Atlyginimų „minimumas“ – jūroje ir krante | kl.lt

ATLYGINIMŲ „MINIMUMAS“ – JŪROJE IR KRANTE

Tik Klaipėdoje suvokiama, kad jūrininkų ir kitų mūsų šalies piliečių darbo sąlygos yra skirtingos, todėl atlyginimo ir apmokestinimo tvarka taip pat turi skirtis.

Minimali alga jūrininkams

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kol kas atsisakė nustatyti atskirą minimalų atlyginimą jūrininkams, nors realiai dirbančiųjų jūroje ir krante kitų Lietuvos piliečių minimali alga skiriasi.

Motyvuojama tuo, kad Lietuvoje yra nustatytas bendras minimalus atlyginimas. Jį nustato Vyriausybė, gavusi Trišalės tarybos (darbdaviai, profsąjunga, valdžia), teikimą. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija patarė jūrininkams kreiptis į Trišalę tarybą ir motyvuotai prašyti, kad ši nustatytų minimalų atlyginimą jūrininkams. Lietuvos darbo kodeksas leidžia atskiroms šakoms ar darbo grupėms nustatyti minimalius atlyginimus, tik niekas tuo nesinaudoja, nes darbdaviams palankiausia "prisirišti" prie mažiausio minimalaus darbo užmokesčio.

Manipuliacijų objektas

Šiuo metu minimalus atlyginimas Lietuvoje yra 1 035 litai. Visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, nustatytas minimalus atlyginimas jūreiviui – 585 JAV doleriai arba 1 636 litai. Tai yra bazinis atlyginimas, nuo kurio pagal koeficientus išvedami kiti jūrininkų atlyginimai. Jūrų kapitono atlyginimas yra 7–8 kartus didesnis nei jūreivio.

Jūreivio minimalų atlyginimą nustato prie Tarptautinės darbo organizacijos esanti paritetinė komisija, sudaryta iš šalių valdžios atstovų, jūrininkų ir laivų savininkų. Jūreivio bazinis atlyginimas nustatomas kiekvieniems metams. 2016 metais jis sieks 592 JAV dolerius, 2017 metais – 614 JAV dolerių.

Tuo metu Lietuvoje minimalus atlyginimas gali būti kaitaliojamas pagal valdžios norus, kartais ir metų viduryje. Ir niekas nežino, kada jis bus keliamas. Dažnai minimalus atlyginimas naudojamas kaip politinis pažadas einant į rinkimus – jis išpučiamas iki aukštumų, o praėjus rinkimams pamirštamas.

Nori naikinti dienpinigius

Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža teigė, kad Lietuvoje ratifikuota Konvencija dėl darbo jūrų laivyboje reikalauja nustatyti ne minimalų jūrininkų atlyginimą, o tvarką, kaip tas atlyginimas nustatomas.

Iš esmės valdžia turi pritarti ir garantuoti, kad Lietuvos jūrininkams bus mokamas tas bazinis minimalus atlyginimas, kuris pasaulyje yra nustatytas ir privalomas visiems jūrininkams. Tai yra bazinis jūreivio atlyginimas (šiuo metu 1 636 litai) ir pagal koeficientus tas atlyginimas padidintas kitoms jūrininkų grupėms.

"Pas mus yra laivybos kompanijų, kur bazinis atlyginimas mažesnis nei Tarptautinės darbo organizacijos Paritetinės komisijos nustatyta suma. Taip yra todėl, kad išliko dienpinigiai, kurie nėra apmokestinami „Sodros“ mokesčiu. Sudėjus pagrindinį darbo užmokestį ir dienpinigius gaunasi didesnė suma nei nustatytas minimalus jūrininkų atlyginimas", – aiškino P.Bekėža.

Jūrininkų teisių gynėjai siekia, kad Lietuvoje palaipsniui būtų atsisakoma dienpinigių sistemos. Nustačius minimalų jūrininkų atlyginimą, kuris ne mažesnis nei yra apibrėžtas Tarptautinės darbo organizacijos, dienpinigiai greitai išnyktų, nes būtų reikalaujama mokėti mokesčius, taip pat ir „Sodros“, nuo nustatytos minimalios jūrininkų atlyginimo sumos.

Kada Lietuvoje bus nustatytas minimalus jūrininkų atlyginimas, kol kas neaišku. Yra sudaryta darbo grupė iš Socialinės apsaugos ir darbo, Susisiekimo ministerijų, taip pat Jūrininkų sąjungos ir Laivų savininkų sąjungos atstovų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS