Biudžetinėse įstaigose vanduo liejosi laisvai | kl.lt

BIUDŽETINĖSE ĮSTAIGOSE VANDUO LIEJOSI LAISVAI

Atlikus šilumos energijos sunaudojimo uostamiesčio biudžetinėse įstaigose auditą, paaiškėjo, kad kai kurios iš jų šilumos energiją švaistė neskaičiuodamos. Būta ir švietimo įstaigų, kuriose vasarą sunaudojamo karšto vandens kiekis net kelis kartus viršijo poreikį žiemą.

Atlikus šilumos energijos sunaudojimo uostamiesčio biudžetinėse įstaigose auditą, paaiškėjo, kad kai kurios iš jų šilumos energiją švaistė neskaičiuodamos. Būta ir švietimo įstaigų, kuriose vasarą sunaudojamo karšto vandens kiekis net kelis kartus viršijo poreikį žiemą.

Patikrino dešimtis įstaigų

Klaipėdoje neseniai atliktas auditas, kurio metu vertintas efektyvaus šilumos energijos naudojimo biudžetinėse įstaigose organizavimas, suvartojimas, skiriamų lėšų naudojimas ir kiti veiksniai, atskleidė netikėtų rezultatų.

Buvo vertintos atnaujintos ir renovacijos dar nesulaukusios įstaigos praėjusių metų šildymo sezono metu bei vasarą.

Paaiškėjo, kad visose 116 įstaigų, kurios buvo tikrinamos, pernai, palyginti su 2013-aisiais, šilumos energijos vartojimas sumažėjo beveik 8 proc., o dujų vartojimas išaugo 8,5 proc.

Rekonstruotose įstaigose šilumos energijos suvartojimas susitraukė nuo 2,5 iki daugiau nei 24 proc. Įvertintos 11 iš 12 renovuotų įstaigų.

Nesistengė taupyti?

Nors žiemą įstaigos suvartojo mažiau šilumos energijos, tačiau, panašu, jog vasarą, mėgavosi karštu vandeniu. Pastebima, kad šiltuoju metų laiku energijos, reikalingos karštam vandeniui, suvartota 7 proc. daugiau, o dujų suvartojimas išaugo 71 proc.

Kai kurios įstaigos vasarą karštam vandeniui reikalingos energijos sunaudojo net 7 kartus daugiau nei žiemą.

Bendrojo ugdymo įstaigose minėtos energijos kiekis išaugo 162–743 proc., o ikimokyklinio ugdymo įstaigose – 31–119 proc.

Taip smarkiai išaugusį energijos, reikalingos karštam vandeniui, suvartojimą įstaigos švaistūnės motyvavo įvairiai – patalpų remontu, tinklų avarijomis, padidėjusiu renginių skaičiumi.

Auditoriai konstatavo, kad kai kurios įstaigos tiesiog netaupė energijos, mat pastebėta, jog sunaudoto vandens kiekis tuo metu, kai jos nedirbo, buvo didesnis nei tada, kai ten šurmuliavo vaikai.

Motyvų nepateikė

Septynis kartus daugiau energijos suvartojo ir uostamiesčio "Varpo" gimnazija. Tiesa, ši įstaiga į pateiktus klausimus, kas galėjo lemti tokį stulbinamą pokytį, auditoriams neatsakė.

Pastebimai daugiau energijos sunaudojęs "Viesulo" sporto centras paaiškino, kad vasarą čia vyko įvairios stovyklos, gyveno jaunieji sportininkai. Tai ir lėmė išaugusį sunaudoto karšto vandens kiekį.

Tiesa, ne visi buvo tokie išlaidūs. Pavyzdžiui, uostamiesčio bibliotekų darbuotojai ar gelbėtojai vasarą nepasimėgavo nė lašeliu karšto vandens.

Spėjama, kad kai kurios įstaigos netaupė todėl, kad perėjus prie centralizuotos buhalterijos įstaigų vadovai nė nesusipažindavo su pateikiamomis sąskaitomis ir nenujautė, ar smarkiai jų vadovaujama įstaiga tuština miesto kišenę.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

stebetojas

"viesulo" sporto centras visada randa pasiteisinimą....

vartotojas

Keista pozicija, svaisto lesas, sunaudoji... galima pagalvoti, kad sau i namus slanga atsitesie ar visi darbuotojai i tas istaigas su visom giminem ir draugais ar dar kuo gyvent buvo atsikrauste! Jeigu jau po sporto uzsiemimu nusiprausti nebegalima, noreciau paziureti i straipsnio autore iseinancia is sporto sales ir nesiprausus besirengiancia. Kad su centralizuota buhalterija yra daug bedu, tai sutiks daugelis vadovu, bet cia atskira biudzetiniu istaigu beda. Gal autore noretu parasyti straipsni sia tema?

aldona

visoms biudžetinėms įmonėms reikia prispausti uodegas,nes ten palaida bala.Pinigai švaistomi į kairę ir dešinę,ir už gražias akis galima gauti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS