Atskleis piliavietės ateities šydą | kl.lt

ATSKLEIS PILIAVIETĖS ATEITIES ŠYDĄ

Miestiečiai kviečiami aktyviai dalyvauti Klaipėdos pilies konferencijoje. Jos metu bus svarstoma, kaip toliau vystyti piliavietės atnaujinimo projektą. Renginio dalyviai ne tik išgirs kitų šalių miestų patirtį, atnaujinant paveldo objektus, bet ir galės virtualiai pasivaikščioti po „atstatytą“ Klaipėdos pilį.

Aiškinsis atkūrimo galimybes

Kuria kryptimi toliau vystyti piliavietės atnaujinimo projektą, kaip atstatyti pilį ir kokia veikla turėtų čia vykti, bus bandoma atsakyti kitą savaitę – trečiadienį ir ketvirtadienį – vyksiančios konferencijos metu.

Renginys Klaipėdos piliavietės rytinės kurtinos salėje ir Pilies muziejuje pirmąją dieną prasidės 9, o antrąją – 8.30 val.

Klaipėdos savivaldybės Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Reda Švelniūtė pabrėžė, kad ši konferencija nėra mokslinė ar apžvalginė.

„Renginio metu siekiama išdiskutuoti tolimesnes pilies vystymo perspektyvas iš įvairių pusių. Patirtimi dalinsis ir svečiai iš Vokietijos, Lenkijos, Latvijos“, – tvirtino vyriausioji specialistė.

Konferencijos metu bus išanalizuota ES partnerių geroji patirtis, vystant istorinių vietovių ar kultūros paveldo objektų projektus. Taip pat pristatytas Klaipėdos pilies projektas nekilnojamo turto vystytojams, verslui.

R.Švelniūtė pasakojo, kad, sudarinėjant konferencijos programą, pirmiausia siekta išsiaiškinti kultūros paveldo atkūrimo galimybes Lietuvoje: teisinę bazę, reikalavimus, politiką, finansavimo galimybes.

Tam bus skirta pirma konferencijos dalis. Pristatyti numatyta ir tarptautinius teisės aktus, reglamentuojančius kultūros paveldo objektų atkūrimą.

Situaciją apžvelgs Kultūros ministerijos, Valstybinės kultūros paveldo komisijos atstovai.

Surengs virtualią ekskursiją

Pirmojoje konferencijos dalyje įmonė „Uostamiesčio projektai“ pristatys ir Klaipėdos pilies 3D modelį. R.Švelniūtė pasakojo, kad susirinkusieji galės pamatyti, kai atstatyta pilis atrodytų iš įvairių miesto vietų, pusių. Virtualiai bus galima ir pasivaikščioti ir po objekto vidų, kiemą.

Popietinės sesijos pagrindinis tikslas – apžvelgti, kaip pilys panaudojamos Europoje. Architektas Algirdas Kaušpėdas pristatys Vilniaus Aukštutinės pilies, kitų pilių atkūrimo klausimus.

Šios dalies metu numatyta atskleisti, ką reikia daryti, kad pilyje sėkmingai veiktų viešbutis. Bus pateikti Europos pavyzdžiai.

Anot R.Švelniūtės, susidomėjimo turėtų sulaukti Ščecino savivaldybės architekto pranešimas.

Šis miestas vykdo įdomų projektą – naujam gyvenimui siekjia prikelti apleistą istorinę teritoriją. Susirinkusiems pranešėjas pristatys, kaip sekasi atkurti istorinį kvartą, su kokiais rūpesčiais susiduriama, kokie reikalavimai keliami.

Pirma konferencijos diena bus užbaigta pranešimu, ar, atkuriant piliavietę, įmanoma viešojo sektoriaus ir privataus verslo partnerystė. Bus pateikta Lietuvos patirtis.

„Miestas savo jėgomis nėra pajėgus atstatyti pilies. Mums reikės pagalbos. Tad norime įtraukti ir verslo atstovus“, – pasakojo vyriausioji specialistė.

Pavertė moderniu muziejumi

Antroji konferencijos diena skirta konkrečių pavyzdžių analizavimui. Ji prasidės Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus, kuris įsikūręs piliavietėje, direktoriaus dr. Jono Genio pranešimu apie jų patirtį ir perspektyvas.

Taip pat bus galima išgirsti, kaip išnaudota Panemunės pilis, sekėsi atkurti Daugpilio tvirtovę. Savo patirtimi apie nacionalinio muziejaus projektą dalinsis Ščecino atstovai.

„Šio miesto patirtis labai įdomi. Jie pasirinko įrengti modernų muziejų, o ne atstatyti pilį. Sužinosime, kokias ten veiklas jie vykdo“, – komentavo vyriausioji specialistė.

Ši konferencijos dalis bus užbaigta pranešimu apie viešojo ir privataus sektoriaus partnerystę vystant viešuosius projektus. Jo metu bus pateikta informacija, kaip savivaldybė turėtų pasiruošti, kokius namų darbus atlikti, norėdama įgyvendinti piliavietės projektą kartu su verslu.

Vyks ir trys diskusijos. Atskirose grupėse diskutuos skirtingų sričių specialistai.

Kultūros ir turizmo atstovų grupė svarstys, kaip Klaipėdos pilį būtų galima pritaikyti miesto ir regiono kultūros, turizmo ir reprezentaciniams poreikiams.

Architektai, urbanistai ir kultūros paveldo atstovai diskutuos, ar reikia atkurti pilį, ar atstatyti, koks šio objekto vaidmuo miesto ir regiono vystymo kontekste.

Verslo ir regiono savivaldybės atstovų grupė kalbės apie viešojo ir privataus sektoriaus projektus, kokias idėjas verslas norėtų įgyvendinti Klaipėdos pilyje.

Visų diskusijų rezultatai bus pristatyti po pietų.

„Tikimės, kad konferencijos metu kils naujų idėjų, kaip reikėtų vystyti piliavietės atnaujinimo projektą“, – tvirtino vyriausioji specialistė.

Pilį atstatys miestiečiams

Konferencijos pabaigoje bus pristatyti Pilies hakatono – 36 valandų renginio, kurio tikslas – sukurti naujomis technologijomis grįstus, lankytojus įtraukiančius projektus Klaipėdos miestui, piliai ir Pilies muziejui, rezultatai. Pastarasis vyks savaitgalį Kultūros fabrike.

Kelių dienų dirbtuvėse dalyviai kviečiami sukurti technologijų įrankio tokio kaip mobiliosios aplikacijos, virtuali realybė, multimedija, edukacinės, interaktyvios programos prototipą konkrečiai problemai spręsti – kultūrinio turizmo ir paveldo rinkodaros srityje.

R.Švelniūtė klaipėdiečius kvietė aktyviai dalyvauti kitą savaitę vyksiančioje Pilies konferencijoje. Norintiems dalyvauti registruotis iš anksto nereikia.

„Labai svarbu, kad miestiečiai dalyvautų renginyje, išsakytų savo nuomonę, pastebėjimus. Juk būtent jiems ir norima atstatyti pilį. Jei miestiečiams nereikės šio objekto, vadinasi jo nereikės niekam – nei turistams, nei kažkam kitam“, – pabrėžė vyriausioji specialistė.

GALERIJA

  • Atskleis piliavietės ateities šydą
Klaipėdos savivaldybės vizualizacija
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Klaipėdskas

diskusija su miestiečiais- arba bedarbiais arba atostšogaujančiais...9 ir 8.30... vamzdėc.

L.

Nuostabu

Klp

Pirma akropolį nugriaukit korumpuoti liberastai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS