Gyventojai paminėjo namo jubiliejų | kl.lt

GYVENTOJAI PAMINĖJO NAMO JUBILIEJŲ

Šturmanų gatvės 20 daugiabučio namo gyventojai stengiasi užmegzti artimesnius ryšius su kaimynais, stiprinti bendruomeniškumą. Pastato jubiliejaus proga surengta kiemo šventė. Tokios iniciatyvos Klaipėdoje retos, ypač senos statybos kvartaluose.

Puiki galimybė susipažinti

Šturmanų gatvės 20 daugiabutis namas pastatytas prieš 30 metų. Pastatas – vidutinio dydžio. Penkių aukštų ir keturių laiptinių name yra 60 butų.

Klaipėdietis Andrius Kymantas Šturmanų gatvės 20 daugiabučiame name gyvena nuo jo pastatymo. Aktyviam gyventojui kilo mintis paminėti namo jubiliejų – surengti kiemo šventę.

Anot klaipėdiečio, tokiu būdu norėta sustiprinti gyventojų bendruomeniškumą, atnaujinti ryšį tarp kaimynų.

A.Kymantas atkreipė dėmesį, kad Šturmanų gatvės 20 daugiabutis namas skiriasi nuo kitų. Aplink nėra kitų tokio tipo pastatų, tik privatūs namai, kurių gyventojai daugiausia laiko praleidžia savo kiemuose.

"Esame gana uždari. Nereikia su niekuo dalytis teritorija. Tačiau tarp namo gyventojų ryšio nėra. Dar artimiausius kaimynus iš veidų pažįsti, o naujakurių niekas nežino. Net nesisveikina. Kiekvieną dieną matomės, bet net neįsivaizduojame, kas ką veikia, kuo yra vardu. Kiemo šventė – puiki galimybė susipažinti, pabendrauti. Juolab kad tokia proga. Ir orai tinkami tokiam renginiui", – tvirtino aktyvus gyventojas.

Entuziastų skaičius išaugo

Šturmanų gatvės 20 daugiabučiame name gyvena įvairaus amžiaus žmonių – ir jaunų, ir vyresnių. Keli – senbuviai, kaip ir A.Kymantas, įsikūrė tik pastačius pastatą.

Kaimynai į idėją švęsti namo gimtadienį reagavo įvairiai. Dalis iš karto palaikė ir džiaugėsi, būtinai žadėjo dalyvauti. Kiti buvo apatiški.

Pasitaikė ir tokių kaimynų, kurie tvirtino, kad nieko organizuoti nereikia – gerai taip, kaip yra. Tačiau, artėjant šventės dienai, entuziastų gretos didėjo.

"Požiūris į vieną ar kitą pasiūlymų priklauso nuo kiekvieno charakterio. Skirtingi žmonės, skirtingos nuomonės. Jos išryškėja ir sprendžiant įvairius su namu susijusius klausimus. Kai kuriems žmonėms apskritai nieko nereikia", – tvirtino klaipėdietis.

Lietus šventės nesugadino

A.Kymantas idėja švęsti namo jubiliejų pasidalijo ir su pastatą administruojančia įmone "Jūros būstas". Daugiabučio prižiūrėtojas sutiko prisidėti prie renginio organizavimo.

Įmonė "Jūros būstas" pasirūpino, kad į renginio vietą būtų atvežta stalų, šventės teritoriją papuošė balionais. Taip pat administratorius buvo paruošęs staigmeną mažiesiems gyventojams – batutą, tačiau pramogos teko atsisakyti dėl subjurusio oro.

Kol pliaupė lietus, į šventę susirinkusius kaimynus savo bute priglaudė viena gyventoja.

Tačiau gamtos pokštai nuotaikos nesugadino. Pasibaigus lietui, kaimynai vėl susirinko kieme ir kartu leido laiką prie atsineštų vaišių stalų.

Gyventojai ne tik bendravo, bet ir dalyvavo atrakcijose. Norintieji galėjo rungtis estafetėse ar susikauti krepšinio aikštelėje.

Iniciatyva neeilinė ir sveikintina

Pasak įmonės "Jūros būstas" direktoriaus Edgaro Vyganto, Šturmanų gatvės 20 daugiabučio namo gyventojų iniciatyva – neeilinė, nors pastatas ir jo bendruomenė nėra kažkuo išskirtiniai.

"Dešimt metų dirbu daugiabučių namų administravimo srityje. Pirmą kartą toks atvejis, kai gyventojai sugalvojo švęsti savo namo gimtadienį. Anksčiau nebuvo pasitaikę. Šis namas yra eilinis, tačiau yra aktyvus gyventojas, kuriam kilo mintis surengti tokį renginį. Jam pavyko suvienyti bendruomenę", – tvirtino vadovas.

E.Vygantas pabrėžė, kad tokios iniciatyvos yra sveikintinos. Ypač šiais laikais, kai dažnai kaimynas kaimyno nepažįsta.

"Stengiamės palaikyti tokias iniciatyvas ir prisidėti prie jų įgyvendinimo, kiek galime. Gal ir kiti namai paseks tokiu pavyzdžiu. Bendruomeniškumas, ryšys tarp kaimynų daugiabučiuose namuose yra labai svarbūs. Kartu galima padaryti kur kas daugiau nei po vieną", – akcentavo vadovas.

A.Kymantas džiaugėsi pavykusia smagia švente, bet apgailestavo, kad nesusirinko visi kaimynai.

"Norėjosi, kad būtų daugiau žmonių. Kiti žiūrėjo pro langą, bet į kiemą taip ir neišėjo, nors ir kvietėme, bet toks jau jų apsisprendimas. Tačiau buvusieji smagiai praleidome laiką. Visi pasisėmėme daug gerų emocijų. Nereikia jokių gudrysčių. Užtenka paprasto pasibuvimo kartu", – pabrėžė gyventojas.

Pasak klaipėdiečio, jei kaimynai norės, toks susibūrimas galėtų tapti tradicija.

"Gal ateityje prisijungs ir daugiau žmonių", – pabrėžė iniciatorius.

GALERIJA

  • Minėjimas: Šturmanų gatvės 20 namo gyventojai daugiabučio gimtadienio proga surengė kiemo šventę.
  • Gyventojai paminėjo namo jubiliejų
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

C7

Super! Saunuolis Andrius!

Julius

Tas namas mano akimis atrodo nebendruomeniškas, tvoromis apsitvėręs. Kad tik po ju teritorija nieka nevaikščiotų....

kl.

jau ir taip tų triukšmingų švenčių daugiau negu reikia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS