Žymus fotomenininkas į gimtąjį uostamiestį sugrįš su paroda | kl.lt

ŽYMUS FOTOMENININKAS Į GIMTĄJĮ UOSTAMIESTĮ SUGRĮŠ SU PARODA

  • 0

Penktadienį 18 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose atidaroma fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus jubiliejinė fotografijos paroda „Sugrįžimai – veidai ir ne tik...“.

Jos autorius A.Aleksandravičius (g. 1960 m. Klaipėdoje) – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas (2011), Lietuvos fotomenininkų sąjungos (LFS) garbės narys, Tarptautinės meninės fotografijos federacijos (FIAP) fotografas menininkas (AFIAP), Nyderlandų Orange-Nassau Riterio ordino kavalierius. Apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu, LATGA Aukso žvaigžde. Lietuvoje ir užsienyje surengė daugiau nei 100 autorinių fotografijos parodų. Jis taip pat yra daugelio parodų, fotoalbumų ir LFS metraščių sudarytojas, 15-os personalinių fotoalbumų autorius. 2003 m. pripažintas geriausiu Europos portretistu (konkurso „Fujifilm Euro Press 2003“ pagrindinis prizas), 2011 m. – geriausias Baltijos šalių portretistas. Keturis kartus laimėjo tarptautinių fotografijos parodų didžiuosius prizus, taip pat keturis kartus tapo Lietuvos spaudos fotografijos „Auksinio kadro“ konkurso nugalėtoju. 2013 m. jam įteikta Balio Buračo fotografijos meno premija, 2014 m. – LFS premija.

„A.Aleksandravičius neskuba į šviesą ištraukti paminkliškai apčiuopiamo ir anatomiškai tikslaus kūrėjo portreto. Jis tarytum žaidžia su vidiniais menininko demonais ir šviesos blyksniais, kuria iš jų naują tikrovę, kuri yra ryškesnė, įtaigesnė ir skaudesnė nei banalioji veido kasdienybė. Veidas yra dar kažkas ir neapčiuopiamo, tai, kas juda nuo kūno dvasios link, tai animucula, individuali siela, tai kovos laukas. Esu tikras, kad Algimantui šio neramios sielos jausmo užtenka, kitaip nebūtų gimusi didžiulė jo sukurtų portretų galerija. Reikia labai domėtis gyvenimu ir žmogumi, mokėti pažiūrėti jam į akis, į nuogą veido atvirumą. Reikia būti sugundytam gyvenimo ir kūrybos paslapties. Reikia tapti sekliu, tyrėju ir stebėtoju, kad sukurtum tokią iškalbingą, meistriškumą, grožį ir pažinimą puoselėjančios ir mus buriančios baltų genties veidografiją“, – rašė dailės teoretikas, kritikas Virginijus Kinčinaitis straipsnyje „Genties veidografija“ (Bernardinai.lt, 2014).

Į gimtąjį uostamiestį atkeliavusi A.Aleksandravičiaus fotografijų paroda „Sugrįžimai – veidai ir ne tik...“ visuomenei bus pristatyta rugsėjo 4 d. ir iki spalio 11 d. bus eksponuojama KKKC Parodų rūmų pirmojo aukšto salėje. Parodą organizuoja LFS Klaipėdos skyrius, iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS