Teatro diena Klaipėdoje: teatras – gyvas, jis ateina į žiūrovų namus | kl.lt

TEATRO DIENA KLAIPĖDOJE: TEATRAS – GYVAS, JIS ATEINA Į ŽIŪROVŲ NAMUS

  • 0

Tarptautinę teatro dieną Klaipėdos teatrai šiemet švęs kitaip nei anksčiau. Ir tikisi žiūrovų dėmesio bei aktyvaus dalyvavimo. Uostamiesčio teatrų šventiniai sveikinimai šio penktadienio vakarą skambės internetu ir per „Balticum“ televiziją. Kartu bus paskelbti ir „Padėkos kaukės“ laureatai, pelniusieji šį Klaipėdos miesto apdovanojimą už praėjusių kalendorinių metų pasiekimus bei reikšmingiausius darbus teatre.

Sveikinimai – internetu

Klaipėdos dramos teatras drauge su kitais 12 uostamiesčio teatrų dar prieš karantiną dėl koronaviruso pandemijos pasirengė švęsti Tarptautinę teatro dieną kovo 27-ąją, o miesto savivaldybė tradiciškai tą dieną ketino įteikti tris Klaipėdos „Padėkos kaukes“ sėkmingiausiai 2019 metais uostamiestyje kūrusiems teatralams. Šiam apdovanojimui pristatyta net 30 nominantų. Renginys turėjo vykti Klaipėdos dramos teatro Didžiojoje scenoje, į jį buvo ruošiamasi pakviesti ne tik teatralus, bet ir publiką.

Kaip pranešė organizatoriai, karantino sąlygomis šventė teatre nevyks, bet ji vis tiek bus: ir teatrų sveikinimai, ir „Padėkos kaukių“ laimėtojų paskelbimas persikels į ekranus. Šį penktadienį 19.30 val. šventinė programa „Teatro diena jūsų namuose“ bus transliuojama internetu Klaipėdos dramos teatro feisbuko paskyroje ir televizijoje „Balticum TV“.

Rengėjų įsitikinimu, šventė teatralams, žiūrovams reikalinga ir itin brangi šiuo metu, kai negalima susitikti teatre. Tad Klaipėdos teatrai parengė trumpus vaizdo įrašus, o kūrybinė komanda – aktoriai Liudas Vyšniauskas ir Arnoldas Eisimantas – paruošė sveikinimų transliavimą „Balticum TV“ kanalu ir internetu Klaipėdos dramos teatro feisbuko paskyroje. Choras „Aukuras“, grupė „Garbanotas“, Darius Žvirblis paskelbs „Padėkos kaukių“ laureatus. Visa transliacija truks maždaug pusvalandį.

Vieną naujausių ir įspūdingiausių Klaipėdos dramos teatro spektaklių „Mūsų klasė“ Teatro dieną publika galės pamatyti be bilietų ir neišeidama iš namų. (Kemel photography nuotr.)

Padovanos „Mūsų klasę“

Tarptautinės teatro šventės proga kovo 27 d. 16 val. Klaipėdos dramos teatras interneto svetainėje kldt.lt ir feisbuko paskyroje padovanos žiūrovams geriausio savo 2019 metų spektaklio vaizdo įrašą.

Tai režisieriaus Oskaro Koršunovo „Mūsų klasė“ pagal Tadeuszo Slobodzianeko pjesę (iš lenkų kalbos išvertė Rolandas Rastauskas). Vieną naujausių ir įspūdingiausių šio teatro spektaklių šventės proga publika kviečiama žiūrėti be bilietų – minėdamas profesinę šventę, teatras nori pasidžiaugti juo drauge su žiūrovais.

Teatro komandos nuomone, šis spektaklis – vienas ryškiausių, sukurtų 2019 metais. Tačiau jis nebuvo nominuotas Auksino scenos kryžiaus apdovanojimui. Šį komisijos sprendimą pakomentavo teatro meno vadovas Gintaras Grajauskas: „Auksiniam scenos kryžiui šis spektaklis nebuvo pristatytas nė vienoje nominacijoje. Esame įsitikinę, kad tai akis badanti neteisybė, ir nesutinkame su tokiu Auksinių scenos kryžių komisijos sprendimu.“

Spektaklyje vaidina aktoriai Justina Vanžodytė (Dora), – Eglė Jackaitė (Zocha), Regina Šaltenytė (Rachelka, paskui Mariana), Jonas Viršilas (Jokūbas Kacas), Jonas Baranauskas (Rysekas), Vaidas Jočys (Menachemas), Igoris Reklaitis (Zigmuntas), Aurimas Pintulis (Vladekas), Mikalojus Urbonas (Abraomas), L.Vyšniauskas (Henekas).

Spektaklio scenografas – Gintaras Makarevičius, kostiumų dailininkė – Aleksandra Jacovskytę, lėlių dailininkė – Julija Skuratova, videomenininkas – Mikas Žukauskas, kompozitorius – Gintaras Sodeika, chormeisteris – Alfonsas Vildžiūnas, šviesų dailininkas – Julius Kuršys, režisieriaus asistentas – Marius Pažereckas, režisieriaus padėjėjai – Urtė Sėjūnaitė, Augtumas Danielius Harneris ir Deivydas Valenta.

Spektakliai – ekrane

Tai ne pirmas ir ne vienintelis spektaklis, kurį Klaipėdos dramos teatras parodys savo interneto svetainėje.

Kol saugodami savo ir kitų sveikatą privalome laikytis karantino, Klaipėdos dramos teatro spektakliai persikėlė į ekranus. Karantino dėl koronaviruso metu teatras kviečia žiūrovus neprarasti įpročio eiti į teatrą ir šiam laikotarpiui pritaikytoje interneto svetainėje kldt.lt žiūrėti naują videorepertuarą. Jame – repertuarinių ir kai kurių neberodomų spektaklių vaizdo įrašai, kuriuos galima pamatyti savo namuose.

Klaipėdos dramos teatro videorepertuare kovą jau buvo galima pamatyti G.Grajausko „Mergaitę, kurios bijojo Dievas“, režisuotą Jono Vaitkaus ir apdovanotą trimis Auksiniais scenos kryžiais. Taip pat parodytas latvių režisieriaus Elmaro Senkovo pagal Bertoldo Brechto pjesę pastatytas spektaklis „Mama Drąsa“, pelnęs du Auksinius scenos kryžius: E.Senkovui – už režisūrą, Dariui Meškauskui – už pagrindinį (Mamos Drąsos) vaidmenį.

Šią savaitę teatras vaikus pakvietė pažiūrėti spektaklį „Džiunglių knyga. Mauglio broliai“, kurį pagal Rudyardo Kiplingo knygą „Džiunglių knygą“ pastatė režisierė Kamilė Kondrotaitė. Vakar interneto svetainėje kldt.lt buvo galima pamatyti Jaroslavos Pulinovič pjesės „Elzės žemė“ pastatymą, režisuotą Povilo Gaidžio.

Balandį Klaipėdos dramos teatro videorepertuaras bus papildytas. Spektaklių rodymo laikas – kaip įprasta, nuo 18.30 val., vaikams – 12 val., sekmadienį – 17 val.

Teatrai brangina žiūrovus ir linki visiems saugumo, sveikatos ir turiningo laiko namuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS