Tarptautinė akcija „Muziejų naktis“: pajūrio muziejai kvies vakaroti iki vidurnakčio | kl.lt

TARPTAUTINĖ AKCIJA „MUZIEJŲ NAKTIS“: PAJŪRIO MUZIEJAI KVIES VAKAROTI IKI VIDURNAKČIO

  • 0

Lietuvos pajūrio muziejai kartu su daugiau nei 30 šalies muziejų atsiliepė į Prancūzijos kultūros ministerijos kvietimą rytoj jungtis prie 17-osios Europos muziejų nakties akcijos. Šeštadienį muziejai bus atviri iki vėlumos, jų lankymas – nemokamas.

LDK buvimo ženklai

Klaipėdos pilies muziejus (Priešpilio g. 2) šeštadienį lankytojų lauks nuo 18 iki 24 val. Klaipėdos piliavietės rytinės kurtinos salėje 18 val. vyks klaipėdiečio fotomenininko Vyto Karaciejaus fotografijų parodos „LDK buvimo ženklai“ pristatymas. Šio ciklo darbai – tai menininko improvizacijos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės temomis. Vaizdai, susipynę vienas su kitu, kuria paslaptingumo atmosferą ir žiūrovams kelias savitas asociacijas.

„Patyriau stebuklo jausmą, kad LDK yra ne mitas, ne įspūdinga istorinė legenda, ne tik keli dažniausiai kartojami vardai ir kelios iš mokyklinių vadovėlių į galvą įsirėžusios datos, bet tikra istorinė realybė. LDK – realiame laike gyvenę stiprūs ir valingi žmonės, savo garbei ir mūsų ateičiai nuveikę didingų darbų, sukrovę materialius ir dvasinius turtus, palikę stiprybės ir išlikimo, savigynos ir narsumo, orumo ir išdidumo, pagarbos savo žemei ir protėviams ženklus. Jie sukūrė valstybę, be kurios jau niekada nebus įsivaizduojama Europos istorija ir likimas. LDK yra tikrų tikriausias mūsų istorinis, kultūrinis ir dvasinis slaptažodis“,– teigė V.Karaciejus.

Meno parodų puokštė

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus (LNDM) Prano Domšaičio galerija Klaipėdoje (Liepų g. 33) šį šeštadienį dirbs nuo 18 iki 23 val. Bus galima nemokamai apžiūrėti nuolatinę P.Domšaičio kūrybos ekspoziciją ir ilgalaikes parodas: „Vytautas Kašuba (1915–1997). Žmogaus misterija“, „Nuostabioji žemė. Dailininkai Rytų Prūsijoje. XIX–XX a. I pusės tapyba ir grafika iš Aleksandro Popovo rinkinio“, „Dionyzo Varkalio kolekcija iš LNDM Klaipėdos krašto XIX–XX a. taikomosios dailės rinkinio“. Be to, neseniai galerijoje įsikūrė Henriko Šalkausko (1925–1979) kūrybos paroda ir Evos Kubbos darbų paroda „Tarp horizontų“ iš LNDM rinkinių. Taip pat šiuo metu eksponuojama plataus raiškos diapazono XX a. antrosios pusės kūrėjo, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Vytautas Valiaus (1930–2004) kūrinių paroda „Jausti savo žemę...“. Jos autorius sukūrė daugybę grafikos, tapybos, freskos kūrinių, iliustravo knygas, kūrė scenografijas, muziką, tekstus. Parodoje P.Domšaičio galerijoje galima susipažinti su menininko kūrybos istorija ir įvertinti dar nematytus jo kūrinius.

Paslaptingos laikrodžių istorijos

Šeštadienį nemokamai bus galima aplankyti ir LNDM Laikrodžių muziejų Klaipėdoje (Liepų g. 12). Jis bus atviras nuo 18 iki 22 val., lankytojus viliodamas atnaujinta ekspozicija.

Laikrodžių muziejaus ekspozicija antrajame aukšte pasakoja ne tik atskirų epochų laikrodžių istoriją, bet ir paslaptingoje prietemoje skleidžia vis kitas spalvas, garsus, paslaptis... Renesanso salė atskleidžia Lietuvos didžiųjų kunigaikščių Žygimanto Senojo ir jo sūnaus Žygimanto Augusto laikų laiko skaičiavimo istoriją, o nuo sienos žvelgia renesanso genijaus Tiziano „Dangiškosios ir žemiškosios meilės“ personažai. Baroko epochos laikrodžiai, baldai, paveikslai leidžia pasijusti kaip prancūzų Versalyje. Rokoko epochos eksponatai „nuveda“ į Europos porceliano sostinę Meiseną, parodų salė stebina originalia pasauline „Porceliano dailės magija“.

Muziejaus parke veikiantys saulės laikrodžiai parodo tikrąjį Klaipėdos laiką, o „Istoriniai laiko žaidimai“ leidžia išbandyti akies taiklumą ir rankų miklumą.

Ne tik gintaras

Grafo Felikso Tiškevičiaus rūmuose įsikūręs LNDM Palangos gintaro muziejus (Vytauto g. 17) šį šeštadienį dirbs kaip niekada ilgai – nuo 10 iki 24 val. Įėjimas – laisvas.

Palangos gintaro muziejaus nuolatinė ekspozicija atveria grafų Tiškevičių gyvenimo Palangoje paslaptis, lankytojai gali pasigrožėti didžiuliais gintaro gabalais, Baltijos aukso gabalėliuose pamatyti 50 mln. metų amžiaus gyvūnijos ir augalijos pavyzdžių. Ekspozicijos pažiba – 3,524 kg sveriantis Saulės akmuo, o apie savo keliones po pasaulį byloja įžymusis driežo inkliuzas.

Be nuolatinės ekspozicijos, siūloma apžiūrėti Benedikto Henriko Tiškevičiaus istorinių fotografijų parodą „Nenuilstamos horizonto paieškos, arba Keliautojo dienoraštis“, taip pat XVIII a. ofortų parodą „Vakarų Europos miestai, jų rūmai ir parkai“ iš LNDM rinkinių. Muziejaus koplyčioje veikia metalo menininkės Vitos Pukštaitės-Bružės personalinė paroda – juvelyrinė instaliacija „Po saule“, kurioje eksponuojami specialiai šiai parodai sukurti naujausi autorės darbai – metalo meno ir autorinės juvelyrikos objektai iš gintaro, emalio, vario, sidabro, geležies, mamuto kaulo ir kitų medžiagų.

Nuo rūmų terasos galima pasigėrėti naktiniu Birutės parku, mėgaujantis arbatos ar kavos puodeliu – veikia kavinė. Vakare, įjungus apšvietimą, rūmai ir parkas nušvinta įvairiomis spalvomis.

GALERIJA

  • Krėvos milžinai.
  • Paslaptingi Sapiegų pilies griuvėsiai Alšėnuose.
  • Vytauto Didžiojo pilis Naugarduke.
  • Palangos gintaro muziejuje veikiančios V.Pukštaitės-Bružės juvelyrikos parodos „Po saule“ fragmentas.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS