Vasario 16-ąją – šventinis Klaipėdos kariliono koncertas | kl.lt

VASARIO 16-ĄJĄ – ŠVENTINIS KLAIPĖDOS KARILIONO KONCERTAS

  • 2

Vasario 16 d. 17 val. vyks Klaipėdos kariliono koncertas „Teskamba Lietuva!“, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo dienai.

Unikalusis varpų instrumentas Klaipėdos karilionas nenutilo net karantino laikotarpiu. Jo koncertai sielą ir kūną gydančia varpų muzika savaitgaliais ir švenčių dienomis užlieja visą senamiestį, tačiau geriausia jos klausytis Laikrodžių muziejaus kiemelyje (Liepų g. 16), varpų bokšto papėdėje.

Lietuvos valstybės atkūrimo dieną varpais gros klaipėdietis karilionininkas Stanislovas Žilevičius. Jis ištikimai tarnauja karilionui, skleidžia jo muziką jau daugiau nei tris dešimtmečius. Šio instrumento atlikimo subtilybes S.Žilevičius studijavo Vokietijoje, Magdeburgo C.Ph.Telemanno muzikos mokykloje. Jis dalyvauja kariliono muzikos festivaliuose Lietuvoje, koncertavo Europoje ir JAV.

„Kai sėdi po milžinišku 48 varpų instrumentu, kuris su visomis konstrukcijomis sveria maždaug 10 tonų, tai jo garso galia ne tik užburia, bet ir fiziologiškai veikia“, – teigė ilgametis Klaipėdos kariliono atlikėjas. S.Žilevičius prisipažino, kad, nuo 1987-ųjų grodamas Klaipėdos centrinio pašto bokšte įrengtu pirmuoju varpų instrumentu, kuris nebuvo kokybiškas, kartais „atmušdavo rankas iki kraujo. Teko naudoti įvairias apsaugas. Grojimas karilionu nėra lengvas“. 2006-aisiais senąjį kariliono instrumentą pakeitus nauju, nebeliko šios problemos ir žymiai pagerėjo pats instrumento skambesys.

Šventinio koncerto programoje Vasario 16-ąją skambės Lietuvos kompozitorių Juozo Naujalio, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Stasio Šimkaus, Balio Dvariono ir paties S.Žilevičiaus muzika, skirta arba aranžuota karilionui.

„Klausantis lietuviškos varpų muzikos, tegul jus lydi įkvėpimas ir pasididžiavimo savo šalimi, drąsiais ir pilietiškais jos žmonėmis jausmas!“ – linkėjo koncerto organizatoriai iš Klaipėdos koncertų salės.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

mariui

Nutilk, buduli. Net rašyti nemoki, apgailėtinas padare.

Marius

Slepkites su savo karlionais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS