5 patarimai, kaip išvengiant rūpesčių išmesti Kalėdų eglutę ir kitus švenčių likučius | kl.lt

5 PATARIMAI, KAIP IŠVENGIANT RŪPESČIŲ IŠMESTI KALĖDŲ EGLUTĘ IR KITUS ŠVENČIŲ LIKUČIUS

  • 4

Nemeskite nupuoštų kalėdinių eglučių ir nepanaudotos šventinės pirotechnikos į buitinių atliekų konteinerius, perspėja pastatų priežiūros ir administravimo įmonių grupės „Civinity“ specialistai. Pasak jų, teisingas ir atsakingas atliekų šalinimas po didžiųjų švenčių gyventojams padės išvengti galimų rūpesčių.

Prieš šventes prekybos centruose siautėjęs chaosas sausio pirmą savaitę persikelia į atliekų konteinerius. „Civinity“ atstovas Kęstutis Vanagas pataria kaip jį sumažinti.

1. Nemeskite eglučių į buitinių atliekų konteinerius. Pirmiausia, teigia K. Vanagas, labai svarbu, kad gyventojai nemestų Kalėdų eglučių į tam nepritaikytus buitinių atliekų konteinerius. Jie užsipildys itin greitai ir neliks vietos įprastoms atliekoms, taigi, teks didinti jų išvežimo intensyvumą, o tai gyventojams gali kainuoti papildomai.

2. Elgdamiesi atsakingai išvengsite baudų. Specialistas primena, kad nuo šių metų teks atsisakyti itin populiarios praktikos padėti eglutes šalia konteinerio likus dienai iki atliekų išvežimo. Nuo pirmosios šių metų dienos įsigaliojo administracinė atsakomybė už neteisingą atliekų tvarkymą, tad toks atsisveikinimas su eglute gali kainuoti net iki 600 Eur. Eglutes išmesti galima tik į specialiai tam skirtą konteinerį. Kur tiksliai jo ieškoti, gyventojai gali sužinoti savo savivaldybės interneto svetainėje arba kreiptis į namo administratorių ar konkretų atliekų vežėją dėl nupuoštų eglučių išvežimo iš daugiabučio teritorijos.

Pavyzdžiui, Vilniuje iki sausio vidurio šalia prekybos centrų stovėsiantys konteineriai yra pažymėti balta eglute žaliame fone, o juose surinktos eglutės bus panaudotos ekologiškam kurui gaminti.

„Savo klientams – administratoriams, bendrijoms – siūlome galimybę surinkti eglutes specialiu transportu, kai iš anksto suderiname eglučių surinkimo laiką ir keletą vietų jų administruojamoje teritorijoje, kur gyventojai tas eglutes gali tvarkingai palikti. Taip mes galėsime pasirūpinti, jog džiaugsmą namams per šventes teikusios eglutės vėliau sušildytų mūsų namus", - teigia atliekų tvarkymo paslaugas teikiančios UAB „VSA Vilnius“ direktorė Jurgita Petrauskienė.

Vilniaus savivaldybė yra numačiusi 15, Kauno savivaldybė paskelbė net 39 vietas, kuriose galima išmesti eglutę. Klaipėdoje nuo sausio 5-osios specialūs konteineriai eglutėms pastatyti adresais Kretingos g. 27, Žardininkų g. 16, Budelkiemio g. 17 ir Liepų g. 46.

3. Nupurtykite spyglius. Pasak K. Vanago, labai svarbu ir tai, kad gyventojai, prieš išnešdami eglutes iš namų, jas gerai nupurtytų ir suvyniotų į polietileno plėvelę ar kitą medžiagą – taip byrančiais Kalėdų medžio spygliais nebus teršiama laiptinė bei kiemas, nereikės papildomai jų tvarkyti.

4. Auginkite eglutes. Gyventojams, kurie šventėms įsigijo eglutes vazonėliuose, patariama išsaugoti jas iki pavasario, perkeliant iš buto patalpų į balkoną ar terasą, o atšilus orams – pasodinti asmeninėje teritorijoje – butui priklausančiame kiemelyje.  

5. Neišmeskite nepanaudotų fejerverkų. Rūšiuokite kitas atliekas. Didžiosios metų šventės – laikotarpis, kai atliekų kiekis itin išauga: maisto pakuotės, dovanų popierius, net – pirotechnika. Siekiant tausoti gamtą, aplinkinių gerovę ir savo piniginę, atsakingai reikėtų atsikratyti ir visų šių atliekų.

Visų pirma, į šiukšlių konteinerius mesti tik jau panaudotus ir sprogmenų nebeturinčius fejerverkus. Nesprogę jie gali sukelti gaisrą atliekų konteineryje ar, dar baisiau, pakeliui į sąvartyną. Nepanaudotus fejerverkus galima grąžinti pardavėjui, išmanančiam, kaip teisingai juos utilizuoti.

Svarbu ir kuo aktyviau rūšiuoti plastiko, popieriaus, stiklo atliekas, likusias ne tik nuo švenčių stalo, bet ir nuo išpakuotų dovanų – taip bus tausojama gamta, per greitai neužsipildys buitinių atliekų konteineriai ir gyventojai nepatirs nereikalingų išlaidų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

jerominas

ei žurnaliste, kaip ten yra, tai galima palikt prie konteinerio ar ne. tavo informacija nesutampa. gal patikslinsi?

Klaipedietis

http://www.kratc.lt/naujienos/naujienos-2/nemeskite-egluciu-i-buitiniu-atlieku-konteinerius

Tomis

Tai kad KRATC platina pranesima kad kaip tik galima prie konteineriu palik, svarbu tik i konteineri nemest. Karta ra tai du kartus per savaite pravaziuoja "zaliavalgis" masiniukas ir surenka visas zaliasias atliekas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS