Gyvsidabrio termometrai – ne vaistinių reikalas | kl.lt

GYVSIDABRIO TERMOMETRAI – NE VAISTINIŲ REIKALAS

Vaistininkės patarimas, kur dėti penkis gyvsidabrio termometrus, klaipėdietę tiesiog pribloškė. Anot specialistų, tokias pavojingas medicinines priemones reikėtų palikti didžiųjų atliekų surinkimo aikštelėse, tačiau jokiu būdu ne komunalinių atliekų konteineriuose.

Pasiūlė įkišti į butelį

Namuose užsilikusios pavojingos medicininės atliekos gyventojams gali tapti tikru galvos skausmu.

Taip nutiko net penkis nebeveikiančius gyvsidabrio termometrus turinčiai klaipėdietei. Vaistininkai ne tik kad atsisakė juos priimti, bet dar ir dalijo su sveiku protu prasilenkiančius patarimus.

Moteris stebėjosi, kodėl senus vaistus vaistininkai paima, o termometrų – ne.

"Gavau "palikimą" iš anytos – penkis gyvsidabrio termometrus. Nuėjau net į kelias vaistines, tačiau visose atsisakė priimti, o viena vaistininkė net pasiūlė įpilti į butelį vandens, sumesti į jį termometrus, sandariai uždaryti ir išmesti į konteinerį", – nesupratusi liko pašnekovė.

Išgirdęs tai Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus vedėjas Stanislovas Kučinskas juokėsi – tokiais originaliais pasiūlymais gyventojai neturėtų kliautis.

"Skamba labai kurioziškai. Kažkodėl termometrų mes nelaikome vandenyje, todėl užpilti jų vandeniu tikrai nereikia. Visus termometrus saugiai ir tvarkingai žmogus galėtų priduoti stambiagabaričių atliekų aikštelėse, kuriose jie yra priimami nemokamai", – sakė S.Kučinskas.

Patarė skambinti gelbėtojams

Sudužus gyvsidabrio termometrui, pirmiausia reikėtų surinkti gyvsidabrį, o nemokantiesiems to padaryti – skubiai skambinti trumpuoju pagalbos numeriu 112.

Kam nešti į vaistines, kai nemokamai priima aikštelėse?

"Atvykę ugniagesiai profesionaliai surinks gyvsidabrį ir nurodys, kaip toliau elgtis. Pirmadienį įvyko incidentas Gargžduose. Žmogus sudaužė termometrą, atvažiavę ugniagesiai surinko, išplovė tą vietą ir paliko vandeniu užpiltą vadinamąją atlieką, kad gyventojas pats nuvežtų ją į stambiagabaričių atliekų saugyklą. Kam nešti į vaistines, kai nemokamai priima aikštelėse?" – retoriškai klausė S.Kučinskas.

Pasak pašnekovo, remiantis teisės aktais, gyvsidabrio termometrus, kaip ir senus vaistus, galima palikti ir vaistinėse, tačiau esą geriausia, kai patys gyventojai juos nuveža tiesiai į didžiųjų atliekų, antrinių žaliavų ir buityje susidariusių pavojingų atliekų surinkimo aikšteles.

Klaipėdoje gyventojų patogumui veikia trys tokios aikštelės: Plieno g. 13, Tilžės g. 66A, Šiaurės pr. 30.

Vaistininkai neprivalo

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė spaudai Aistė Tautvydienė tikino, kad vaistininkai neprivalo priimti gyvsidabrio termometrų, nes šie yra priskiriami pavojingoms cheminėms medžiagoms ir yra surenkami specialiose atliekų aikštelėse.

"Vaistinės priima tik pasibaigusio galiojimo arba nebereikalingus vaistus, kurių tikrai niekam negalima atiduoti ar padovanoti ir yra naikintini", – aiškino A.Tautvydienė.

Gyvsidabrio termometrai Lietuvoje dar plačiai naudojami, bent vieną tokį galima rasti beveik kiekvienuose namuose.

Naujieji termometrai gaminami be gyvsidabrio, nors jų išvaizda labai panaši, kone tokia pat kaip senųjų su gyvsidabriu.

S.Kučinsko žodžiais, niekas nedraudžia naudoti ir gyvsidabrinius, juolab kad tvarkingai laikomi ir nepažeisti jie gali veikti ir šimtą metų.

Stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelėse priimamos šios pavojingos atliekos: išlydžio lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio (termometrai), akumuliatoriai, švirkštas, aerozolio flakonai, dažų ir lakų atliekos ir jomis užterštos pakuotės, tepaluoti skudurai, drabužiai, pakuotės, kuriose yra pavojingų cheminių medžiagų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

..

Vieninteliai gerai temperatura rodantys termometrai... nusipirkau vaistinej elektrini... jau tokias nesamones rodo kad ojojoj...

Anonimas

Taip jeigu netycia suduzdavo termometras tai mes su gyvsidabriu graziai pazaizdavom. Ir nieko stai jau tuoj 75 metai gyvas ir sveikas. MELUOJA kur.vos del to kad kanksmingas tas gyvsidabris. Cia vaikeliai yra sukami dideli pinigai del to gyvsidabrio . NETIKEKIT liberastu melu.

Geras

Mes vaikai ritinedavom tą gyvsidabrį kol atsibodo užaugino ir baubo nematėme ,kaip dabar ,kad puciabauba ,kad melžti pinigus ,jis nėra toks pavojingas ,nekisk į burną nevalgyti ir bus gerai o jei prarijai tai stokis ant galvos išriedes pats

SUSIJUSIOS NAUJIENOS