2013-ųjų statistika: Klaipėdoje mirtys pasivijo gimimus | kl.lt

2013-ŲJŲ STATISTIKA: KLAIPĖDOJE MIRTYS PASIVIJO GIMIMUS

Praėjusieji metai Klaipėdai nebuvo dosnūs – susituokė mažiau porų, gimė mažiau vaikų, išaugo mirtingumas. Nerimą kelia ir tai, kad mirčių skaičius pasivijo naujagimių skaičių.

Žmona jaunesnė 38 metais

Praėjusiais metais uostamiestyje susituokė 1 190 poros. 35 mažiau nei užpernai. Jauniausia praėjusių metų žiedus sumainiusi pora buvo septyniolikmetė ir dvidešimtmetis.

Vyriausi jaunavedžiai buvo 78 metų moteris ir 89 metų vyras. Didžiausias amžiaus skirtumas tarp žiedus sumainiusių porų buvo 38 metai. Tiek moteris buvo jaunesnė už savo vyrą.

Praėjusiais metais viena pora šventė ir deimantines vestuves, – santuokoje gyveno 60 metų.

Pernai mažiau užregistruota ne tik santuokų, bet ir ištuokų – 638. Užpernai jų buvo 696.

Klaipėdoje 2013-aisiais užregistruoti 2 195 naujagimiai. Lyginant su 2012 metais, 41 mažiau. Įvaikinta buvo 13 tėvų globos netekusių vaikų. Užpernai jų buvo 18.

Tačiau išaugo mirčių skaičius. Pernai jų buvo 2 tūkst. 178, užpernai – 2 tūkst. 134.

Pavojaus dar nėra

Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus vedėja Gražina Misevičienė tvirtino, kad pavojaus varpais dar nereikia skambinti. Pasak jos, skirtumas iki 50 nėra žymus.

"Daug jaunų žmonių išvažiavo gyventi į užsienį. Manau, kad tai turi įtakos santuokų skaičiui. Neramu dėl to, jog mirčių ir gimimų skaičius panašėja. Tai rodo, kad miestas sensta", – pasakojo vedėja.

Pasak G.Misevičienės, politikai turėtų susimąstyti, ieškoti priemonių, kaip didinti gimstamumą.

"Gimimų skaičius priklauso ir nuo paramos. Įstatymų kaita lemia apsisprendimą, ar turėti vaikelį, ar dar palaukti", – komentavo vedėja.

Keitėsi populiariausi vardai

Šiek tiek keitėsi populiariausių vardų penketukai. Praėjusiais metais mergaitėms dažniausiai buvo suteikiami Emilijos, Amelijos, Gabijos, Viltės, Marijos vardai.

Emilijos vardas penketuke pirmauja antrus metus. Nauji išpopuliarėję vardai – Amelija ir Viltė. Gabija ir Marija taip pat buvo ir 2012 metų populiariausių vardų penketuke.

Berniukams pernai dažniausiai buvo suteikiami Danieliaus, Dominyko, Luko, Nojaus, Jono vardai. Pastarasis buvo populiariausias ir 2012 metais.

Praėjusiais metais populiariausias vardas Danielius užpernai buvo likęs antroje vietoje. Į penketuką pernai pateko ir Dominykas, Nojus. Užpernai jų tame penketuke dar nebuvo.

Minėti vardai iš penketuko išstūmė ne vienerius metus dominavusius Matą ir Mantą. Luko vardo populiarumas neblėsta. Jis penketuke buvo ir pernai, ir užpernai.

Pavadino Zara ir Borna

Praėjusiais metais netrūko ir įdomių, retų vardų. Kai kuriuos net sunku ištarti. Vienai mergaitei suteiktas vardas, kuris iš karto asocijuojasi su parduotuvės pavadinimu.

Mergaitėms praėjusiais metais suteikti šie reti vardai: Arneta, Aleksija, Armilė, Bertina, Borna, Dorina, Dita, Demetra, Deina, Deilana, Deimilė, Etmė, Gaja, Gilija, Guodė, Gudrė, Gilė, Hestera, Jurinda, Jurtė, Katalėja, Mona, Milgita, Meila, Matėja, Milmantė, Noana, Nerilė, Nerijana, Odilė, Rometa, Raimeda, Saiva, Selija, Tajana, Urtėja, Uslada, Unė, Vasara, Vėjūnė, Zara, Žasmina.
Berniukai pavadinti šiais retais vardais: Aringas, Donardas, Diaras, Deimis, Damjanas, Eitaras, Einartas, Evanas, Egmontas, Giras, Genrik, Jorestas, Kim, Noras, Rogmintas, Sovijus, Teiloras, Taurijus.

Anot G.Misevičienės, dažnai reti ir įdomūs vardai suteikiami užsienyje gimusiems vaikams. Tėvai mano, kad su užsienietišku vardu jam bus lengviau gyventi svečioje šalyje.

"Užsieniečiams jis lengviau ištariamas, rašomas. Nelabai stengiamės įrodinėti, kad gal vertėtų lietuviškesnį vardą suteikti. Jei matome, kad vardas leidžiamas pagal lietuvių rašybos taisykles, atitinka vaikučio lytį, tai ir neatkalbinėjame", – pasakojo Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus vedėja.

Tuoktis pliaže nepuola

Praėjusiais metais daugiau porų susituokė savo pasirinktose vietose. Tokių buvo 68, kai užpernai – 60.

Daugiausia porų žiedus sumainė viešbučiuose, kavinėse, restoranuose. Antra vieta tarp besituokiančiųjų pagal populiarumą – piliavietė, trečioje – Klaipėdos universiteto Botanikos sodas.

G.Misevičienės teigimu, būtent praėjusiais metais ir išpopuliarėjo ši vieta. Užpernai universiteto Botanikos sode tuokėsi tik kelios poros.

Uostamiesčio paplūdimiai nėra populiarūs santuokos ceremonijai.

"Niekada nebuvo daug norinčiųjų tuoktis pliaže. Tai labiau populiaru Palangoje, Neringoje. Klaipėdiečiai dažniau nori tuoktis Olando Kepurėje, bet ten jau Klaipėdos rajono teritorija", – tvirtino vedėja.

Anot G.Misevičienės, vestuvės dažniausiai vyksta šiltuoju metų laiku, kai pliažuose būna daug žmonių.

"Klaipėdos pliažai – vieši. Matyt, žmonės nenori tuoktis tarp nuogalių. Mes tikrai neatkalbinėjame. Kita situacija yra su Neringos pliažais, kur gražios kopos. Manau, kad santuoka jose privatu ir gražu", – dėstė vedėja.

Jaunavedžiai praėjusiais metais tuokėsi ir Kruizinių laivų terminale, Klaipėdos koncertų salėje, Teatro aikštėje, P.Domšaičio galerijoje.

"Pastebėjome, kad šiemet užregistruota mažiau bažnytinių santuokų. Dauguma žmonių žiedus sumaino Santuokų rūmuose", – tvirtino G.Misevičienė.

Kitos vietos, kuriose 2013 m. tuokėsi klaipėdiečiai

Viešbučiuose, kavinėse, restoranuose – 27 poros.
Piliavietėje – 16 porų.
Klaipėdos universiteto Botanikos sode – 10 porų.
Paplūdimyje – 4 poros.
Melnragėje prie molo – 3 poros.
Laikrodžių muziejuje – 2 poros.
Privatūs namai, sodybos – 2 poros.
P.Domšaičio galerija – 1 pora.
Kruizinių laivų terminalas – 1 pora.
Teatro aikštė – 1 pora.
Klaipėdos koncertų salėje – 1 pora.
 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Thippharin

I was drawn by the hoetsny of what you write

d

nea, geda yra kai vaika pavadina Zara :D O Dieve

DD

Ne vieno rusisko vardo...Geda..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS