A. Balnionienė: augančiose seniūnijose būtina švietimo infrastruktūros plėtra | kl.lt

A. BALNIONIENĖ: AUGANČIOSE SENIŪNIJOSE BŪTINA ŠVIETIMO INFRASTRUKTŪROS PLĖTRA

  • 1

Dažnai kalbame apie permainas ir tikiuosi, kad gyventojai jas pastebi. Visas rajonas, atrodo, juda, kruta, vyksta daugybė darbų, dar daugiau jų planuojama. Tačiau permainos matomos  ne tik iš sunkiosios technikos seniūnijose kiekio, perkastų kelių ir tvarkomų gatvių ar šaligatvių, bet ir iš pasikeitusio požiūrio.

Nors rajone ir vyksta daugybė darbų, tačiau vienas svarbiausių pokyčių – visiškai kitoks požiūris į lėšų skirstymą. Pagaliau dėmesio sulaukė anksčiau nepelnytai pamirštos seniūnijos. Jau pats laikas buvo pripažinti ir susitarti, kad didesnio finansavimo reikia labiausiai augančioms seniūnijoms, kuriose gyvena daugiausia žmonių. Todėl šiemet, pavyzdžiui, Sendvario seniūnijai buvo skirta beveik pusantro milijono eurų infrastruktūrai tvarkyti.

Iš tiesų ši seniūnija auga itin sparčiai, tačiau infrastruktūros kurti taip pat greitai, kaip dygsta namai, deja, nespėjame. Vis dėlto, dedame visas pastangas, kad Sendvario seniūnijos gyventojų gyvenimo kokybė augtų sparčiau – tam skiriame ir dėmesio, ir lėšų.

Viena didžiausių problemų, kurią imtasi spręsti nedelsiant, buvo ugdymo įstaigų trūkumas. Priėmėme sprendimą skirti didžiausią Lietuvoje – 200 eurų dotaciją privačius darželius rajone lankančių vaikų tėvams. Taip pavyko pritraukti privačių investuotojų, kurie sparčiai plečia tokių darželių tinklą. Būtent dotacijų padidinimas ir aktyvus privačių investuotojų kvietimas paklojo pamatą privačių darželių rajone atsiradimui.

Sendvario seniūnijoje duris jau atvėrė keturi privatūs darželiai: du Jakuose, ir du Trušeliuose, dar vienas darželis Klemiškės II kaime duris atvers rugsėjo 14 d. Juos lanko apie 200 vaikų. Džiaugiuosi, kad privatiems darželiams sekasi puikiai. Trušeliuose įsikūrusių ir Klemiškės II kaime duris jau kitą savaitę atversiančių „Mini darželių“ administracija informavo, kad viskas vyksta sklandžiai, kaip planuota, grupės jau beveik suformuotos, planuojama ir tolesnė šių privačių darželių plėtra rajone.  Daugiau nei 40 darželinukų lanko ir naują privatų darželį Katkuose, Kretingalės seniūnijoje.

Savivaldybė neatsilieka ir taip pat ruošiasi įkurti dar dvi naujas vaikų grupes rekonstruotame Sendvario seniūnijos pastate, kurias galės lankyti apie 40 vaikų. Šiuo metu vyksta projektavimo darbai, pasiruošimas rangos darbų pirkimui. Dėl šio projekto finansavimo teko nemažai derėtis Klaipėdos regiono plėtros taryboje, kuri skirstė Europos regioninės plėtros fondo lėšas, tačiau rezultatas džiuginantis – gautas 276 tūkst. eurų finansavimas.

Per rugsėjį  tikimės pasirašyti sutartį ir su Jakų mokyklos rangovais. Čia būtų suformuotos ikimokyklinio ir pradinio ugdymo klasės, galinčios priimti arti šimto vaikų, sporto salė, valgykla, sutvarkyta aplinka, įrengtos vaikų žaidimo, sporto aikštelės, automobilių stovėjimo vietos.

Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Tai ne vieninteliai žingsniai, kurių imamės, kad augančiose seniūnijose gyventi būtų patogiau. Jau nupirktas sklypas Sendvario daugiafunkcio centro statybai Trušeliuose. Jame turėtų įsikurti pagrindinė mokykla, dvylikos grupių darželis, universali sporto bei repeticijų salės. Praėjusią savaitę projektas pateiktas derinti atsakingoms institucijoms, jį planuojame įgyvendinti viešosios ir privačiosios partnerystės būdu.

Nuosekliai dirbame, kad Sendvario seniūnijos gyventojai daugiafunkciu centru galėtų pradėti naudotis per artimiausius kelerius metus. Manau, kad mūsų pareiga užtikrinti, kad vaikai galėtų mokytis kuo arčiau savo namų, o gyventojai turėtų sąlygas sportuoti bei užsiimti kultūrine veikla.

Puikiai suprantu, kad gyventojai visko nori greičiau. Mūsų tikslai tokie pat. Todėl nesislepiame už įvairių teisinių formuluočių ar kitų biurokratinių terminų, o veikiame. Su vadovybe aktyviai lankomės ministerijose, joms pavaldžiose įstaigose, nuolat su jomis bendraujame. Iš tikrųjų beldžiame, kol mums atidaro. Būtent taip – einant ir veikiant, derantis, kalbantis – buvo gautas finansavimas Jakų mokyklai, taip prisikvietėme privačius darželius, taip gauname lėšų  svarbiausiems objektams tvarkyti.

Skirdami lėšas bei dėmesį augančioms seniūnijoms, lygiagrečiai darbus vykdome ir kitose seniūnijose. Tikiuosi, kad visus suplanuotus švietimo infrastruktūros darbus pavyks įgyvendinti sklandžiai, išsprendžiant vieną opiausių problemų – ugdymo įstaigų trūkumą – bei kuriant saugią ir patogią aplinką gyventi.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kauno diena

O vis Klaipedos krasto naujienos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS