Daugiabučio namo renovacijos kaina: kaip ji nustatoma? | kl.lt

DAUGIABUČIO NAMO RENOVACIJOS KAINA: KAIP JI NUSTATOMA?

  • 4

Planuojantiems daugiabučio renovaciją labai svarbu atsižvelgti į du kartus per metus skelbiamą Pastatų atnaujinimo (modernizavimo) darbų kainyną. Jis leidžia efektyviai susiplanuoti pastato atnaujinimo projekto biudžetą. Siekdama suteikti daugiau aiškumo, Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) pasakoja apie kainų pokyčius ir akcentuoja pokyčių rinkoje stebėjimo svarbą.

„Gali pasirodyti, kad dėl karantino sustojo darbai ir kainos galėtų kristi, tačiau per metus bendra statybos darbų skaičiuojamoji kaina padidėjo 4 proc., per dvejus metus darbai pabrango 8 proc. Matome, kad kainos nemažėja, todėl svarstantiems dėl daugiabučio renovacijos tikrai nereiktų laukti kainų kritimo, o gerinti gyvenimo kokybę jau dabar“, – patarė BETA direktorius Valius Serbenta.

Augo medžiagų kainos

Preliminari daugiabučio namo atnaujinimo priemonių įgyvendinimo kaina nustatoma pagal Statybos produktų sertifikavimo centro rekomendacijas. Skaičiuojamoji kaina apskaičiuojama pagal normatyvus, kuriais pagrindžiami darbo vienetui arba darbų grupei reikalingi resursai: medžiagos, mechanizmai, darbo laikas.

Per metus nuo 2020 m. balandžio mėn. bendras jų indeksas padidėjo 3,8 proc.

„Pagal medžiagų grupes labiausiai pabrango metalas (20 proc.) ir izoliacinės medžiagos (3 proc.). Vienoje medžiagų grupėje taip pat gali būti didelė kainų diferenciacija. Pavyzdžiui izoliacinė medžiaga putų polistirenas pabrango iki 20 proc., tai paveiks gyventojų, planuojančių įsidiegti ventiliuojamą fasadą, renovacijos kainą“, – paaiškino V. Serbenta.

Per metus daugiau nei 5 proc. išaugo ir renovacijos darbams atlikti reikalingų mechanizmų kainos. Didžiausią įtaką šiam pokyčiui turėjo kuro kainų ir įrenginius eksploatuojančių darbininkų atlyginimų augimas. Per metus jis padidėjo 5,6 proc.

Rinkos pokyčiai suteikia aiškumo

Norint geriau suprasti renovacijos kainas būtina atskirti dvi sąvokas: skaičiuojamoji ir faktinė kaina. Pinigų suma, pagal kurią atliekamas investicijų planavimas, yra vadinama skaičiuojamąja kaina. O galutinė pinigų suma, gauta pabaigus darbus, atlikus išlaidų apskaitą ir apmokėjus sąskaitas, yra faktinė kaina.

Be statybos darbų rinkos kainų pokyčių stebėjimo, projektų administratoriams ir projektuotojams būtų daug sunkiau parengti investicijų planą, kad planuojamas biudžetas nebūtų deficitinis. O kuo tiksliau suplanuotas biudžetas, tuo mažesnė rizika, kad pastato atnaujinimo darbų metu pritrūks pinigų ir nebus galimybės laiku užbaigti projekto įgyvendinimo. BETA duomenimis, šiemet įgyvendintų projektų vidutinė rangos darbų vertė siekė 451 tūkst. eurų. Vidutinė skaičiuojamojo 1 kv. m kaina yra apie 233 eurus iki valstybės paramos suteikimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Rama

Ar reali renovacijos daugiabučio kaina 980 £ už m2

Pranciškus

Turėtų būti 233 eurai už kvadratinį metrą, o mūsų namui sudarė investicinį planą paskaičiavę 370 eurų už kvadratinį metrą. Čia priklauso nuo to, kiek namą administruojanti įmonė godi ,,atkatams"( nors beveik visi gyventojai įsirengę plastikinius langus, remontuotos laiptinės taip pat su plastikiniais langais, prieš 8 metus- naujas šildymo punktas!).

Anonimas

medziagos + darbai + ATKATAS !!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS