Aiškėja uostamiesčio „vaiduoklio“ likimas | kl.lt

AIŠKĖJA UOSTAMIESČIO "VAIDUOKLIO" LIKIMAS

Jau kelerius metus trunkantis bylinėjimasis su svetimšaliu dėl valstybinės žemės nuomos turėtų baigtis taikos sutartimi.  Tikimasi, kad centre akis badančios pastato liekanos bus pašalintos, o nekilnojamasis turtas perduotas Klaipėdos miestui.

Jau kelerius metus trunkantis bylinėjimasis su svetimšaliu dėl valstybinės žemės nuomos turėtų baigtis taikos sutartimi.  Tikimasi, kad centre akis badančios pastato liekanos bus pašalintos, o nekilnojamasis turtas perduotas Klaipėdos miestui.

Nori taikos

Prieš porą metų prasidėjęs teismų maratonas su žemės nuomos mokesčio už sklypą, esantį Naujoji Uosto g. 5A, vengiančiu mokėti Baltarusijos piliečiu Olegu Ermaku, tikimasi, baigsis taikiai.

Savivaldybė su prapuolusiu skolininku nusprendė sudaryti taikos sutartį.

Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas pastebėjo, kad su šiuo piliečiu jau buvo bylinėtasi, tačiau teismas ne visiškai patenkino miesto vadovų reikalavimus.

Nuomojamame sklype vyras planavo įrengti automobilių stovėjimo aikštelę, tačiau dėl ginčų su Kultūros paveldo departamentu techninio projekto derinimas užstrigo ir verslo planas subliūško.

"Jau esame prisiteisę vieną skolą, tačiau išieškojimo procesas yra labai sudėtingas. Baltarusijos pilietis daugiau turto neturi. Dabar iškelta nauja byla", – dėstė teisininkas.

Vėl atiteks miestui

A.Kačalino teigimu, jeigu pavyktų prisiteisti numatytą sumą, greičiausiai sprendimo vykdymas baigtųsi tuo, kad turtas būtų parduotas iš varžytinių ir savivaldybei reikėtų tenkintis sunkiai prognozuojama suma.

"Mes siūlome susitarti naudingiau", – patikino Teisės skyriaus vedėjas.

Taikos sutartyje numatoma, kad uostamiesčio savivaldybė atsisako dalies valstybinės žemės nuomos mokesčio, kurio suma siekia daugiau nei 360 tūkst. litų, delspinigių už nesumokėtą nuomos mokestį, kurio suma jau viršija 23 tūkst. litų, bei reikalavimo priteisti bylinėjimosi išlaidas.

Tačiau užsieniečio vis tiek laukia nesaldi ateitis – jam teks sumokėti beveik 100 tūkst. litų valstybinės žemės nuomos mokesčio, kurio jis nemokėjo nuo 2009 metų pradžios.
Baltarusio nuomotas turtas bus perleistas savivaldybei, tačiau sklype esantį avarinės būklės pastatą O.Ermakas turės nugriauti, nes šis nebetinkamas naudoti.

Planuojama, kad griovimo išlaidos, kurias užsienietis turės padengti pats, atsieis apie 90 tūkst. litų.

Bylinėtis – netikslinga

Savivaldybės atstovai tikino, jog siekti taikos paskatino noras kuo greičiau sutvarkyti tragiškai atrodantį ir miesto nepuošiantį sklypą bei jo pastatus.

A.Kačalinas pastebėjo, jog reikiamą sumą skolininkas savivaldybei turi pervesti iki šių metų lapkričio 15 d.
Iki šiol bylinėtis su nemokiu baltarusiu sekėsi sunkiai, nes vyriškis vis dingdavo. Jei jis pinigų miestui nesumokės iki nurodyto termino, savivaldybė bus priversta vėl kreiptis į teismą.

Teisės skyriaus vedėjo teigimu, toliau bylinėtis su skolininku tikslo nėra, nes tikimybė, jog O.Ermakui būtų priteistas visas valstybinės žemės nuomos mokestis – nedidelė.

"Jeigu per metus antstoliui nepavyksta surasti išieškomos sumos, tai ta skola gali būti pripažįstama beviltiška ir nurašoma tarybos sprendimu. Ko gero, prie to ir būtų prieita", – prognozavo A.Kačalinas.

Planuojama, kad atgautas turtas bus vėl išnuomotas, tačiau bus siekiama, jog nuomotojas žemę bei pastatus pritaikytų miesto reikmėms.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS