Gydytojų artroskopuotojų konferencija išsiskyrė dalyvių gausa | kl.lt

GYDYTOJŲ ARTROSKOPUOTOJŲ KONFERENCIJA IŠSISKYRĖ DALYVIŲ GAUSA

  • 2

Pasisėmę žinių ir sužavėti aukštu profesionalumu – su tokiomis nuotaikomis po konferencijos skirstėsi iš įvairių Europos šalių į uostamiestį susirinkę gydytojai ortopedai-traumatologai. 18-oji tarptautinė Baltijos artroskopijos konferencija išsiskyrė dalyvių gausa. Ilgamečio konferencijos organizatoriaus Chirurgijos centro „Northway“ Klaipėdoje Ortopedijos ir traumatologijos skyriaus vadovas gydytojas dr. Markas Fiodorovas pasidžiaugė sklandžiai praėjusiu renginiu.

Intensyvi darbotvarkė neišgąsdino

Rugsėjo 21–22 d. Klaipėdoje surengta tarptautinė Baltijos artroskopijos konferencija, į kurią susirinko svečiai iš Latvijos, Lietuvos, Ukrainos, Rumunijos, Lenkijos, Graikijos, Portugalijos. Renginys buvo suskirstytas į dvi dalis – praktinę bei teorinę ir vyko skirtingose erdvėse: Klaipėdos universitete ir Klaipėdos dramos teatre.

Konferencijos pranešimų temos buvo skirtos peties ir kelio sąnarių artroskopinio gydymo naujovėms ir aktualijoms. Artroskopija – minimaliai invazinė, tausojanti sąnarius operacija, atliekama specialia videoaparatūra ir specialiais instrumentais, kai neatveriamas sąnarys, o operacinis laukas stebimas videoekrane. Tokios operacijos iš chirurgo ortopedo reikalauja ypač didelio profesionalumo.

18-oji tarptautinė konferencija buvo gausiausia pagal dalyvių skaičių per savo gyvavimo istoriją. Pasak Chirurgijos centro „Northway“ Klaipėdoje Ortopedijos ir traumatologijos skyriaus vadovo gydytojo dr. M. Fiodorovo, beveik visi dalyviai išbuvo iki pat renginio pabaigos, nors programa buvo itin intensyvi – antrąją dieną truko beveik 10 valandų.

„Tai rodo, kad konferencijos medžiaga buvo įdomi ir aktuali. Kasmet stengiamės pranokti patys save ir pateikti aktualiausias artroskopinio gydymo naujoves“, – pakomentavo M. Fiodorovas.

Kursai – naujovė Lietuvoje

Pirmoji renginio diena Klaipėdos universitete buvo skirta pažengusių savo srities specialistų praktiniams peties sąnario artroskopijos mokymams ant mirusiųjų donorų kūnų, vadinamiesiems kadaveriniams kursams. Tai vieninteliai tokio pobūdžio kursai, organizuojami Lietuvoje.

Pirmą kartą praktiniai mokymai ant mirusiųjų donorų kūnų buvo surengti pernai, 17-ojoje Baltijos artroskopijos konferencijoje. Jie sulaukė didžiulio susidomėjimo ir teigiamų atsiliepimų, tad šiemet kursai vyko jau antrą kartą. Praktiniuose mokymuose dalyvavo latviai, lietuviai ir ukrainiečiai.

Tokie kursai pasaulyje specialistų labiausiai vertinami dėl gaunamos didžiulės naudos, nes savo srities ekspertai per trumpą laiką pasidalina ilgamete patirtimi, įvairiais gydymo niuansais, apie kuriuos neperskaitysi nė viename vadovėlyje ar moksliniame straipsnyje. Prieš tai praktinių užsiėmimų dalyvių laukė teorinė dalis.

Klaipėdoje vykę kadaveriniai kursai išsiskyrė aukštu profesionalumo lygiu, nes prie vieno staliuko dirbo po 2–3 dalyvius su vienu lektoriumi. Įprastai kitose šalyse ekspertas vienu metu dirba su keliais staliukais, prie kurių operuoja gydytojai, tad jiems tenka mažiau dėmesio.

„Pats ne kartą esu dalyvavęs ir buvęs ekspertu panašaus pobūdžio kursuose, tad turiu su kuo palyginti. Mokymai praėjo sklandžiai, dalyviai džiaugėsi profesionaliu konferencijos organizavimu“, – pasakojo M. Fiodorovas.

M. Fiodorovas. Pirmoji praktinė konferencijos diena.

Dėmesys – peties ir kelio sąnariams

Antrąją konferencijos dieną dalyviai persikėlė į Klaipėdos dramos teatrą, kur laukė intensyvios paskaitos. Visi lektoriai pranešimus skaitė gyvai. Pusės dienos pranešimų temos buvo skirtos kelio sąnario artroskopijai, o kita dienos dalis – peties. Kaip paaiškino vienas iš organizatorių M. Fiodorovas, dabar vis daugiau dėmesio per artroskopines operacijas skiriama natūralių biologinių medžiagų iš paties paciento kūno panaudojimui. Šia tema buvo pristatytas ir naujas gydymo metodas.

Pirmą kartą Lietuvoje viešėjęs gydytojas iš Rumunijos dr. Andrei Popescu, pristatęs naują peties sąnario gydymo metodą Europoje, buvo nustebintas aukštu organizaciniu lygiu.

Naujas artroskopinis peties sausgysles fiksuojantis metodas buvo aprašytas moksliniame medicinos straipsnyje. Jo bendraautoris – puikiai Klaipėdos pacientams, ir ne tik jiems, pažįstamas gydytojas M. Fiodorovas, kurio filmuota medžiaga kolega iš Rumunijos pasidalija pristatinėdamas metodą.

Šis naujas peties sąnario gydymo metodas dažniausiai taikomas po traumų. „Operuodami peties sausgysles po traumos siekiame, kad jos priaugtų tvirtai. Šiam tikslui pasiekti turime naudoti biologinius intarpus. Taikant šį metodą nereikia imti svetimo audinio, fiksuojant sausgysles kaip biologinį audinį galime panaudoti peties raumens struktūras“, – paaiškino gydytojas ortopedas-traumatologas.

Renginyje – ir karo atgarsiai

Kaip stabilizuoti petį po traumos? Tai dar viena aktuali tema, kuriai kasmet konferencijoje skiriama nemažai dėmesio. Kaip paaiškino M. Fiodorovas, šia tema tarp kolegų kyla nemažai diskusijų dėl įvairių niuansų, nes kol kas nėra prieita prie vieno gydymo metodo. „Šias temas kasmet „šlifuojame“ vis naujai, kad pacientams galėtume pasiūlyti kuo efektyvesnį gydymą bei išvengti komplikacijų“, – paaiškino savo srities ekspertas.

Konferencijoje dėmesys buvo skirtas ne tik artroskopijos temoms – paliesta šiuo metu jautri tema apie karo sužalotų pacientų gydymą. Ne vieną dalyvį sujaudino gydytojo ortopedo-traumatologo iš Ukrainos pranešimas apie karo traumas patyrusių civilių ir karių gydymą, ypač kai buvo rodomi sužaloti vaikai.

„Dirbantys taikiose šalyse kasdieniame savo darbe nematome tokių baisių traumų, sužalojimų, galūnių amputacijų, apie kurias pasakojo kolega iš Ukrainos. Tokie vaizdai sukrečia, o karių pasiryžimas vos pasveikus vėl eiti ginti savo tėvynės žavi“, – įspūdžiais pasidalijo Chirurgijos centro „Northway“ Klaipėdoje Ortopedijos ir traumatologijos skyriaus vadovas.

Konferencija bus!

Paskutinioji konferencijos dalis buvo skirta peties sausgyslių plyšimui. „Pacientai kartais būna kantrūs ir ne visada suskumba kreiptis pagalbos. Delsimas apsunkina situaciją, nes laikui bėgant nutrūkusios sausgyslės atrofuojasi ir tampa sudėtinga jas susiūti. Tokiais atvejais stengiamės panaudoti paties paciento biologines medžiagas. Jos greičiau prigyja ir duoda puikių rezultatų“, – paaiškino gydytojas.

M. Fiodorovas ne kartą yra užsiminęs, kad galbūt kitais metais tradicinę konferenciją pradės organizuoti kas dvejus metus – kasmet išlaikyti aukštą profesionalumo lygį yra sudėtinga ir atima daug laiko. Kaip bus kitąmet? „Susidomėjimas konferencija nemažėja, atvirkščiai, tik auga. Šiemet taip pat sulaukiau kolegų palaikymo, gerų atsiliepimų bei padėkų. Negaliu nuvilti kolegų, tad kursai bus ir kitąmet“, – pažadėjo Chirurgijos centro „Northway“ Klaipėdoje Ortopedijos ir traumatologijos skyriaus vadovas.

Dr. M. Fiodorovas tarptautines artroskopijos konferencijas organizuoja nuo 2008 m. Jos tradiciškai vyksta rugsėjo pabaigoje. Jis taip pat yra gydytojų mokymo programos SNACE, skirtos jaunų Europos ir Vidurio Rytų specialistų ugdymui ir tobulėjimui, lektorius ir moderatorius. Šios programos iniciatoriai siekia suburti pirmaujančius centrus, kurie specializuojasi artroskopijos srityje. Toks mokymo centras įsteigtas ir medicinos centre „Northway“.

GALERIJA

  • Gydytojų artroskopuotojų konferencija išsiskyrė dalyvių gausa
  • Gydytojų artroskopuotojų konferencija išsiskyrė dalyvių gausa
  • Gydytojų artroskopuotojų konferencija išsiskyrė dalyvių gausa
  • Gydytojų artroskopuotojų konferencija išsiskyrė dalyvių gausa
  • Gydytojų artroskopuotojų konferencija išsiskyrė dalyvių gausa
  • Gydytojų artroskopuotojų konferencija išsiskyrė dalyvių gausa
  • Gydytojų artroskopuotojų konferencija išsiskyrė dalyvių gausa
„Northway“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Irena

Šaunuoliai:*

Sanarys

Jermolajevas geresnis-rekomenduoju.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS