Dėl broko – pribloškianti avalynės pardavėjų versija | kl.lt

DĖL BROKO – PRIBLOŠKIANTI AVALYNĖS PARDAVĖJŲ VERSIJA

Apsipirkimas vienoje uostamiesčio avalynės parduotuvėje klaipėdietei tikrai ilgam įsirėš į atmintį. Basutes ir sportinius batelius įsigijusi mergina dėl gamyklinio broko jų avėti negalėjo, tačiau pateikusi pretenziją išgirdo stulbinančią pardavėjų versiją: esą batai netinka jos kojai, nes tai nėra ortopedinė avalynė. Klientė suprato, kad ne bateliai čia kalti, o jos pačios galūnės neva deformuotos, nors tokių bėdų niekada neturėjo.

"Išlindo" brokas

Balandžio 5-ąją Klaipėdos "Akropolyje" įsikūrusioje batų parduotuvėje WAWA, kuri priklauso bendrovei  "Danbalt Trend," klaipėdietė I.L. įsigijo dvi poras batų – basutes ir sportinius batelius.

Už abu pirkinius klientė sumokėjo per 170 eurų. Nors paklota suma – ne tokia jau ir maža, abiem poromis liko stipriai nusivylusi.

Jau po pirmo išėjimo į miestą naujomis basutėmis mergina grįžo namo skaudančia koja.

"Tam, kad įsitikinčiau, ar basutės patogios ir neveržia, kurį laiką jas panešiojau namuose. Juolab kad oras balandį dar buvo gana vėsus, neturėjau galimybės jas apsiavusi išeiti į lauką. Namuose viskas atrodė gerai, tačiau po pirmojo pasivaikščiojimo mieste tapo aišku, kad dėvėti jų tiesiog neįmanoma. Dešinės kojos bato dirželis visiškai "neklausė", smukčiojo. Supratusi, kad negalėsiu jų normaliai nešioti (paeiti buvo faktiškai neįmanoma, skaudėjo), pristačiau į parduotuvę, tikėdamasi atgauti pinigus už netinkamą dėvėti prekę. Atsakymo teko laukti apie dvi savaites. Po kurio laiko telefonu paskambinusi parduotuvės vedėja pareiškė, kad pinigų negrąžins, o esant pretenzijų pasiūlė kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą. Tai ir padariau. Užregistravau skundą ir laukiau", – pasakojo klaipėdietė.

Maža to, netrukus išlindo ir sportinių batelių brokas.

"Avėdama sportinius batelius pastebėjau, kad kairės kojos batas nėra stabilus, krypsta į šoną, kulnas netrukus visai susmuko. Jie nėra tinkami dėvėti", – piktinosi nusivylusi pirkėja.

Pašnekovės žodžiais, beveik 90 eurų kainavę sportiniai bateliai ne tik atrodė neestetiškai, bet dar ir žalojo pėdą.

Anot klaipėdietės, brokas buvo akivaizdus.

Mergina kreipėsi į parduotuvės atstovus prašydama grąžinti sumokėtus pinigus ir už antrąją porą batų.

Liko be batų ir pinigų

I.L. žodžiais, jos gyvenime tai pirmas atvejis, kai toje pačioje parduotuvėje perkant dvi batų poras abi jos būtų nenešiojamos.

Kadangi parduotuvės vedėja atsisakė grąžinti pinigus ir už brangius sportinius batelius, moteris buvo priversta dar kartą rašyti skundą Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai ir laukti specialistų išvadų.

Daugiau nei 170 eurų už dvi poras batų sumokėjusi mergina liko nežinioje.

"Kol vyko tyrimas, likau ir be pinigų, ir be avalynės", – neslėpė pasipiktinimo moteris.

Šokiravo požiūris į klientą

Kaip teigė pati pašnekovė, esą ją nuvylė ne tik parduotuvėje įsigytų basučių ir sportinių batelių kokybė, bet ir atsainus požiūris ir bendravimas su klientu.

Mergina tikino, kad iš pradžių problemą su parduotuvės atstovais bandė išspręsti be kivirčų, tačiau to padaryti nepavyko.

Visiems patariu: pirkdami avalynę, būtinai išsaugokite kvitą.

"Parduotuvės vedėja nuolat kartojo, kad "ją spaudžia valdžia", todėl negalinti priimti pirkėjui palankių sprendimų. Vadinasi, jeigu žmogus nėra išsaugojęs čekio, atgauti pinigų už brokuotą prekę ir ką nors įrodyti jis neturės jokios galimybės. Gal tie patys nenešiojami batai toliau sėkmingai stovi lentynose? Apmaudu, kai klientas turi reikalauti savo pinigų. Visiems patariu: pirkdami avalynę, būtinai išsaugokite kvitą", – siūlė I.L.

Rekomendavo gydytis?

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, sulaukusi skundų, kreipėsi į bendrovę "Danbalt Trend", siūlydama kilusį ginčą spręsti taikiai ir informuoti vartotoją bei tarnybą apie priimtus sprendimus.

Po poros savaičių klaipėdietė iš "Danbalt Trend" gavo neigiamą atsakymą dėl prašymo grąžinti pinigus už avalynę.

Rašte nurodyta, kad broko nerasta.

"Vizualiai apžiūrėjus klientės avalynę ir sulyginus su turima prekyboje, nepastebėjome jokių avalynės broko elementų, kurie tai galėtų įtakoti. Galima teigti, kad avalynė netinka kojos struktūrai. Tai nėra ortopedinė avalynė", – rašoma bendrovės atsakyme (kalba netaisyta).

Viena populiariausių interneto enciklopedijų paaiškina, kad ortopedija yra chirurgijos šaka, kuri tiria ir gydo judamojo aparato (kaulų, raumenų, sausgyslių) deformacijas bei pakitimus ir siūlo, kaip jų išvengti.

Vietoj atsiprašymo klaipėdietė sulaukė paaiškinimo, esą šie batai nėra ortopediniai ir dėl to galbūt netinka jos kojai.

I.L. tikino problemų dėl pėdos skausmų ar netaisyklingos padėties niekada neturėjusi, tad tokie parduotuvės atstovės samprotavimai jai sukėlė šoką.

Įsižeidusi klaipėdietė šią situaciją vadina absurdiška ir nesupranta, kokiu būdu parduotuvės atstovai galėjo nustatyti, kad jos koja yra deformuota.

Pėdą traumuoja patys bateliai

Nepavykus rasti taikaus sprendimo dėl abiejų avalynės porų, galutinį verdiktą tarė Vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Specialistams apžiūrėjus sportinius batelius, aptiktas ženklus gamyklinis trūkumas.

"Kairės kojos batelis krypsta į dešinę pusę, avint batelius traumuojama kairė pėda", – rašoma  gaminio vertinimo išvadoje.

Panašų atsakymą vartotojų teisių tarnyba pateikė ir dėl beveik 80 eurų kainavusių moteriškų basučių.

Basučių negalima avėti pagal paskirtį.

"Nevienodu atstumu prie padų pritvirtintos elastingos medžiagos detalės, per kurias yra priverti ovalios formos metaliniai žiedai, dėl ko avint basutes dešinės pusporės elastingos medžiagos detalė susistumia, yra traumuojama dešinės kojos pėda. Basučių negalima avėti pagal paskirtį", – išvadose teigia specialistai.

Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai priėmus sprendimą, sumokėtus pinigus klaipėdietė galiausiai atgavo.

Daugiau skundų nebuvo

Pasak parduotuvės WAWA vedėjos, nusiskundimų iš klientų dėl šios linijos basučių ir sportinių batelių parduotuvė daugiau nesulaukė.

"Klientei netikusi avalynė pažymėta kaip brokuota ir išimta iš prekybos. Šio gamintojo basučių parduotuvėje nebėra, visos poros jau nupirktos. Sportiniai bateliai vis dar guli lentynose. Niekas daugiau nesikreipė dėl šių gamintojų batelių ir basučių grąžinimo. Nusiskundimų neturime. Žinoma, vyksta masinė gamyba, kartais visko pasitaiko, klysta ir gamyklinės mašinos, bet tai pavieniai atvejai. Jeigu keli pirkėjai, įsigiję to paties gamintojo batus, juos grąžina, matyti brokas, klausimų nekyla. Grąžiname pinigus ir batus išimame iš prekybos", – komentavo vedėja.

Parduotuvės vedėja svarstė, kad bendraujant su kliente galėjo įvykti nesusikalbėjimas.

"Klientė grąžinimo prašyme nurodė, kad kojos padėtis netaisyklinga ir pėda krypsta avint tiek basutes, tiek ir sportinius batelius. Pasvarstėme, kad galbūt jai reikalinga ortopedinė avalynė. Tikrai neįvardijome, kad moteris turi sveikatos problemą", – tikino moteris.

Pasak Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vyresniosios patarėjos Giedrės Nenartavičiūtės, tarnyba bendrovės atžvilgiu sulaukė ir daugiau skundų.

"Pernai gavome apie 15, o šiemet taip pat panašiai tiek pat vartotojų nusiskundimų. Daugiausia jų – dėl parduotuvėje WAWA įsigytos avalynės",– informavo G.Nenartavičiūtė.

GALERIJA

  • Pavojus: pasak ekspertų, avint nekokybiškai pasiūtus batelius ir basutes yra traumuojama pėda.
  • Spąstai: kol vyko tyrimas, per šimtą eurų už avalynę sumokėjusi pirkėja liko be batų ir pinigų.
Rašyti komentarą
Komentarai (42)

gintas

o as pries 15 metu pirkau sportinius batelius , bet niekaip negaliu sunesioti. atrodo kaip nauji. nusibodo jau, o ismesti gaila, nes kaip nauji...manau, kad cia nuo zmogaus priklauso batu nunesiojimo lygis

Bile Koks

Akivaizdu: shudWaWa

Pepe

Pepe jeans dabar nesioju kedus, tai po menesio atrodo kd tris metus jau nesioju toks sudas... Ir irgi dabar kedai visi su tokiu padu krypsta i vidu...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS