Gyventojams pokyčiai „Neringos“ skvere – tarsi diegliai | kl.lt

GYVENTOJAMS POKYČIAI "NERINGOS" SKVERE – TARSI DIEGLIAI

Pėsčiųjų ir dviračių tako tarp Šilutės plento ir Taikos prospekto su vadinamojo Neringos skveru sutvarkymas kelia sunkiai paaiškinamą gyventojų pasipriešinimą. Į viešą pristatymą atvykę žmonės elgėsi it turguje.

Pristatymas virto mitingu

Klaipėdos savivaldybė ruošiasi atnaujinti pėsčiųjų ir dviračių taką tarp Šilutės plento ir Taikos prospekto, sykiu sutvarkant ir itin prastos būklės skverą prie prekybos centro "Maxima" (Šilutės pl. 40A).

Vis dėlto antradienio vakarą vykęs viešas preliminarių projektinių pasiūlymų aptarimas sukėlė tik pyktį ir sumaištį.

Vieniems pritrūko kūrybinių sprendimų, kiti bodėjosi fontanu ir apskritai bet kokiomis naujovėmis.

Užginčyti projektą bandę gyventojai vieną po kito žėrė priekaištus dėl medžių ir krūmų šalinimo ir dėl esą per arti gyvenamojo namo atsirasiančio tualeto.

Kad nekiltų balaganas, prieš įvykstant pristatymui norintieji pasisakyti užsirašė ant lapo, kokia eile kalbės.

Nepaisant to, buvo šaukiama tiesiai iš vietos.

Beveik 30 metų Lietuvos nepriklausomybei ir įsivaizduokite, kokį lygį pasiekėme.

Nori panaikinti purvynus

Darbą atlikusios vilniečių bendrovės "Plentprojektas" inžinierė aiškino, kad pagrindiniai projekto tikslai – gerinti susisiekimo kokybę, skatinti aktyvų laisvalaikį, didinti saugumą, pagražinti aplinką.

Planuojama plėsti šalia Šilutės pl. 40 pastato esančią automobilių stovėjimo aikštelę, kuri jau dabar išvažinėta automobilių.

Dabar: viešoji erdvė neatrodo patraukliai, tačiau bet kokie pokyčiai žmones erzina. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

"Likusią žaliąją zoną, ištryptą ir išvažinėtą, užsėsime veja, atnaujinsime, kad neliktų purvynų", – tikino bendrovės atstovė.

Vadinamajame Neringos skvere bus pakeistos suklypusios trinkelės, vietoje mažiesiems nesaugaus neveikiančio fontano atsiras naujas.

Nuo Šilutės pl. iki Taikos pr. projektuojami 2,5 m pločio pėsčiųjų ir 2,5 m pločio dviračių takai bus apšviesti, tam tikrose vietose, pasitarus su policija, sumontuotos vaizdo stebėjimo kameros.

Pėsčiųjų ir dviračių trasoje žadama įrengti nuolydžius.

Kiek toliau bus įrengta sporto zona su krepšinio ir teniso aikštelėmis, suoliukais žiūrovams, lauko treniruokliais, vaikų žaidimo aikštelėmis.

Šalia sporto zonos turėtų atsirasti automatinis stacionarus viešasis tualetas.

Bus pasodinta naujų medžių, gėlynų.

"Praėjusį kartą daug diskusijų sukėlė medžiai. Vieną sveiką gluosnį šalia fontano mes tikrai galime palikti. Jis bus dekoratyviai apšviestas. Tačiau skvere yra nemažai krūmų, kuriuos reikia šalinti", – pabrėžė inžinierė.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Susirėmė dėl aikštelės

Pasibaigus pristatymui žmonės teiravosi, kiek tiksliai medžių bus šalinama.

"Be abejonės, gyventojai nepasitiki, baiminasi, kad iškirtus gražius, sveikus medžius aplinka bus nuskurdinta", – į savivaldybės atstovus kreipėsi miesto tarybos narė Nina Puteikienė.

Diskusiją įplieskė ir platinama automobilių stovėjimo aikštelė: vieni aiškino, kad negalima mažinti žalumos, kiti – kad erdvesnė aikštelė yra būtina.

"Pažiūrėkite, kokio dydžio yra mašinų stovėjimo aikštelė, dabar ji – tuščia. Bet mes naikiname žaliąją erdvę, kad pastatytume penkias mašinas. Geriau pasirūpinkite, kad ji nebūtų išvažinėta" – ragino vietos gyventoja.

Jai paprieštaravo kita klaipėdietė, kuri teigė kiekvieną vakarą aikštėje paliekanti savo automobilį.

Vėliau: taip turėtų atrodyti pasikeitęs "Neringos" skveras. (Projektuotojų vizualizacijos)

"Jūs viską naikinate"

Tam tikrų klausimų kilo ir dėl teniso aikštelės priežiūros, ir dėl dviračių tako atnaujinimo, kuris esą – visiškai nereikalingas.

"Kodėl savivaldybė užsakė to dviračių tako, kuris padarytas už mūsų pinigus prieš dvejus, trejus metus, rekonstrukciją? Kodėl jis yra išardomas ir klojama nauja infrastruktūra?" – teiravosi N.Puteikienė.

Pasak inžinierės, dabartinis dviračių takas neatitinka reikalavimų, yra per siauras.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos žodžiais, takas buvo atnaujintas ne prieš dvejus, o prieš dešimt ar vienuolika metų.

Liudvikas Dūda / Vytauto Petriko nuotr.

"Beveik 30 metų Lietuvos nepriklausomybei ir įsivaizduokite, kokį lygį pasiekėme. Norime sutvarkyti teritoriją, viską atnaujinti, o yra žmonių, kurie tam priešinasi", – stebėjosi miesto ūkvedys.

"Mes nesipriešiname. Bet reikia tvarkyti ten, kur reikia", – išrėžė gyventoja.

"Jūs viską naikinate", – įsikarščiavusi antrino kita.

Neiškentęs keliamo triukšmo L.Dūda pažadėjo atsižvelgti į gyventojų pastabas ir pasiūlė toliau kalbėtis konstruktyviai.

"Jei 20 kartų tą patį kartosime, niekas nepasikeis. Mitingas niekur neveda", – pastebėjo jis.

Projektuotojų vizualizacijos

Prisiminė ir Sąjūdį

Vienam vyriškiui užkliuvo 50 m nuo gyvenamojo namo planuojamas viešasis tualetas, jis klausė, kodėl negalima jo "pastumti"?

Projektuotojai patikino, kad įrengtas modernus tualetas neskleis nemalonaus kvapo.

"Kodėl mes ginčijamės? Nes nė vienas jūsų nepažįsta teritorijos. "Neringos" aikštėje gyvenu 45 metus ir žinau kiekvieną metrą. Mano sodintam klevui – 30 metų, su Sąjūdžiu aš jį pasodinau. 50 metų mūsų aikštė buvo netvarkoma ir dabar sumažinate ją, kalną ir medžius. Čia yra pasodinti mano medžiai Lietuvos ir miesto garbei. Mano medžiai ir mano gėlės auga ant kalnelio. O jūs per 50 metų nepasodinote nieko", – audrinosi gyventoja.

"Mes sprendžiame ne politinius, o techninius klausimus. Taip išeina, kad tas projektas išvis nereikalingas", – nukirto L.Dūda.

Galiausiai iš viešo pristatymo ir gyventojai, ir savivaldybės atstovai išėjo taip ir nepriėję taikaus susitarimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Vita

Ieva Liškevičiūte, man labai liūdna dėl jūsų parašyto šio straipsnio. Žurnalistika turėtų būti kuo objektyvesne ir apimanti abi puses, o šiame straipsnyje atsiskleidžia pataikavimas vienai pusei, o gyventojai aprašomi kaip "turgininkai", kurie be reikalo kelia problemas. Manau, kad gyventokai turi turėti savo nuomonę, į kurią turi būti atsižvelgta, nes jie ten gyveno ir dar gyvens. Tiesiog labai liūdna, kad nėra laisvos ir kokybiškos žurnalistikos... Žinau, kad ir jums reikia gyventi, bet ne visada reikia mokėti tokią kainą... Sėkmės darbe, daugiau kokybės ir mažiau pataikavimo įtakoms!

O kodėl

nėra tokių specilistų kurie padarytų projektą tinkantį visiems? Kodėl neapklausiami gyventojai, niekas nežino jų nuomonės, poreikių, matymo ko būtent ir kaip reikėtų? Manau kad surasti kompromisą ir padaryti viską žmoniškai tikrai įmanoma. O gal pas mus projektuotojai, planuotojai, kiti valdžios sugalvotojai jau visai degradavo ir nieko geresnio iš savo smegeunių neišspaudžia?

beraštė

Žmonės toliau tęsia diskusijas. Gaila, kad korespondentė( ne žurnalistės kvalifikacijos tikrai) neišbuvo iki galo ir iškraipė faktus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS