Elektrinėms jūroje įrengti ieškos konsultantų | kl.lt

ELEKTRINĖMS JŪROJE ĮRENGTI IEŠKOS KONSULTANTŲ

Vis realesnis tampa Lietuvos projektas Baltijos jūroje įrengti vėjo jėgainių parką.

Konsultanto konkursas

Pernai birželį Vyriausybė numatė, kad 700 megavatų (MW) vėjo jėgainių parkas Lietuvos teritorinėje jūroje turi būti pastatytas iki 2030 m.

Vėjo jėgainių parko statybai rengiamasi įvykdyti keletą konkursų. Vienas pirmųjų tokių konkursų paskelbtas šiomis dienomis.

Lietuvos vėjo jėgainių parku Baltijos jūroje besirūpinantis elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ paskelbė, kad ieškomas Baltijos jūroje numatomų plėtoti elektrinių prijungimo prie elektros tinklų konsultantas. Iš viso bus perkama 2 500 konsultavimo valandų.

Numatyta, kad aukštos kvalifikacijos konsultantas ar konsultavimo kompanija teiks konsultacijas ir rekomendacijas, kaip plėtoti jūrinių vėjo elektrinių parką, kaip technologiškai jį prijungti prie elektros perdavimo tinklų.

Turės būti numatyti technologiniai, techniniai, teritorijų planavimo, aplinkosauginiai, priešgaisriniai ir darbuotojų saugos, ekonominiai, teisiniai, organizaciniai projekto įgyvendinimo aspektai.

Bus rengiama vėjo jėgainės prijungimo prie elektros tinklų studija, kur konsultanto kvalifikacija ir pastabos bus itin reikšmingos.

Rengs studiją

Bus rengiama vėjo jėgainės prijungimo prie elektros tinklų studija, kur konsultanto kvalifikacija ir pastabos bus itin reikšmingos.

Vėjo jėgainių parko parengiamasis etapas numatomas 2021–2023 m., o vėliau jau turės būti skelbiamas vėjo jėgainių parko statybos investuotojo ir operatoriaus konkursas.

Vėjo jėgainių parkų tinklų prijungimas prie elektros linijų yra itin svarbus. Jūroje būtų įrengta aukštos įtampos jūrinė pastotė-platforma. Į ją būtų atvedami kabeliai iš atskirų vėjo jėgainių. Toliau iš pastotės į sausumą būtų tiesiama aukštos įtampos linija.

Neužteks jūroje ant dugno pakloti kabelius – turės būti įrengtos tranšėjos su patikima izoliacija, kad kabelių neveiktų jūros audros ir sūrus vanduo.

Konsultantas reikalingas ir tam, kad būtų pasirinktos tinkamos technologijos, kurios bus naudojamos tiek sausumoje, tiek jūroje. Svarbu ir tai, kad technologijos atitiktų ES reikalaujamus aukščiausius standartus.

Skirtumas Lietuvoje ir Lenkijoje

Kaip tik šiomis dienomis paskelbta, kad net du bendro 2,5 gigavatų (GW) vėjo jėgainių parkus „Baltica 2“ ir „Baltica 3“ Baltijos jūroje planuoja statyti Lenkija.

Lenkijos „Polska Grupa Energetyczna“ pasirašė sutartį su viena didžiausių pasaulyje Danijos kompanija „Oersted Wind Power A/S“. Jos lygiomis dalimis kurs lenkų vėjo jėgainių statybos Baltijos jūroje bendrovę.

„Oersted Wind Power A/S“ išpirks naujai kuriamos bendrovės 50 proc. akcijų dalį – taip būtų generuojama pinigų suma vėjo jėgainių parkui statyti. „Baltica 3“ parką lenkų ir danų bendrovė planuoja pastatyti jau iki 2026 m.

Tai parodo, kad Lenkijoje ir Lietuvoje vėjo jėgainių parkų statybos juda kiek skirtingais keliais. Lenkai renkasi patirties ir kapitalo turinčią danų kompaniją. O Lietuvoje vėjo jėgainių parko statybos Baltijos jūroje procesas bus panašus į Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybos eigą – jo procedūros prasidėjo taip pat nuo konsultantų paieškų.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Darius

Lenkai 4 kartus didesne statosi ir per 5m pastatys, o mes maza net 10 metu statybu?

Klausimas

Kur buvo tie LT proto bokštai, kai pagrindiniam SGD terminalo statytojui atiduota statyti ir vėjo jėgaines jūroje?

PRASOM PAAISKINKITE PONAI GERADARIAI

Vel nauja vagisciu shema,kaip apvogti durnius,ar nors kas apsipirko kajus sugalvojot , tik pinigu isplovimas,kas mums grazins pinigus kai didziausia laiva issinuomavo musu durniai,,kas atsakys uz ta afera,,,,vieni durniai valdo lietuva,kad tik pinigus isvogti is valstybes,zmoniu,valstybe nebus niekada turtinga kai ja valdo vagys,durniai,bemoksliai zmones,i ka pavirto valstybe per tokius nemoksius jusu projektai tik pasinaudoti zmoniu naivumu,apsurdas ,kas grazins milijardus issvaistytus per ta LAIVA,kur tie vyrai kur dejo parasus del to laivo,kas siandien nesa atsakomybe uz praplautus milijardus ,kur jie siandien slepesi,o neina mums aiskinti kur tie ju gerumai mums zadetu,KUR DINGSTA MILIJARDAI AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS