? Susipažįstantieji su orkestru iš arti pamatys instrumentus, išgirs, kaip skamba orkestras be vienos ar kitos instrumentų grupės, sužinos, kokios subordinacijos ir etikos laikosi orkestro nariai, kuo pasižymi specifinė muzikantų kalba, kaip muzikantai ploja, kai jų rankos užimtos bei ką veikia pūtikai per pauzes.

Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) yra vienas prestižiškiausių, brandžiausių ir žymiausių Lietuvos muzikos kolektyvų, kuris kasmet surengia apie 50 koncertų Lietuvoje, dažnai gastroliuoja užsienyje. Orkestrui yra dirigavusios istorinės asmenybės ir pasaulinio garso batutos meistrai.

Šį kartą orkestrui diriguos Modestas Barkauskas. „Auksiniu scenos kryžiumi“ ir kitais apdovanojimais įvertintas menininkas ne tik rengia programas su savo vadovaujamu Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, koncertuoja su LNSO, bet ir diriguoja spektakliams Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Į pažintį su muzika ir atlikėjais ves Jomantė Šležaitė-Paukštė, kuri yra ne tik puiki operos solistė, bet ir renginių vedėja bei vadybininkė. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje ji yra atsakinga už visai šeimai skirtus projektus.

Koncerte „Planeta – orkestras“ skambės garsaus prancūzų romantizmo kompozitoriaus Georges Bizet muzika.

Jis žinomas operos „Karmen“, kurios melodijas niūniuoja visas pasaulis, kūrėjas. Tai buvo jo paskutinis ir stambiausias kūrinys, kuris, deja, nebuvo priimtas palankiai.

Kompozitorius mirė nepatyręs, kaip „Karmen“ tampa viena dažniausiai pasaulyje statomų operų.

Operos „Karmen“ muzika neužsiliko tik teatruose – buvo aranžuota simfoniniam orkestrui ir nuo to laiko dažnai atliekama koncertuose. Būtent ši versija – Siuitos Nr. 1 ir Nr. 2 iš operos „Karmen“ – ir skambės būsimame koncerte.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS