Atostogas pajūryje brangins euras | kl.lt

ATOSTOGAS PAJŪRYJE BRANGINS EURAS

Pirmosios vasaros atostogos po euro įvedimo gali būti ne pačios linksmiausios – tikėtina, kad šis sezonas dar smarkiau plonins į pajūrį traukiančiųjų pinigines. Kurortuose kainos kol kas pastebimai neauga, tačiau Klaipėdą jau pasiekė čia atvykstančių turistų aimanos dėl paslaugų brangimo.
 

Pirmosios vasaros atostogos po euro įvedimo gali būti ne pačios linksmiausios – tikėtina, kad šis sezonas dar smarkiau plonins į pajūrį traukiančiųjų pinigines. Kurortuose kainos kol kas pastebimai neauga, tačiau Klaipėdą jau pasiekė čia atvykstančių turistų aimanos dėl paslaugų brangimo.

Planuoja darbymetį

Šiemet Lietuvos pajūrio kurortai ir vėl kaip įmanydami bandys prisivilioti poilsiautojų iš visos Lietuvos bei užsienio šalių.

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro (TIC) direktorės Romenos Savickienės teigimu, šių metų vasara bus darbinga.

Jau šiuo metu turistai ir poilsiautojai iš visos Lietuvos bei užsienio vis aktyviau rezervuoja vietas viešbučiuose.

"Jau keletą metų Klaipėdoje pastebima tendencija, kad nuo birželio iki rugsėjo viešbučiai yra gana užimti. Švenčių metu užimtumas būna dar didesnis", – paaiškino pašnekovė.

Nors uostamiestis šiemet itin didžiuosis vasarą mieste vyksiančiais renginiais, tačiau, R.Savickienės teigimu, Klaipėda turistams patraukli ne tik masinių renginių metu.

"Be abejonės, į Klaipėdos pilies džiazo festivalį ar "Baltic Tall Ships Regatta 2015" atvyks daugiau žmonių, tačiau bendrame kontekste su kitais kurortais Lietuvos pajūris lankomas visą vasarą, o ne tik per šventes", – dėstė Klaipėdos TIC direktorė.

Srauto tikisi jau gegužę

Besiartinančiai vasarai ruošiasi ir Neringa, preliminariai jau skaičiuojami lankytojų srautai, viešbučiai ir kavinės rengiasi startui.

Neringos kultūros ir turizmo informacijos centro vadybininkė turizmui Kristina Vaičienė patikino, jog artėjančiam darbymečiui ruošiamasi, tačiau ryškesnių turistų srautų pokyčių ar naujovių dėl šiemet įvestos naujosios valiutos kol kas dar nėra.

Kaip ir kasmet, Neringa keliautojus ir poilsiautojus vilioti planuoja renginiais ir ramiu poilsiu gamtos lopšyje.

Pašnekovės teigimu, būtent kurorte organizuojami renginiai užtikrina daugumos turistų sugrįžimą. Pastebima, kad vokiečiai savo atostogas Neringoje planuoja atsižvelgdami į Thomo Manno festivalio laiką, lietuviai domisi festivaliu "Benai, plaukiam į Nidą".

"Labai daug svečių kasmet pritraukia Kuršių marių regata, "Nida jazz" maratonas", – dėstė K.Vaičienė.

Pirmojo didžiojo Neringos lankytojų srauto tikimasi jau gegužės 2-ąją, mat čia bus surengta Žiobrinių šventė, kuri turėtų sudominti šį kraštą geriau norinčius pažinti lietuvius bei užsieniečius.

Nidą atranda amerikiečiai

Klaipėda bei kiti populiarūs Lietuvos pajūrio kurortai šiemet vėl labiausiai vilios turistus iš Vokietijos.

Jau anksčiau pastebėta, kad uostamiestį, Palangą bei Neringą atranda kaimyninių šalių atvykėliai, skandinavai. Gražiu oru ir masinių renginių metu ar ilgaisiais savaitgaliais prie jūros patraukia ir didžioji dalis lietuvių.

Neringos TIC atstovė pasakojo, jog šiemet Neringa vėl sulauks daugiausia vokiečių, Lietuvos gyventojų, rusų, latvių, prancūzų.

Į labiausiai Klaipėdą bei Neringą lankančių užsieniečių dešimtuką patenka ir Jungtinių Amerikos Valstijų gyventojai.

Vilios dainuojančiais fontanais

Siekiant kuo ilgiau vasaros sezono laukiančiuose kurortuose išlaikyti turistus, rengiama ir naujovių.

Palangoje jų laukia atsinaujinęs Gintaro muziejus, bus sutvarkyta dalis Birutės parko, pradės veikti naujasis aplinkkelis, kaip ir kasmet, rengiamas ilgas sąrašas renginių.

Vis dėlto pagrindiniu vasaros akcentu turėtų tapti jau šiemet kurorto centre priešais savivaldybę pradėsiantys veikti dainuojantys fontanai.

Neringa šiemet taip pat pažers naujovių.

Jau dabar dviračių take Nida–Juodkrantė pastatyti paukščių stebėjimo bokšteliai, planuojama įrengti ir daugiau vaikų žaidimų aikštelių, šią vasarą kurorte duris atvers ir kelios naujos užkandinės.

Ramiau, bet brangiau

Klaipėdos TIC vadovė užtikrino, kad uostamiestis džiugiai laukia pirmosios vasaros su euru, mat naujoji valiuta leis atsikratyti iki šiol varginusių nepatogumų ir nesusipratimų dėl keitimo.

"Euras atneš daug pokyčių. Pagrindinis dalykas yra tas, jog nebeliks opios valiutų keityklos problemos", – pabrėžė R.Savickienė.

Lietuvoje pradėjus cirkuliuoti eurams, anot Klaipėdos TIC vadovės, sumažės ir turistų apgaudinėjimo atvejų. Anksčiau esą pasitaikydavo, kad kasos aparatai rodydavo litus, o iš žmonių buvo imami eurai, taip pat būta ir įvairių nesąžiningo valiutos keitimo atvejų.

Dėl pasikeitusių pinigų ir išnyksiančių problemų džiūgauja ir Palanga, mat čia net vasaros sezono metu valiutos keityklos dirbdavo ne visą savaitę.

R.Savickienės teigimu, jau dabar pastebimi pokyčiai ir kainų srityje.

"Turbūt visi sutiksime, kad kainos šiek tiek kyla. Tą patį pastebi ir į miestą atvykę svečiai. Jau gavome tokių pastabų, kad kainos yra pakilusios akivaizdžiai", – sakė direktorė.

Dėl Rusijos – nerimas

Vasaros sostine tituluojamoje Palangoje taip pat juntamos pasirengimo vasarai nuotaikos.

"Palanga ruošiasi. Čia visur pjūklų ir plaktukų garsai", – įsibėgėjusius darbus apibūdino Palangos turizmo informacijos centro direktorės pareigas laikinai einanti Egidija Smilingienė.

Nors verslininkai ir aktyviai ruošiasi darbymečiui, tačiau vasaros Palanga laukia kiek nuščiuvusi. Pašnekovės teigimu, viešbučiams neramu dėl pastebimai sumažėjusio turistų iš Rusijos skaičiaus.

"Sumažės ne tik jų skaičius, bet keisis ir jų įpročiai. Rusai rinksis trumpesnes atostogas ar žemesnės klasės viešbučius", – laukiančias tendencijas dėstė E.Smilingienė.

Vis dėlto pastebima, kad Palanga domisi vis daugiau baltarusių, todėl tikimasi, jog jie bei kitų šalių turistai užpildys mažėjančias poilsiautojų iš Rusijos gretas.

E.Smilingienės teigimu, į Palangą tradiciškai suvažiuoja dauguma lietuvių, kurortą atranda kaimyninių šalių gyventojai. Tiesa, lietuvių srautus neretai pakoreguoja oras. Jam suprastėjus atostogoms šalies gyventojai renkasi kitus miestus.

"Turistų bus, tik jie galbūt bus kiek kitaip pasiskirstę", – prognozavo laikinoji Palangos TIC vadovė.

Vasarą gali kilti kainos

Pašnekovė tikino, jog Palangos viešbučiai, įvedus eurą, kainų nepakėlė.

Dabar esą ramiai rengiamasi vasaros sezonui ir laukiama, kol paaiškės, kokia dalimi turistų iš Rusijos "nukraujavo" vasaros sostinė.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Darius Miklovas patvirtino, jog nuogąstavimų dėl rusų mažėjimo esama, tačiau verslininkai bandys nenuleisti rankų ir padėtį mėgins stabilizuoti.

"Perspektyvos Palangoje geros, ji gražėja. Turėtų būti daug lietuvių, baltarusių, skandinavų. Juk nebus ir taip, kad neatvažiuos nė vienas rusas", – dėstė pašnekovas.

Asociacijos prezidentas patikino, jog šiuo metu Palangos kavinės ir viešbučiai kainų dar nekilstelėjo, tačiau neprognozavo, ar tokia tendencija išsilaikys viso sezono metu.

"Konvertuojant gal keli centai ir "išsilygino", tačiau smarkiau tikrai kainos nekilo. Artimiausiu metu viskas taip ir išliks, o vasarai įsibėgėjus gal kas nors ir pasikeis", – spėjo D.Miklovas.

Palangoje pigo nakvynė

Portalo, talpinančio skelbimus apie nakvynės galimybes pajūryje, atstovė Vaida Jurkėnienė teigė, jog nuomos rinkoje dėl pasikeitusios valiutos pokyčių yra, tačiau jie – nedideli.

Pasak pašnekovės, pajūryje nuomos kainos svyruoja, tačiau nežymiai.

"Jeigu ir būna pakilimų, tai jie menki. Anksčiau būdavo pokyčių, siekiančių apytikriai 10 litų", – tendenciją įvardijo portalo specialistė.

V.Jurkėnienės teigimu, kai kuriuose kurortuose pastebimas ir kainų mažėjimas. Palangoje šiuo metu kai kurie fiziniai asmenys nuomos kainas mažina, tai esą sietina su jau minėtu turistų iš Rusijos skaičiaus mažėjimu.

"Kitose vietovėse pokyčių nepastebime. Žinoma, "su centais" niekas kainų nepalieka. Kainų konvertavimas į eurus nėra apvalinant į didesnę pusę", – tikino pašnekovė.

Naktis – nuo kelių eurų

Vertinant kainų pokyčius, vienodos tendencijos pastebimos tiek viešbučių, tiek privačių nuomotojų rinkoje.

Legendiniai palangiškiai, siūlantys poilsį vos už 100 m iki jūros, taip pat esą kiek apkarpė kainas.

Nakvynės kainos, pašnekovės teigimu, tiesiogiai proporcingos jos ieškančiojo lūkesčiams. Para dviejų kambarių bute gali kainuoti nuo 30 iki 300 eurų. Kambarių nuoma vidutiniškai svyruoja apie 26 eurus.

Tiesa, gerai paieškojus, galima aptikti nakvynės vietų, kur vienam asmeniui pakaktų atseikėti po 8 eurus. Tačiau tikėtina, jog kambarys bus senas, be patogumų.

Ne sezono metu kambarių ar butų nuomos kainos populiariausiuose pajūrio kurortuose – keliais ar keliasdešimt eurų mažesnės.

GALERIJA

  • Prognozės: pirmąją vasarą su euru poilsiautojams teks labiau paploninti pinigines nei pernai.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Rega

O pasakykit,ko dabar nebrangina.

nerekomendoju

Gal ir poilsis geras Klp. ir Plg. Bet per brangiai .

Kurgi-ne

negi praleis vertelkos progą paplėšikauti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS