Dėl „Albatrosų“ – penki pretendentai | kl.lt

DĖL „ALBATROSŲ“ – PENKI PRETENDENTAI

Šiemet gegužę per Europos jūros dieną antra kartą prie “Albatroso” paminklo, skirto išplaukusiems ir negrįžusiems jūrininkams, bus teikiamos “Albatroso” skulptūrėlės.


 

Šiemet gegužę per Europos jūros dieną antra kartą prie “Albatroso” paminklo, skirto išplaukusiems ir negrįžusiems jūrininkams, bus teikiamos “Albatroso” skulptūrėlės.                                  

Idėjos generatorius - premjeras

“Albatroso” skulptūrėles kiekvienais metais teikia Klaipėdos miesto meras. Pretendentų į šiuos apdovanojimus procedūra yra ilga ir prasideda dar vasario mėnesį. Kiekviena jūrinė ir ne tik organizacija gali siūlyti pretendentus į šešias nominacijas. Nugalėtojus – 1, 2 arba 3 atrenka Jūrinės kultūros koordinacinė taryba slaptame posėdyje.

Pretendentų atrinkimas vyks maždaug balandžio viduryje. Tačiau išrinkti nugalėtojai bus išlaikomi paslaptyje iki pat “Albatroso” skulptūrėlių teikimo ceremonijos.

Įdėja teikti “Albatroso” skulptūrėles, kaip ir paminklo “Išplaukusiems ir negrįžusiems” statyba priklauso Lietuvos marinistikos žurnalistų klubui “Marinus”. Šią idėją 2008 metais parėmė dabartinis premjeras, o tuomet susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius, pasakęs, kad žvejus ir jūrininkus pagerbiantis “Albatroso” paminklas Klaipėdoje turi būti pastatytas.  

Šiuo metu kartu su A.Butkevičiumi įgyvendinta paminklo statybos idėja yra išplėtota. Atsirado ne tik “Albatroso” nominacijos, bet ir sukurta jūrinės ir žuvininkystės kultūros internetinė svetainė “Albatrosas.lt”. Kuriamos įvairios jūrinės tradicijos pažymimos prie “Albatroso” paminklo. Kasmet prie jo priesaika teikia Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai. Prie “Albatroso” įteikiami ir jūros veteranų ženkleliai.

Knygos - populiarios

Šiemet po viešai paskelbtų siūlymų yra penki pretendentai į “Albatroso” skulptūrėles.

Lietuvos jūrininkų sąjunga nominacijai “Geriausias jūrinės grožinės, mokslinės literatūros kūrinys” pasiūlė 2014 metais papildomai išleistą Aloyzo Každailio knygą “Laivai ir jūrininkai”. Istoriko, muziejininko, buvusio  Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus A.Každailio 400 psl. knyga išleista ją papildžius  bendraautorių istorikų Romaldas ir Romualdas Adomavičių šešiais naujais skyriais ir atnaujintu jūrininkystės terminų žodynėliu. “Laivai ir jūrininkai” tapo geriausia 2014 metų klaipėdietiška knyga. 

Tai pačiai nominacijai Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius pasiūlė Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktoriaus išleistą fotografijų ir literatūrinių tekstų (ketureiliai prie nuotraukų) albumą „Jūra nepozuoja“. Jame apie 60 fotografijų, kuriose jūra tarsi pozuotoja – ir rami, ir šėlstanti, ir spindinti įvairiomis spalvomis.

Geriausio marinistinės žurnalistikos darbo nominacijai Lietuvos jūrininkų sąjunga pasiūlė viešosios įstaigos „Marina Visio“ steigėjo, režisieriaus ir operatoriaus Juozo Mažono ir žurnalistės Adelės Žičkuvienės 2014 metais sukurtą dokumentinį filmą apie Lietuvos jūrų laivybą. Filmas skirtas atkurtos Lietuvos jūrininkų sąjungos 25-osioms metinėms. Ši nominacija atspindėtų ir jūrinėje bendruomenėje žinomos autorinės televizijos laidos „Jūros spalvos“, kurios transliuotos įvairiose Lietuvos televizijose, kūrėjo Juozo Mažono epochą.

Uosto indėlis jūrinei kultūrai

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija „Albatroso“ nominacijoms pateikė du projektus. Klaipėdiečių ir miesto svečių palaikymo sulaukė kasmet nuo 2008 metų Uosto direkcijos organizuojamos pažintinės ekskursijos po uosto akvatoriją. Taip paprasti žmonės priartinami prie uosto, atsiranda supratimas, koks jis reikšmingas Lietuvai.

Lietuvos jūrininkų sąjunga, Lietuvos jūrų kapitonų klubas ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija kartu su Susisiekimo ministerija 2014 metais įgyvendino gražią idėją – įsteigė kapitono Liudviko Stulpino medalį. Jo sukūrimu ir pagaminimu rūpinosi Uosto direkcija. Pirmuoju medaliu 2014 metais buvo apdovanotas jūrų kapitonas Sigitas Šileris.

Uosto direkcija yra ta organizacija, kuri kasmet skiria dėmesio skiria jūriniams kultūros projektams. Ji įvairiuose kultūriniuose projektuose dažnai užsako reklamą taip savotiškai juos paremdama. Ir pati Uosto direkcija puoselėja idėją galbūt jau šiais metais Klaipėdoje pastatyti paminklą. Jis būtų skirtas pirmajam Klaipėdos uosto kapitonui Liudvikui Stulpinui.   

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Dėl Mažono laidų

Sutinku. Buvo puikios laidos.

Nuomonė

Albatroso vertas Juozas Mažonas. Jo laida "Jūros spalvos" buvo puiki. Jau daugelį metų Lietuvos televizijose nėra nieko panašaus. Lietuvos televizijos jūrine dokumentaikai neskiria vietos. O gaila.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS