Dėl Klaipėdos uoste neįvykusio konkurso kaltas ir žuvų nerštas: gali užsitęsti darbai | kl.lt

DĖL KLAIPĖDOS UOSTE NEĮVYKUSIO KONKURSO KALTAS IR ŽUVŲ NERŠTAS: GALI UŽSITĘSTI DARBAI

Uoste gali užsitęsti svarbūs bangolaužio ir dalies Kuršių nerijos šlaito tvirtinimo darbai, nes nutrūko vykęs konkursas.

Pirmasis etapas prasidėjo

Jau anksčiau buvo skelbta, kad sėkmingai įvyko Klaipėdos uosto šiaurinio ir pietinio bangolaužio ir dalies Kuršių nerijos šlaito tvirtinimo darbų I etapo konkursas.

Šiemet rugsėjo 4 d. su konsorciumu, kurį sudaro kompanijos „Hecker Bau“ iš Vokietijos ir „Herbosch Kiere“ iš Belgijos, buvo pasirašyta 49 mln. eurų vertės su PVM sutartis.

Pagal ją, vadovaujančiu partneriu yra Vokietijos kompanija. Ji atliks apie 40 proc. numatytų darbų. Belgijos kompanija sutartyje yra numačiusi atlikti apie  60 proc. darbų.

Pagal sutartyje numatytus terminus, molų rekonstrukcijos darbai jau yra prasidėję. Jiems atlikti numatyta 730 dienų, skaičiuojant maždaug nuo šių metų spalio pradžios. Šiuo metu konsorciumui jau turėtų būti sumokėta maždaug 8 mln. eurų.

Konkursas buvo pratęstas

Šiais metais buvo skelbtas ir Klaipėdos uosto šiaurinio ir pietinio bangolaužio ir dalies Kuršių nerijos šlaito tvirtinimo darbų II etapo konkursas.

Jis apima dokumentų rengimą, kai kuriuos žemės ruošimo, statinių išmontavimo, apie 5 840 kubinių metrų grunto išgabenimą į jūrą, per 10 tūkst. kubinių metrų grunto supylimą ant kranto, beveik 250 akmenų iškėlimą. Taip pat apie 600 metrų spraustasienės, gruntinių inkarų, 26 navigacinių ženklų įrengimą.

Konkursas, kurio vokų atplėšimo data kelis kartus buvo pratęsta, pasibaigė be rezultatų – nugalėtojas nepaskelbtas ir sutartis nesudaryta. Konkursą teks rengti iš naujo.

Klaipėdos uosto šiaurinio ir pietinio bangolaužio ir dalies Kuršių nerijos šlaito tvirtinimo I ir II etapo darbai šiek tiek persipina, juos atliekant turi būti laikomasi eiliškumo.

Užkliuvo per trumpas terminas

Viena iš priežasčių, kodėl neįvyko konkursas, galėjo būti tai, kad galimiems objekto vykdytojams pasirodė per trumpas 270 dienų su 90 dienų pratęsimu darbų atlikimo terminas.

Apie tai buvo nurodyta vykstant konkursui. Akcentuota, kad per terminą reikia ir dokumentus parengti bei patvirtinti, ir plaukiojančias statybines priemones atsigabenti. Vienas iš galimų rangovų nurodė ne mažiau kaip 420 dienų terminą.

Patys darbai vyktų intensyvioje ir judrioje Klaipėdos uosto vietoje, kas apsunkintų veiklą. Be to, Aplinkos ministerija nurodė kad 2 mėnesius tektų stabdyti darbus dėl pavasarinio ir net 2,5 mėnesio dėl rudeninio žuvų neršto.

Kaip ir I etape, taip ir šiame objekte greičiausiai dirbtų užsienio kompanijos iš Vakarų Europos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS