Gandrų dovana prilygo Kalėdų stebuklui | kl.lt

GANDRŲ DOVANA PRILYGO KALĖDŲ STEBUKLUI

  • 4

Klaipėdiečių Rimantės ir Nerijaus Rabašauskų Kalėdos prasidėjo gerokai anksčiau – lapkričio pabaigoje, kai pora susilaukė pirmagimio. Ilgai laukto sūnaus gimimas prilygo stebuklui.

Užkliūdavo amžius

Jauna pora vos ne nuo pažinties pradžios svajojo apie vaikus, didelę bei gražią šeimą. Rimantei buvo 16 metų, kai Jūros šventėje susipažino su dešimčia metų vyresniu Nerijumi. Susituokusi pora neatidėliojo svajonių ateičiai, tačiau siekti jų trukdė jaunos moters sveikatos bėdos ir kai kurių gydytojų požiūris.

„Dar paauglystėje turėjau problemų su nereguliariu mėnesinių ciklu, bet į tai nekreipiau daug dėmesio, nes galvojau, kad normalu, reikia laiko, kol viskas susireguliuos, tačiau sulaukus pilnametystės situacija nepasikeitė“, – prisiminė 23 metų Rimantė.

Pradėjus ieškoti problemos priežasties, jaunai moteriai buvo nustatytas policistinis kiaušidžių sindromas – hormonų pusiausvyros sutrikimas. Gydytojai sureguliavo mėnesinių ciklą, tačiau to nepakako. Specialistai negalėjo pasakyti, ar moteriai pavyks susilaukti vaikų.

„Jau nuo vaikystės vaikai man teikdavo daug džiaugsmo. Visada svajodavau, kad turėsiu savo vaikų ir gražią šeimą. Ji man – didžiausia vertybė, todėl su vyru nusprendėme ilgai nelaukti ir susilaukti atžalėlės. Praėjus metams po nesėkmingų bandymų pradėjau ieškoti, kodėl nepavyksta pastoti. Kur benueidavau, visi gydytojai sakydavo, kad „tu dar jauna, kam čia skubėti, dar suspėsi ir panašiai“. Jaučiausi labai prastai, pradėjau galvoti, gal tikrai aš per jauna... Bet noras susilaukti vaikų imdavo viršų ir nurydama gydytojų pastebėjimus apie mano jauną amžių, ieškodavau toliau“, – pasakojo tuomet nė 20-ies dar neturėjusi R. Rabašauskienė.

Vieni gydytojai ramino, kad „čia nieko baisaus ir tuoj viskas susitvarkys“, kiti rekomendavo išsivalyti organizmą, pradėti maitintis be glitimo ir cukraus, bet niekas nepadėjo.

Paieškas vainikavo sėkmė

Negalėdama sulaukti pagalbos, pora iš nevilties atsidūrė Latvijoje. Sužadėtinių kursuose Rabašauskai buvo girdėję apie NaPro technologiją – krikščioniškomis vertybėmis paremtą nevaisingumo gydymą. Šiuo metodu besivadovaujanti gydytoja Latvijoje jauną moterį metus gydė vitaminais, dietomis, organizmo valymu. Kas mėnesį reikėdavo atlikti kraujo, kiaušidžių bei gimdos echoskopijų tyrimus.

Nevaisingumo priežasties paieškos skaičiavo ketvirtus metus, kai jauna moteris, prireikus echoskopijos tyrimo, užsuko į medicinos centrą „Northway“ Klaipėdoje. Rimantę nustebino, kad ją apžiūrėjusi ginekologė Rasa Dargienė nekomentavo jos amžiaus. Gydytoja suabejojo kai kurių Latvijoje skiriamų vaistų veiksmingumu ir paminėjo, kad gydo tik išbandytais ir mokslu paremtais metodais.

Kadangi apie metus trukęs gydymas pagal Latvijos gydytojos rekomendacijas nedavė rezultatų, Rimantė nusprendė pakeisti specialistą ir tapo ginekologės R.Dargienės paciente. Po kiaušidžių stimuliacijos moteriai pavyko pastoti iš trečio karto.

„Negalėjau patikėti! Pas gydytoją Rasą Dargienę neprireikė nė pusės metų, kad svajonė taptų realybe. Pamenu, kai nuėjau pirmą kartą po kraujo tyrimų, patvirtinančių nėštumą, džiaugiausi ir sakiau gydytojai, kodėl nesuradau Jūsų anksčiau“, – džiaugėsi pašnekovė.

Kiek reikia iki svajonės išsipildymo?

Rimantė prisiminė, kiek daug džiaugsmo suteikė pirmieji mažylio judesiai pilve, monitoriaus ekrane pamatytos vaiko rankytės ir kojytės per echoskopiją.

„Kiek buvo džiaugsmo ir nekantraus laukimo! Visada atėjusi į apžiūrą jausdavausi laukiama ir saugi, nes matydavau, kaip pasiruošiama paciento priėmimui pandemijos metu. Nėštumas buvo sklandus, tiesa, 12-tą nėštumo savaitę buvo nustatytas gestacinis nėščiųjų diabetas, todėl turėjau apsilankyti ir pas endokrinologą Raimondą Savicką. Jis turbūt iki šiol mane pamena, nes labai labai bijau adatų, o man pačiai reikėjo įsidurti į pirštą keturis kartus per dieną (vėliau – keturis kartus per savaitę), kad pasitikrinčiau cukraus kiekį kraujyje“, – prisiminė moteris.

Kai pora pastoja ir sėkmingai susilaukia vaikelio, džiaugiamės kartu su ja.

R.Rabašauskienė džiaugėsi, kad per visą nėštumą maloniai stebino „Northway“ laboratorijos specialistės, kai reikėdavo atlikti kraujo tyrimus.

„Laboratorijoje dirba labai malonios, švelnios specialistės. Visada pasitinkančios ir išlydinčios su šypsena. Kraujo tyrimus dažniausiai atsiunčia per 1 – 2 darbo dienas su gydytojo komentaru! Dažnai matau, kaip internete merginos klausinėja apie pasidarytus kraujo tyrimus bei jų rodmenis. Medicinos centre „Northway“ nereikia spėlioti. Mano gydytoja Rasa Dargienė dar gydymo pradžioje davė savo telefono numerį ir elektroninį paštą. Porą kartų kreipiausi prašydama pagalbos, gydytoja greitai patardavo, kaip spręsti problemą. Kartais reikia tiek nedaug – vos pusės metų normalaus, profesionalaus gydymo ir priežiūros, kad išsipildytų svajonė! Rekomenduoju „Northway“ kliniką visoms negalinčioms pastoti, kažko laukiančioms ar nedrįstančioms ieškoti pagalbos. Dėkoju gydytojai Rasai Dargienei už greitą, sklandų gydymą ir rūpestingą nėštumo priežiūrą“, – džiaugėsi Rimantė.

Namai – pilni meilės

Lapkričio 23-iosios rytą Rimantės gimdymas buvo greitas ir sklandus. Paryčiais išskubėjusi į ligoninę, 11 valandą ryto moteris jau sūpavo pirmagimį Leoną.

„Dabar gyvename keturiese: mes – tėveliai, sūnaitėlis ir katytė, kuri jaudinasi dėl kiekvieno Leonyčio sukrebždėjimo. Būti tėvais sekasi puikiai, gal tik pirmas dvi savaites trūko miego dėl pilvo dieglių, bet nuo trečios savaitės pradėjome geriau suprasti vaiko poreikius ir dabar naktys būna ramios. Namai kaip niekada pilni meilės, jaukumo ir šilumos. Esame be galo laimingi ir už savo neįkainojamą džiaugsmą dėkingi medicinos centrui „Northway“, – dėkingumu bei pakilia nuotaika tryško Rimantė, jau svajojanti apie būsimą šeimos pagausėjimą.

Vaisingumo centro „Northway“ Klaipėdoje akušerė ginekologė Rasa Dargienė:

Akušerė ginekologė Rasa Dargienė / „Northway“ nuotr.

– Rimantė kreipėsi dėl kitų priežasčių, bet kai įsikalbėjome, paaiškėjo, kad kelerius metus ji negali pastoti. Gydymasis pas NaPro technologus Latvijoje nedavė trokštamo rezultato.

Rimantės nevaisingumo priežastis – nevykstanti ovuliacija – pakankamai lengvai koreguojama ir gydoma, bet reikia skirtis specialius vaistus ovuliacijai sukelti. Mėnesį skyrėme poros ištyrimui, paskui moters laukė ovuliacijos indukcija – skiriami specialūs vaistai folikulo subrandinimui kiaušidėje. Gana greitai, po trečiojo ovuliacijos sukėlimo Rimantė pastojo.

Kai nevaisingumo priežastis būna tik tokia, moterims per tris ciklus dažniausiai pavyksta pastoti. Kartais nevaisingumą lemiančių priežasčių būna daugiau, ir iš abiejų partnerių, kartais prireikia ir chirurginės intervencijos.

Kiek domėjausi, NaPro technologai taikė panašų gydymą kaip ir mes, vaisingumo specialistai, tačiau paskyrus gydymą turi stebėti, kaip organizmas reaguoja. Per atstumą kartais būna sunku stebėti, ar paskirtas gydymas yra efektyvus, tada sudėtinga planuoti tolimesnį gydymą.

Patarimai dėl dietų, nustačius policistinį kiaušidžių sindromą, - teisingi, nes tokiais atvejais dažnai būna sutrikusi medžiagų apykaita, pasitaiko vitaminų, hormonų pusiausvyros sutrikimai, tad reikia kompleksinio gydymo.

Džiaugiamės, kad Rimantei pavyko pastoti gana greitai ir lieka tik apgailestauti, kad ji prarado kelerius metus gydydamasi nevaisingumą, taip ir nesusilaukdama vaikelio.

Amžius neturėtų apriboti mąstymo apie nevaisingumo diagnozę. Rimantės atveju buvo aišku, kad dėl nereguliarių mėnesinių nevyksta ovuliacija ir jeigu per pusmetį nepavyksta pastoti – reikia vaisingumo specialisto pagalbos.

Kai pora pastoja ir sėkmingai susilaukia vaikelio, džiaugiamės kartu su ja.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Mokytoja

Nuostabi istorija, verčianti nubraukti net ašarą. Didžiausios sėkmės visur ir visada Jūsų šeimynai. Linkiu gausios šeimos. Tegul Dievas jus saugo. Didžiausios pagyros gydytojai.

Anonimas

nereikia pradeti lytinio gyvenimo nuo 12 m

Mama

Puiki žinia, šviesus tyro oro gurkšnis šiame negatyviame covidiniame fone. Aukite sveikos ir laimingos!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS