Uostamiesčio Parodų rūmuose – „Fluxus laikas“ ir grafinis dizainas | kl.lt

UOSTAMIESČIO PARODŲ RŪMUOSE – „FLUXUS LAIKAS“ IR GRAFINIS DIZAINAS

  • 1

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose šį penktadienį bus atidarytos dvi naujos meno ekspozicijos: 17 val. – Vilniaus dailės akademijos (VDA) Klaipėdos fakulteto studentų darbų paroda, 17.30 val. – iš sostinės atkeliavusi paroda „Fluxus laikas“.

Fluxus laikas“

Parodai „Fluxus laikas“ atrinkti fluxus menininkų kūriniai, pristatantys skirtingus laiko modalumus: linijinio istorinio laiko diagramas ir ciklinio laiko ritualus, meno ir gyvenimo tėkmės sulėtėjimus bei pagreitėjimus. Fluxus judėjimas dažnai aptariamas geografiškai, braižant koncertų, performansų ir parodų JAV ir Europoje žemėlapius. Bet raktinis judėjimo žodis yra „tėkmė“ (fluxus), taigi ir trukmė, kaita – laiko tįsumas, kurį patiriame ne tik žiūrėdami filmus, stebėdami performansus ar koncertus, bet ir analizuodami grafinį dizainą, objektus ar fotografijas.

„Fluxus laikas“ matuojamas atrinktuose Jono Meko vizualiųjų menų centro (JMVMC) kolekcijos darbuose ir Lietuvos menininkų kūriniuose. Galima kalbėti apie kelias fluxus bangas: pirmosios pradininkas yra Jurgis Mačiūnas (1931–1978), jau 60 metų ji priklauso pasaulio dailės istorijai; antroji – judėjimo inspiruoti post-fluxiniai veiksmai Lietuvoje ХХ а. pabaigoje; trečioji – šiuolaikinės interpretacijos, konceptualiai permąstančios fluxus palikimą.

Anot parodos kuratorės Laimos Kreivytės, svarbiausi šios ekspozicijos atramos taškai – J.Mačiūnas ir J.Mekas. J.Mačiūnas atsiskleidžia kaip grafikas, architektas, idėjų generatorius ir laiko sargas. Jis kūrė laiko dėžes – konteinerius. Konservavo, kaupė, bet ir gaivino meno kūrinius, įsivaizdavo juos kaip performatyvius, sklindančius, visiems prieinamus. O J.Meką parodoje matysime kaip filmininką ir kolekcininką, fiksuojantį laiką savo kamera ir stabdantį jo tėkmę įpaveikslinant filmo kadrus. Būtent jo sukaupta fluxus kolekcija yra šios ir kitų JMVMC kolekcijų pagrindas, tad šį istorinį judėjimą bei jo dalyvius matome J.Meko akimis.

„Fluxus laike“ susitinka ne tik J.Mačiūnas ir J.Mekas, bet ir jų bendražygiai: Yoko Ono ir Johnas Lennonas, Andy’s Warholas ir Henry’s Flintas bei kiti. Eksponuojami dokumentai, eskizai, laikraščiai, plakatai, vardų kortelės, objektai, tekstinis ir politinis menas.

Studentų kūriniai

VDA Klaipėdos fakulteto grafinio dizaino studijų programos studentų darbų paroda po kelerių metų pertraukos sugrįš į pagrindinę miesto parodų erdvę – KKKC Parodų rūmus.

„Šia paroda siekiame prisistatyti ir parodyti miestiečiams, kas mes ir ką veikiame, ką kuriame“, – sakė parodos kuratorius, VDA Klaipėdos fakulteto grafinio dizaino studijų programos vadovas, lektorius Martynas Lapas. Iki šiol visos studentų ekspozicijos paprastai vykdavo fakulteto patalpose peržiūrų ir egzaminų sesijų laikotarpiu, todėl ši paroda jos rengėjams – didelis iššūkis ir atsakomybė.

Ekspozicijoje bus pristatyti geriausi grafinio dizaino studentų pastarųjų kelerių metų darbai. Paroda neturi konkrečios temos, nes stengiamasi parodyti kuo platesnį darbų spektrą – nuo piešimo ir tapybos iki kaligrafijos, formos studijos ar videomeno. Ekspozicijoje bus galima pamatyti studentų darbus, sukurtus ir pirmame, ir vėlesniuose kursuose. Keli parodos darbai – autoriniai. Tai ketvirto kurso studentų Aistijos Sokolovos ir Eimanto Budrio kūryba.

Iš viso parodoje bus eksponuojama daugiau kaip 80 darbų, sukurtų naudojant mažiausiai 10 skirtingų technikų. Tai tik nedidelė dalis to, ką kuria VDA Klaipėdos fakulteto studentai. Tokiu plačiu darbų spektru stengiamasi parodyti, kad VDA Klaipėdos fakultetas ugdo labai plataus profilio specialistus, kurie geba ne tik profesionaliai spręsti grafinio dizaino užduotis, bet ir tapyti, piešti, fotografuoti ir kt.

VDA Klaipėdos fakultetas yra vienintelė aukštoji meno mokykla Vakarų Lietuvoje. Fakultete gyvuoja trys studijų programos: grafinis dizainas, interjero dizainas ir vizualusis dizainas. Kiekviena iš minėtų studijų programų turi palyginti nedidelį studentų skaičių – dažniausiai iki 10-ies. Tai indikuoja, kad kiekvienas studentas gauna labai daug dėstytojų dėmesio ir gali produktyviau dirbti, planuoti savo laiką.

„Studentai fakultete turi visišką laisvę kurti. Jiems dažnai formuojamos individualios užduotys, dėstytojai bando suteikti kaip galima daugiau saviraiškos laisvės“, – teigė M.Lapas.

Abi parodos veiks iki balandžio 10 d.

KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2) darbo laikas: III–VII 11–19 val.

GALERIJA

  • Iš VDA Klaipėdos fakulteto parengtos parodos.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nesveikos galvos

,mianas'-oasaulis išsikraustė iš proto

SUSIJUSIOS NAUJIENOS