Į viešuosius tualetus uostamiestyje – sumokėjus SMS žinute | kl.lt

Į VIEŠUOSIUS TUALETUS UOSTAMIESTYJE – SUMOKĖJUS SMS ŽINUTE

Už automatinius tualetus mokėti trumposiomis žinutėmis. Taip spręsti neveikiančių viešųjų tualetų problemą siūlo uostamiesčio politikai. Praėjusią savaitę savivaldybės tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdyje svarstyta ir visai atsisakyti mokesčio.

Nerado veikiančio

„Kraupus vaizdas. Negi mes taip negerbiame klaipėdiečių? Ypač pandemijos metu, kai uždaryta savivaldybė ir maitinimo įstaigos“, – stebėjosi savivaldybės tarybos narė Lina Skrupskelienė. Ji pasakojo apėjusi tris tualetus ir nė vienas jų neveikė.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėja tikino, kad tualetai jau sutvarkyti. Tačiau mokami yra reguliariai sugadinami, ypač esantis prie Skulptūrų parko.

„Jūs neįsivaizduojate, kiek mes vargstame. Vieną kartą buvo pagavę paauglį, jo tėvai sumokėjo už tvarkymą. O daugiau neišeina pagauti. Mes parašome pareiškimą, bet kadangi nedidelė žala, policija nutraukia tyrimą“, – teigė Irena Šakalienė.

Vien pernai tualetų priežiūra kainavo daugiau nei 120 tūkst. eurų. Iš visų mokamų tualetų savivaldybė per metus tesurenka apie 1,5 tūkst. eurų. Pinigams išimti dar tenka apmokėti inkasacijos paslaugą.

„Tai gal padarykime visus nemokamai – nebus ką laužti, nereikės remontuoti ir nebus nuostolių“, – siūlė komiteto narys Arūnas Andziulis.

Suomiai perėjo prie žinučių vien dėl to, kad jų viešieji tualetai būdavo niokojami viduje. Kai susimoki žinute, tu save identifikuoji.

Rinkliava vietoj apsaugos

Tačiau Miesto tvarkymo skyriaus vadovė teigė, kad tualetų rinkliava skirta ne jų aptarnavimo išlaidoms dengti.

„Jis yra šildomas. Jei bus nemokamas – apsigyvens benamis, ir iš viso nebeturėsime tualeto“, – paaiškino I.Šakalienė.

Daugumai posėdžio dalyvių labiausiai patiko L.Skrupskelienės paminėtas Suomijos pavyzdys, kur už naudojimąsi tualetu atsiskaitoma trumpąja žinute.

„Suomiai perėjo prie žinučių vien dėl to, kad jų viešieji tualetai būdavo niokojami viduje. Kai susimoki žinute, tu save identifikuoji. Išsprendžiamas saugumo klausimas“, – teigė L.Skrupskelienė.

Lina Skrupskelienė / Vytauto Liaudanskio nuotr.

I.Šakalienė teigė, kad jau dabar ruošiamas naujas automatinis tualetas, už kurį bus galima susimokėti banko kortele. Jei sistema be grynųjų pasiteisins, svarstoma perdaryti visus tualetus, kad jie veiktų pagal vienodą sistemą.

Dar vienas siūlymas – atsiskaitymas programėle. Ji galėtų rodyti ir tai, kur yra viešieji tualetai.

„Žinote, kaip kartais būna svetimame mieste – tualetas už kampo, o tu ieškai ir nežinai, kur. Svečiams būtų patogiau“, – kalbėjo Alvidas Šimkus.

Kad viešuosius tualetus rasti būtų lengviau, savivaldybė ketina paruošti jų žemėlapį.

Bandys įtraukti verslą

Politikai svarstė nepelningą tualetų priežiūrą atiduoti verslui. Tačiau abejojama, kad atsiras norinčiųjų imtis.

„Ar jums būtų įdomus toks verslas, kuris nieko neuždirba? O jei padarysite po eurą, žmonės nueis šalia tualeto. Mes gi matome, kokia žmonių elgsena“, – teigė Miesto tvarkymo skyriaus vedėja.

Verslininkai, atvėrę savo tualetus klaipėdiečiams ir miesto svečiams, jau dabar gali pasinaudoti nekilnojamojo turto lengvata. Tačiau šiuo metu ji teikiama tik Bangų gatvėje esančiam grožio salonui ir Friedricho pasažui.

„Jei turėtume bendrą sistemą, pavyzdžiui, lipdukas ant durų, kad čia galima pasinaudoti viešuoju tualetu, žmogus vestų vaiką ar eitų pats be jokios sąžinės graužaties“, – kalbėjo tarybos narė L.Skrupskelienė.

Savivaldybės atstovai sutarė paraginti verslininkus aktyviau prisidėti sprendžiant viešųjų tualetų problemą.

Rašyti komentarą
Komentarai (43)

Vova

30 metu nebuvo tuo tualetų, tai ir nereik, toliau stebinsim užsieniečius

Anonimas

RK. save laiot protingu komentatoriumi?

Beje

Nepamirškite, kad sumokėti sms negalėtų tūkstančiai žmonių net ir turėdami telefoną- tie, kas naudojasi Extra, Labas, Pildyk ar kitais išankstinio apmokėjimo planais.Jiems pirmiausiai reikėtų pasipildyti tel. sąskatą-tam reikalingas internetas, kurį seni žmonės ne visada turi ar galbūt net nemoka naudotis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS