Inovatyvumu – tvarios ateities link | kl.lt

INOVATYVUMU – TVARIOS ATEITIES LINK

  • 0

Nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje prieš 30 metų pirmąja investuotoja tapo JAV kompanija „Philip Morris International“ (PMI). Šiandien šio fabriko Klaipėdoje gaminama produkcija pagal eksporto dalį – antra lietuviškos kilmės eksporto prekių grupė apskrityje, o investicijos uostamiestyje per tris dešimtmečius pasiekė 400 mln. eurų.

Daugiausia eksportuojanti šalis

Pasak „Philip Morris Baltic“ generalinio direktoriaus Mindaugo Dacio, JAV kompanijos investicija nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje buvo tarsi ledlaužis kitoms užsienio kompanijoms ir parodė, kad šalyje buvo verta investuoti.

„Kartu su kitais užsienio investuotojais pradėjome diegti vakarietiškas vadybos, darbdavio, tvarumo vertybes bei praktikas, kurios vėliau plito Lietuvos verslo pasaulyje ir tapo norma. Kartu didinome gamybos ir eksporto pajėgumus, stiprinome verslo bendradarbiavimą, o tai ženkliai prisidėjo prie visos ekonomikos konkurencingumo augimo. Dabar Lietuva tarp Baltijos šalių išsiskiria kaip daugiausia gaminanti ir eksportuojanti šalis, o užsienio investuotojai, be abejonės, prie to prisidėjo“, – teigė M. Dacys.

„Philip Morris Lietuva“ šiuo metu eksportuoja 98,1 proc. produkcijos (2022 m. – 98,4 proc.), o pagrindinės eksporto rinkos dabar yra Europoje ir Azijoje.

Fabriko produkcija sudaro svarbią dalį regiono eksporto ir Klaipėdos jūrų uosto apkrovos. 2022 m. duomenimis, tabako gaminiai sudarė 17,5 proc. Klaipėdos apskrities eksporto.

Mindaugas Dacys. I. Kiseliovaitės nuotr.

Cigaretės atsidurs muziejuose?

„Philip Morris International“ viceprezidentas Šiaurės Rytų Europos klasteriui Michał Mierzejewski, kuruojantis veiklą Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Ukrainoje, Lenkijoje ir Moldovoje, teigė, kad, žvelgiant į netolimą ateitį, tradicinės cigaretės atsidurs muziejuose, nes jas pamažu pakeis naujieji gaminiai.

Dabar Lietuva tarp Baltijos šalių išsiskiria kaip daugiausia gaminanti ir eksportuojanti šalis.

Tačiau kada konkrečiai ir ar apskritai Klaipėda pereis prie naujų technologijų, sprendimas nėra priimtas.

„Klaipėda turėtų galvoti, kaip persitvarkyti, pereiti prie naujoviškų gaminių, pavyzdžiui, IQOS. Bet šis sprendimas priklauso ne tik nuo „Philip Morris“, bet ir nuo kelių kitų suinteresuotųjų subjektų. Taip pat reikia žiūrėti, ar gaminiai domina vartotojus. Lietuvoje šie gaminiai yra didelė komercinė sėkmė. Lietuvos vartotojai juos priėmė ir supranta, kad tai yra kelias prie mažiau žalingų alternatyvų“, – tikino M. Mierzejewski.

Jis taip pat pabrėžė, kad bendrovė iki 2025-ųjų sieks, jog 50 proc. pajamų būtų gauta iš alternatyvių produktų, tokių kaip kaitinamasis tabakas.

Investuoja ir per karą

M. Mierzejewski atskleidė, kad „Philip Morris“ šiuo metu stato naują fabriką netoli Lvivo Ukrainoje. Į jį investuoja 30 mln. JAV dolerių.

„Mes esame pirma įmonė pasaulyje, kuri nusprendė investuoti Ukrainoje karo metu. Šiuo metu statome fabriką netoli Lvivo, fabrikas gamins cigaretes. Tikimės gamybą pradėti kitais metais. Lankiausi Lvive prieš mėnesį, teko slėptis slėptuvėse. Mes fabriką statome ne todėl, kad mums reikia turėti gamybą Ukrainoje, mes galime įsivežti cigarečių iš kitur. Panašiai kaip prieš 30 metų Lietuvai, taip ir Ukrainai dabar reikia signalo, kad pasaulis jais pasitiki“, – teigė M. Mierzejewski.

2022 m. „Philip Morris“ fabrikas Charkive buvo uždarytas, nes atsidūrė karo zonoje ir į jį patekti tapo nebeįmanoma.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS