Į rudenėjančią Palangą – pasisemti sveikatinančios energijos | kl.lt

Į RUDENĖJANČIĄ PALANGĄ – PASISEMTI SVEIKATINANČIOS ENERGIJOS

  • 1

Melancholija pulsuojančioje rudenėjančioje Palangoje net žodžiai „nieko neveikti“ įgyja visai kitą reikšmę – vien klausantis jūros ošimo, stebint jos bangų šokį praleistos minutės gyvenimą pripildo pilnatve. Vis dar maloniais orais dosnus aksominis sezonas kurorte – puikus metas pasilepinti ne vien jaukiu pasyviu pasibuvimu, bet ir pasinerti į aktyvią sveikatinančią veiklą.

Išbandyti ir pasirinkti

Nuo mažumės sportuojantis, apie 11 metų profesionaliam boksui skyręs Palangos sporto centro treneris Ąžuolas Zubė ne tik pats vadovaujasi, bet ir kitus motyvuoja savo mėgstamu posakiu: judėsi – gyvensi.

„Kai žmonės sako, jog nemėgsta sporto, manau, kad jie tiesiog neatrado sau tinkamos aktyvios veiklos ar sporto šakos, to judėjimo, kuris tiktų ir patiktų. Tikiu, kad kiekvienas gali kažką sau prisitaikyti“, – svarstė sportininkas.

Kaip pastebi treneriui antrinusi Palangos visuomenės sveikatos biuro specialistė Agnė Leonavičiūtė, pastaraisiais dešimtmečiais transporto, komunikacijų, darbo, pramogų technologijų pokyčiai iš esmės pakeitė mūsų gyvenimo įpročius, tačiau ne į gerąją pusę – vis daugiau valandų praleidžiame dirbdami sėdimą darbą, įnikę į kompiuterius ar kitus išmaniuosius įrenginius.

„Kadangi bet kokia fizinė veikla yra geriau nei jokios fizinės veiklos, patariame išbandyti įvairiausias fizinio aktyvumo formas, eksperimentuoti, kol atrasite savąją. Tai padėti padaryti gali ir Palangos miesto visuomenės sveikatos biuras“, – teigė visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė.

Bent du ar tris kartus per savaitę išeikime pasivaikščioti į mišką, parką, prie jūros – taip ir pajudėsime, ir pakvėpuosime grynu oru, ir pasidžiaugsime kaskart kintančiu gamtos grožiu.

Mėgstantiesiems pasivaikščiojimus pajūrio takais gryname ore siūloma išbandyti šiaurietišką vaikščiojimą, o tiems, kam norisi aktyvių, energija pulsuojančių šokio judesių, – zumbą.

Linijiniai šokiai – patraukli alternatyva ne tik aktyviems, bet ir smagiai laiką norintiems praleisti žmonėms, o Tai Chi užsiėmimuose fizinį aktyvumą pavyks suderinti su įkvepiančia harmonija ir ramybe.

Visos šios veiklos – nemokamos, tačiau norintiesiems dalyvauti užsiėmimuose būtina išankstinė registracija.

Sveikatos lobiai – gamtoje

Pasak A. Leonavičiūtės, turbūt niekas nepaneigs, jog aktyvus gyvenimo būdas tiesiogiai susijęs su mūsų savijauta. „Todėl linkime ir kviečiame judėti kuo daugiau“, – šypsojosi pašnekovė.

Juolab kad aktyviam, sveikatą stiprinančiam gyvenimo būdui palaikyti, Ą. Zubės teigimu, titaniškų pastangų nereikia.

„Nors pats aktyviai sportuoju, įskaitant darbą su svarmenimis bei kardiotreniruotes, tačiau stengiuosi ir kuo daugiau judėti pėsčiomis bei kuo mažiau naudotis transportu, – patirtimi dalijosi treneris. – Vaikščiojimas –  universali ir paprasta aktyvumo priemonė, tinkanti bet kuriam žmogui, ypač jei nenorima ar nėra galimybių didesniems fiziniams krūviams. Viskas, ko reikia, – patogi avalynė ir tinkami drabužiai.“

„Bent du ar tris kartus per savaitę išeikime pasivaikščioti į mišką, parką, prie jūros – taip ir pajudėsime, ir pakvėpuosime grynu oru, ir pasidžiaugsime kaskart kintančiu gamtos grožiu“, – ragino sportininkas.

Juolab artėjant peršalimo sezonui ypač svarbu stiprinti imunitetą, pasisemti sveikatinančios energijos iš gamtos – tam puikus vaistas jau vien pajūrio bei pušynų oras.

O norint suderinti pasyvų ir aktyvų poilsį bei sveikatinimo galimybes, Palanga – itin tinkama. Rytais pabėgioti pušynų apsuptyje, palei jūrą nusidriekusiu bėgimo taku, pamankštinti raumenis, pasinaudojant paplūdimyje esančiais treniruokliais. Pavargus užsukti atsigaivinti tiesiai iš gręžinio išgaunamu mineraliniu geriamuoju vandeniu, pereiti basų pėdų taku. Kas gali būti smagiau nei šiltą pavakarę su bičiuliais sėsti ant dviračių ir nulėkti iki pajūrio, rankose laikant termopuodelius bei gurkšnojant aromatingą arbatą, palydėti besileidžiančią saulę.

Vaikams – smagios treniruotės

Pasak pašnekovo, tie, kurie nori poilsį suderinti su aktyvesniu sportu, turėtų neužmiršti, jog modernus Palangos baseinas siūlo ne tik pasiplaukiojimo galimybę.

„Čia veikia naujas sporto klubas, tad net ir į kurortą trumpam atvykę žmonės turi galimybę pasportuoti, pajudėti ir gerai praleisti laiką padedami trenerių“, – patarė Ą. Zubė.

Smagu: dviratis jau tapo neatsiejama kurorto įvaizdžio dalimi. / „Kurorto pramogų“ nuotr.

Anot sportininko, Palangoje dirba būrys patyrusių įvairių sporto šakų profesionalų, tad individualios treniruotės – taip pat puikus būdas tiek aktyviai veiklai, tiek naujiems įgūdžiams pasisemti.

„Asmenines treniruotes renkasi ne tik žmonės iš kitų miestų – yra buvę ir užsieniečių. Tiesiog trumpam į Palangą papoilsiauti atvažiavę kurorto svečiai skiria valandą kitą laiko aktyviai pasportuoti“, – patirtimi dalijosi Sporto centro treneris.

Palangos baseino vadybininkė Eglė Rupulevičienė pripažino, kad lankytojai šią vietą pamėgo dėl galimybės praleisti laiką tiek aktyviai, tiek atraktyviai.

Baseino komplekse veikia ne tik sporto klubas, bet ir viešoji miesto pirtis, o sveikatingumo procedūrų kabinete galima pasilepinti sveikatinančiais kūno masažais bei kūno terapija.

„Pačiame baseine šeštadieniais siūlomos dvi treniruotės. Ryte nuo 10.15 val. – vaikų mankšta, kurioje trenerė žaidimo forma mažuosius moko paprasčiausių plaukimo judesių. Po valandos vyksta vandens aerobikos treniruotė suaugusiesiems“, – pasakojo pašnekovė.

Terapija ir kūnui, ir sielai

Be to, sveikatingumo erdvėje galima lepintis ne tik pirties garu, masažinėmis srovėmis bei burbulinėmis voniomis.

Nuo spalio 1-osios čia trečiadieniais–penktadieniais, o šeštadieniais – ir viešojoje pirtyje organizuojamos pirties programos, kurias ves lankytojams jau puikiai pažįstamas pirtininkas Modestas Žukauskas ir naujoji pirtininkė Rimgailė Brazdeikienė.

Lankytojai galės susipažinti tiek su skirtingomis terapijomis (aromatinė, garso, intensyvi garo, šilumos, ajurvedinė, haloterapija), tiek išbandyti puoselėjančias veido bei kūno procedūras.

„Siekiame pasiūlyti alternatyvų, ką dar atraktyvaus, be įprastinio pasiplaukiojimo, būtų galima nuveikti baseine, tad šios mūsų programos treniruotės bilietą įsigijusiems lankytojams papildomai nekainuoja“, – atkreipė dėmesį E. Rupulevičienė.

Net ir išrankiausi poilsiautojai turės ką išsirinkti iš didžiulės SPA paslaugų, sveikatinančių procedūrų įvairovės, kurią siūlo kurorte veikiantys viešbučiai, sveikatingumo centrai bei sanatorinės įstaigos, lankytojus viliojantys ir patrauklia aksominio sezono kainodara.

Galiausiai tobulu turiningai Palangoje praleistos dienos akcentu gali tapti tiesiog puodelis karšto aromatingo gėrimo pamėgtoje ar naujai atrastoje kurorto kavinukėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

covid parsivesti !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS