Teatralizuotame koncerte – apie Mozartą ir jo moteris | kl.lt

TEATRALIZUOTAME KONCERTE – APIE MOZARTĄ IR JO MOTERIS

  • 1

Klaipėdos koncertų salė kitą savaitę kviečia susipažinti su Mozarto gyvenimo moterimis ir kitu aspektu pažvelgti į klasicizmo genijaus kūrybą.

„Atvirai ir privačiai apie Mozartą ir jo moteris“, – taip atlikėjos pristato savo intriguojančią programą. Šiame teatralizuotame koncerte keturios žavingos menininkės – Agnė Doveikaitė, Justė Gelgotaitė, Anastasija Avdejeva ir Irena Jankutė – įsikūnys į svarbiausias Wolfgango Amadeuso Mozarto gyvenimo moteris.

Nors XVIII a. muzikos genijus turėjo pasisekimą ir vyriškose kompanijose, kompozitorius labiausiai pasitikėjo mylimomis moterimis, kurioms atskleisdavo slapčiausias savo mintis ir jausmus. Šios jo gyvenimo deivės įkvėpė ir daugelį jo vokalinių kūrinių.

Smuikininkė A.Doveikaitė atliks artimos Mozartui moters – jo pusseserės – vaidmenį. Kita moteris – tai, galima sakyti, antroji kompozitoriaus mama – talentingų Weberių šeimos dukrų motina, vėliau tapusi Mozarto uošve. Ši moteris koncerte kalbės aktorės I.Jankutės lūpomis. Minėtoje šeimoje Mozartas sutiko ir pirmąją savo gyvenimo meilę, kurią prikels pianistė A.Avdejeva. Vėliau likimas kompozitorių nunešė į kitos Weberių šeimos dukros, kuri vėliau tapo jo žmona, glėbį. Ši moteris bus įkūnyta J.Gelgotaitės obojaus garsais.

Maria Anna Thekla buvo W.A.Mozarto pusseserė, kurią kompozitorius sutiko sulaukęs 21-erių. Tarp dviejų jaunų žmonių užsimezgė artima draugystė. Yra išlikę Mozarto laiškai pusseserei, kuriuose stebinamai daug nešvankių juokelių. M.A.Thekla buvo pakviesta paviešėti Mozarto šeimoje. Tuo laikotarpiu mergina svajojo ištekėti už kompozitoriaus, tačiau giminaičių santykiai ilgainiui atšalo.

Mozarto pažintis su Weberių šeima jo gyvenime buvo lemtinga. Iš pradžių jo santykiai su keturių talentingų moterų motina Cacilia nebuvo labai sklandūs, tačiau laikui bėgant jie tapo labai artimi, ypač gimus pirmiesiems Mozarto ir Cacilijos dukros vaikams.

Pirmi ketinimai vesti jam kilo įsimylėjus Aloysią Weber – talentingą operos dainininkę. Aloysios balsas buvo aukštas koloratūrinis sopranas, o jos interpretaciniai sugebėjimai bei grojimo klavišiniais technika buvo ypatingi. Kaip ir Mozartas ji savo talentu padėjo išlaikyti šeimą. Tačiau įsimylėjėlių romanas baigėsi, kai Aloysia prarado susidomėjimą kompozitoriumi ir net užmiršo jų vestuvių planus. Nepaisant to jiedu toliau bendradarbiavo, ir kompozitorius jai paskyrė ne vieną savo vokalinį kūrinį.

Santykiai su kita Weberių dukra buvo daug sėkmingesni. Gana greitai jis pasisakė mylintis Constanzą, kuri taip pat buvo apdovanota muzikiniais gebėjimais. Ši moteris tapo Mozarto žmona, kompozitorius savo meilę įrodė jai skirtais kūriniais. Pora susilaukė šešių vaikų, iš kurių užaugo tik du.

Gegužės 10 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje vyksiančio teatralizuoto koncerto programoje skambės obojaus, smuiko ir fortepijono sudėčiai pritaikytos įvairios W.A.Mozarto kompozicijos. Tarp jų bus populiarioji „Mažoji nakties muzika“ ir „Turkų maršas“, duetai iš operų „Pagrobimas iš Seralio“ ir „Kairo žąsis“, „Laudate Dominum“ bei kiti kūriniai. Keturių skirtingų, nuostabių, ypatingų damų gyvenimai bei tarpusavio santykiai atsiskleis scenoje. Kartais jos linksmos, kartais ne, bet visada laukiančios, atviros netikėtumams bei naujiems atradimams, kuriuos išprovokuoja nepakartojama W.A.Mozarto muzika.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tai gi

Mocarto arba Mozarto , kaip taisyklingai?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS