Baltijos šalyse – išskirtiniai jūriniai produktai | kl.lt

BALTIJOS ŠALYSE – IŠSKIRTINIAI JŪRINIAI PRODUKTAI

Trys nedidelės rytinės Baltijos šalys gamina savo išskirtinius jūrinius produktus, kuriais sugeba sudominti dideles Vakarų Europos kompanijas.

Latvijos nardytojų dronai

Latvijoje pristatytas išskirtinis jūrinis produktas – povandeniniai robotai-dronai.

Rygos uosto laisvojoje zonoje esančioje vienoje iš gamyklų juos gamina bendrovė „Eprons ROV“. Ji žinoma kaip narų bendrovė, kuri jau porą dešimtmečių teikia narų paslaugas ne tik Latvijoje, bet ir kitose šalyse.

Prieš dešimtmetį savo reikmėms pasigaminusi povandeninį nardymo įrenginį, bendrovė jį ištobulino į nuotolinio valdymo povandeninį droną.

Projektas: prie autonominio laivo „Yara Birkeland“ kūrimo prisidėjo ir Lietuvos inžinieriai. / Eprons.lv nuotr.

Jį sukūrė ir tobulino Latvijos inžinieriai ir elektronikos specialistai. Įrenginiai ir šiuo metu surenkami Latvijoje, nors atskiros detalės jiems gaminamos ir Kinijoje, ir JAV. Kiekvienas povandeninis dronas yra gaminamas pagal užsakovo pageidavimą. Jie Rygos uoste yra išbandomi ir tik tada siunčiami užsakovams.

Povandeninius dronus iš Rygos yra įsigiję pirkėjai iš Vokietijos, Ispanijos, Italijos, Austrijos, Suomijos, Norvegijos ir netgi Australijos, Čilės, Kinijos ir Kanados.

Dronai naudojami įvairių povandeninių objektų tyrimuose ir statybose, net laivų remonte.

Kasmet Rygoje pagaminama 20–30 povandeninių dronų.

Žinomi Estijos laiveliai

Estijoje taip pat yra išskirtinis jūrinis produktas. Čia statomi visoje Europoje žinomi nedideli specialios paskirties kateriai. Juos naudoja tiek specialiosios tarnybos, kaip pasieniečiai ar pakrančių apsaugos policija, tiek uosto tarnybos.

Populiarūs: ir Klaipėdos uoste galima pamatyti šiuos Estijoje statytus locmanų katerius. / Eprons.lv nuotr.

Nedidelius specialiosios paskirties laivus Estijos Saremos salose stato kompanija „Baltic Workboats“.

Estai specialios paskirties patrulinį katerį statys ir Lietuvos pasieniečiams. Jų yra įsigijusi ir Vokietijos pakrančių apsaugos policija.

Be patrulinių katerių, Estijos mažųjų laivų statykla dar stato ir locmanų katerius.

Tokių yra įsigijęs ir Klaipėdos uostas. Taip pat Saremos salose statomi ir vilkikai, nedideli keltai, katamaranai, įvairūs kiti darbo ir mokslinės tiriamosios paskirties laiveliai.

Pasirinkimas: Latvijoje gaminami įvairios paskirties povandeniniai dronai pagal individualius užsakymus. / Eprons.lv nuotr.

Išskirtinis produktas Estijoje yra ir Taline „BLRT Gruup“ dukterinėje įmonėje „Marketex Marine“ statomi žuvų auginimo ir žuvivaisos laivai-baržos. Per 15 metų jų pastatyta daugiau kaip 350.

Unikaliausias iš jų yra šiemet vos prieš porą mėnesių vienos Norvegijos kompanijos užsakymu pastatyta beveik 65 metrų ilgio, 12 metrų pločio, 800 tonų talpos pašarų saugykla su naujoviška pašarų tiekimo sistema, skirta maistui tiekti į žuvų šėryklas po vandeniu.

Išskirtiniai lietuviški produktai

Ką išskirtinio jūrinio mes turime Lietuvoje? Kažkokius išskirtinius produktus pagamina arba stato Vakarų laivų gamykla. Galima prisiminti ir Klaipėdos universiteto užsakymu pastatytą unikalų mokslinio tyrimo laivą.

Išbandymas: latvių gaminamas povandeninis dronas. / Eprons.lv nuotr.

Neseniai nuskambėjo žinia, kad Panevėžio bendrovė „Harju Electer“ dalyvauja projekte, Norvegijoje kuriant naujos kartos autonominį laivą „Yara Birkeland“. Panevėžiečiai projektavo ir pagamino „Yara Birkeland“ dažnių keitiklių, galios paskirstymo ir baterijų įkrovimo sistemas. Jos sudarytos iš kelių dešimčių tūkstančių detalių.

Kurdami atskirus mazgus naujos kartos laivui, panevėžiečiai inžinieriai bendradarbiavo su žinomomis pasaulinėmis kompanijomis „Rolls-RoyceMarine“, „Siemens Norway“, „GE Power“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

dėdė

Pastebėjai, apsisukai ant kito šono ir knarki toliau, kol gandrai į gerklę neprišx.

Pastebėjau

Įdomius dalykus gamina kaimynai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS