Uostamiesčio Etnokultūros centre – renginių lavina | kl.lt

UOSTAMIESČIO ETNOKULTŪROS CENTRE – RENGINIŲ LAVINA

  • 2

Grupės „Undan“ koncertas, mitologinės lietuvių ornamentikos paslaptys ir kelionė laiko tiltu į Mažąją Lietuvą – visa tai artimiausiomis dienomis klaipėdiečių laukia Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10).

Šeštadienį 18 val. koncertuos grupė „Undan“ (Vilnius). Jos pasirodymai – nuolatos gyva lietuviško folkloro interpretacija. Juose ryškėja daugiakultūriai simboliai, kuriais siekiama pabrėžti lietuvių liaudies dainų gelmę, o modernios raiškos priemonės tik dar labiau praturtina „Undan“ muzikos harmoniją. „Undan“ koncertai – tai atsigręžimas į savo šaknis bei pačius save. Išvertus iš prūsų kalbos, „undan“ – vanduo... Grupėje muzikuoja Judita Butkevičiūtė (vokalas, mbira), Laurynas Vaitulevičius (elektrinė ir akustinė gitaros, mbira, efektai), Adomas Šimkūnas (bansuri fleita, mbira, elektronika). Tai projekto „Etnoreidas“ renginys.

Pirmadienį 17.30 val. Klaipėdos etnokultūros centre lankysis svečias iš Lietuvos istorijos instituto: humanitarinių mokslų daktaras, mokslo darbuotojas Vytautas Tumėnas, tyrinėjantis lietuvių liaudies rinktinių juostų ornamentus, klaipėdiečiams skaitys paskaitą „Mitologinės lietuvių ornamentikos paslaptys“. Paskaitoje lapkričio 27-ąją bus aptarta lietuvių juostų ir kitų tradicinės taikomosios dailės dirbinių ornamentų simbolika – raštų formos, jų pavadinimai ir juos atitinkantys mitopoetiniai įvaizdžiai bei jų reikšmė etninės kultūros tradicijai. Lietuvos medžiaga bus nagrinėjama platesniame lyginamajame tarpkultūriniame geografiniame ir laiko kontekste.

Trečiadienį nuo 16 val. Klaipėdos etnokultūros centre vyks kasmetis tradicinis viešas seminaras „Laiko tiltu į Mažąją Lietuvą“, skirtas Tilžės aktui paminėti. Jame dalyvaus Klaipėdos universiteto ir kitų įstaigų mokslininkai bei kraštotyrininkai, visuomeniniais pagrindais tyrinėjantys ir puoselėjantys Klaipėdos kraštą. Jie aptars kelias nebe naujas, bet aktualias temas. Seminarą rengianti lietuvininkų bendrija „Mažoji Lietuva“ ir Klaipėdos etnokultūros centras ne tik ieško naujų pranešėjų, bet ir aktualizuoja temas, kurios atspindėtų bendruomenės poreikius. Pranešėjai savo ruožtu stengiasi pasidalyti naujausiais tyrinėjimais, pajausti visuomenės pulsą, paskatinti bendruomenę diskusijai, pilietiškam požiūriui į paveldo, gamtosaugos, dvasinių ir materialinių vertybių puoselėjimą.

Šiemet seminare Roma Bončkutė skaitys pranešimą „Dviejų Lietuvų dialogas: nuo Donelaičio iki Simonaitytės“, Michailas Denisenka aptars Klaipėdos rajono senųjų kapinių būklę, Darius Barasa dalysis įžvalgomis tema „Kasdienybės iššūkiai Prūsų Lietuvos parapijoms XVI–XVIII a.“, Marius Ščavinskas kalbės apie tai, ką žinome apie baltų visuomenę XII–XIII a. sandūroje, o Rimantas Balsys – apie lietuvininkų „dievaičius iš strampų“. Pranešimų trukmė – 20 min. Kviečiami moksleiviai, studentai, pedagogai, kraštotyros mėgėjai ir visi, kuriems tai įdomu ir svarbu.

Visi renginiai – nemokami.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Lietuvos 100 - mečiu

Šimtmečio minėjimas artėja, Politikai Lietuvos Geležinkelių prichvatizacija užsiėmę. Ar atveš popiežius karūną, Kai LDK karalių rinks tauta.....

gg

Šimtus kartų skaitytos trafaretinės mintys--- . Jos pasirodymai – nuolatos gyva lietuviško folkloro interpretacija. Juose ryškėja daugiakultūriai simboliai, kuriais siekiama pabrėžti lietuvių liaudies dainų gelmę, o modernios raiškos priemonės tik dar labiau praturtina „Undan“ muzikos harmoniją. „Undan“ koncertai – tai atsigręžimas į savo šaknis bei pačius save.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS