Imanuelio Kanto viešoji biblioteka – prieš vienatvę | kl.lt

IMANUELIO KANTO VIEŠOJI BIBLIOTEKA – PRIEŠ VIENATVĘ

Balandžio 23–29 d., 21-ąją Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, Klaipėdos savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka primena, jog neretai knygų namais vadinamos bibliotekos yra kaip niekada arti žmogaus. Technologijų amžius turi savų privalumų – suteikia daugiau patogumo, atveria naujas komunikacijos galimybes. Tačiau ryškėja kita problema – žmonės jaučiasi vis vienišesni, užsidarę, ir tai – ne vien koronaviruso pandemijos pasekmė.

„Čia su manimi kalbasi“

Gydytoja psichiatrė, Klaipėdos universiteto Psichologijos katedros vedėja, socialinių mokslų daktarė Jūratė Sučylaitė pastebi, kad nereikalingumo jausmas žudo daug žmonių, o ypač tuos, kurie gyvena vieni. „Biblioteka, siūlydama paskaityti knygą ir dalyvauti edukacinėse veiklose, padidina žmogaus savivertę, skatina savirealizaciją ir sukuria vienas kitą palaikančių žmonių bendruomenę“, – šiuolaikinės bibliotekos vaidmenį apibūdino mokslininkė.

Vieniši žmonės, atėję į biblioteką, elgiasi kiek kitaip – neskuba, ieško šiltesnio žodžio ar žvilgsnio, jiems ypač svarbus ryšys su bibliotekininku. Todėl kai kurie klaipėdiečiai biblioteką įvardija kone savo antraisiais namais, į kuriuos visada gali užsukti.

„Nežinau, kur dar galėčiau paprašyti pagalbos, pasikalbėti, kai vienai tampa ypač sunku“, – pasakojo senjorė Marytė Razmienė. Moteris nesustodama vardijo situacijas, kai prireikė pagalbos ir ją surado bibliotekoje: komunalinių mokesčių mokėjimas internetu, registracija pas gydytoją, įtartina žinutė telefone, artimo žmogaus netektis, apatija ir nereikalingumo jausmas.

Reziumė: „Knyga yra nepaprastas įvykis ir ištikimas draugas, kuris lydi mane visą gyvenimą“, – teigė aktorė E.Jackaitė. (E. Jackaitės asmeninio archyvo nuotr.)

Paklausta, kodėl užuovėjos ieško būtent bibliotekoje, moteris atsakė: „Čia su manimi kalbasi. Ne formaliai, o šiltai, žmogiškai. Bibliotekoje galiu surasti bendraminčių, dalyvauti klubų veikloje, pabūti draugiškoje aplinkoje.“

Problemų sprendimo vieta

Istorijų, kai žmonėms prireikia ne tik paguodos, bet ir realios pagalbos, pasitaiko neretai. Praėjusią vasarą į biblioteką atėjusi moteris verkdama vos galėjo ištarti žodį – dingo vienintelis jos šeimos narys – šuo. Moteriai patarta pasidairyti gyvūnų prieglaudų socialinių tinklų paskyrose, gal tarp priklydusių gyvūnų yra įkelta ir jos augintinio nuotrauka. Tik ką daryti, jei neturi kompiuterio, išmaniojo telefono, nesinaudoji internetu? Bibliotekininkai neliko abejingi ir vienoje prieglaudų augintinį surado.

Kita istorija atskleidžia, koks svarbus yra bendradarbiavimas ir neskubėjimas nuvertinti žmogų pagal pirmą įspūdį. Pagyvenusi moteris, turinti klausos negalią, daugybę kartų buvo atstumta kaip neadekvatus žmogus. Dėl bibliotekos savanorio, IT specialisto, kantrybės ir geranoriškumo moteris pagaliau galėjo mokytis. Pajutusi, kad čia ją išgirsta, užsukdavo kasdien ir užduodavo galybę klausimų. Pamokų rezultatas – susikurtas tinklaraštis. Gražiausia šios istorijos dalis – moters pasakyti žodžiai: „Jei tave atstumia šimtas žmonių, būtinai atsiranda šimtas pirmasis, kuris išklauso ir išgirsta.“

Solidu: I.Kanto viešosios bibliotekos skaitytojai J.Urvakienei šiais metais sukaks 87-eri. (Loretos Liutkutės nuotr.)

„Ar mūsų nebijote?“

Pirmą kartą I.Kanto viešojoje bibliotekoje apsilankę psichikos negalią turintys žmonės klausė: „Ar mūsų nebijote?“ Šie klausimai atspindi, su kokiu visuomenės požiūriu jiems nuolat tenka susidurti. Kai kurie prisipažino, kad bijo palikti namų erdvę, nes jaučiasi nesaugūs, pažeidžiami. Prireikė nemažai grupinių apsilankymų, kol dalis jų išdrįso užsukti pavieniui – paskaityti, pabūti ar tiesiog eidami pro šalį pasisveikinti.

Pasak neįgaliųjų centro „Klaipėdos lakštutė“ socialinės darbuotojos Vilmos Petrauskės, šiuolaikinės bibliotekos vaidmuo itin svarbus žmonių su negalia socializacijai. „Bibliotekos paslaugų įvairovė tampa vis prieinamesnė neįgaliesiems, – kalbėjo V.Petrauskė. – Bendradarbiavimas ir projektinė veikla su I.Kanto biblioteka suteikia galimybę turiningai paįvairinti centro jaunuolių užimtumą, padeda ugdyti žmonių su negalia kūrybiškumą, skatina bendravimą, meninius ir socialinius įgūdžius. Džiugu matyti jaunuolių šypsenas.“

Nepaprastas įvykis – knyga

„Skaitydama knygą išgyvenu pačius įvairiausius jausmus, per akimirką galiu atsidurti kituose pasauliuose, ir man tai taip patinka! – teigė aktorė Eglė Jackaitė. – Knyga įtraukia, pasimiršti, patiri nuotykį, išgyveni kartu su knygos herojais meilę, liūdesį, džiugesį ir tai, ko realiame gyvenime net nesvajojai patirti. Bibliotekoje – didžiulis įvairiausių knygų pasirinkimas, būna, kad net liūdesys aplanko, kai suvokiu, kad neįmanoma man jų tiek daug perskaityti. O norėtųsi! Knyga yra nepaprastas įvykis ir ištikimas draugas, kuris lydi mane visą gyvenimą.“

Netrukus 87 metų gimtadienį švęsianti jaunatviška ir teatrališka I.Kanto viešosios bibliotekos ilgametė skaitytoja Jadvyga Urvakienė knygas pamilo nuo ankstyvos vaikystės.

Įžvalga: V.Petrauskės teigimu, šiuolaikinės bibliotekos vaidmuo itin svarbus žmonių su negalia integracijai bendruomenėje. (Vilmos Petrauskės asmeninio archyvo nuotr.)

„Per knygas pažinau visą pasaulį, – pasakojo J.Urvakienė. – Įsivaizdavau tai, kas knygose buvo rašoma. Nors gyvenime mačiau daug ir tikrų vaizdų – esu nemažai keliavusi, tačiau knygos sukūrė mano pasaulėžiūrą.“ Moteris apgailestavo, kad karantino metu labai trūksta kuriančių ir kūryba besidominčių klaipėdiečių susitikimų, kurie gelbėjo nuo vienatvės, leido susitikti su bendraminčiais, pasidalyti kūryba, pajuokauti.

Vertingiausia dovana – gerumas

Kai užklumpa sunkumai, liga, artimo netektis, žmogus dažniausiai pasijunta vienišas su jį ištikusia bėda. Tuomet labiausiai reikia atjautos ir pagalbos. Viena tokių pagalbos apraiškų – bibliotekos organizuota gerumo akcija, kurios metu klaipėdiečiai aukojo Klaipėdos Šv. Pranciškaus onkologijos centrui, subūrė bendraminčius ir paskatino dalytis gerumu.

Kartu: kūrybiškos popietės akimirka su viešosios įstaigos „Likimo laiptai“ nariais. (Algimanto Jarukaičio nuotr.)

Akcijos metu buvo rodomi prasmingi režisierės Dalios Kanclerytės filmai „Trokštu gyventi“, „Pakūta mano meilė“ ir „Sugrįžimas“. Šv. Pranciškaus onkologijos centro direktorė Aldona Kerpytė, Kretingos dienos veiklos centro vadovė Birutė Viskontienė ir brolis Bernardas Belickas atvėrė neeilinę patirtį ir išgyvenimus atsidūrus akistatoje su mirtimi. „Žmonėms reikia apie tai kalbėtis, – po vieno renginio pripažino ponia Sigita. – Mano vyras sunkiai sirgo onkologine liga, slaugiau jį šešerius metus. Tai buvo beprotiškai sunkus laikas. Nors šiandien ligoniams įstengiu paaukoti vos keletą eurų, bet darau tai su džiaugsmu. Jei laikysimės kartu, bus lengviau.“ Pasak režisierės D.Kanclerytės, tokie susitikimai kviečia į susitaikymą, atsigręžti į gėrį ir į savo artimą, moko priimti kančią ir patikėti, kad ji nesulaužo žmogaus, bet, priešingai, padeda dvasiškai augti ir tobulėti.

Svarbus šiuolaikinės bibliotekos vaidmuo – ne tik suburti bendruomenę, prisidėti prie socialinės atskirties mažinimo, bet ir skatinti toleranciją, supratimą, kad kiekvienas bendruomenės narys – lygiavertis.

„Aš į pikta linkintį ar užgauliojantį žvelgiu kaip į nuskriaustąjį – su užuojauta, – teigė judėjimo negalią turintis Darius. – Tokie žmonės labiau neįgalūs nei aš, nes aš žinau savo negalią, o jie – ne.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tuscios

kalbos kaip ir tas vyrusas?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS