Įtempta diena Klaipėdoje: vykstant pratyboms, prireikė tikros evakuacijos | kl.lt

ĮTEMPTA DIENA KLAIPĖDOJE: VYKSTANT PRATYBOMS, PRIREIKĖ TIKROS EVAKUACIJOS

  • 5

Klaipėdoje, kol tarnybos mokėsi, kaip likviduoti avariją ir evakuoti žmones, gyvenančius arčiausiai Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo, prireikė tikros evakuacijos. Sumaištis taip pat kilo mokyklose ir darželiuose. Net aštuoniolika jų ketvirtadienį gavo grasinamus laiškus rusų kalba. Plačiau – LNK reportaže.

Pagal pratybų scenarijų turėjo būti evakuoti žmonės gyvenantys arčiausiai Suskystintų dujų terminalo, mat, įvyko avarija – į uostą plaukiantis laivas kliudė dujovežį.

„Pagal mūsų scenarijus, per atsivėrusią 70 cm skylę per pusvalandį turėtų ištekėti visas 30 tūkstančių kubinių metrų suskystintų gamtinių dujų kiekis“, – sakė „Klaipėdos naftos“ priešgaisrinės saugos vadovas Gytis Samuolis.

Bet uostininkams teko atitraukti laivus, ugniagesiams – aušinti vandenį. Žmonės įspėti, kad dujos gali pasklisti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Pagal šį, vidinį, „Klaipėdos naftos“ avarinį planą ir pagal mūsų išorinį planą būtų ketvirtas variantas, kurį esame numatę. Tai šiuo atveju atstumas buvo 1130 m“, – teigė civilinės saugos ir mobilizacijos poskyrio vedėjas Žygintas Viršilas.

Tokią teritoriją žmonės turėtų palikti per mažiau nei valandą.

„Dujos turi tokią savybę – jos yra bekvapės. Tu nejauti, nežinai, bet galbūt esi toje zonoje. Jei koncentracija yra didelė, ji labai pavojinga žmogui. Žmogus gali uždusti“, – sakė G. Samuolis.

Tik Smeltės kvartalo gyventojai apie pasiruošimą galimai nelaimei nežinojo – juos vaidino iš dviejų mokyklų į gyventojų surinkimo punktus suvežti moksleiviai.

„Dabar yra evakuojami mokiniai ir jų mokytojai į saugią vietą. Ten bus atitinkama apžiūra, registravimas ir visos kitos procedūros“, – kalbėjo vaikinas.

Tarnybos sakė, kad per pratybas daugiau derinusios savo veiksmus, bet ateityje žada įtraukti ir gyventojus. Tada tikėtina, kad pratybos taip sklandžiai nevyktų.

Evakuojamieji su policijos palyda buvo vežami į priedangas, šį kartą slėpėsi mokyklose. Civilinės saugos specialistai sakė, kad Klaipėdoje yra ir kolektyvinės apsaugos statinių ir priedangų, kur galima slėptis nuo pavojaus.

„Apie 25 tūkst. žmonių galėtų tilpti“, – sakė Ž. Viršilas.

Kol tarnybos derino, kaip tobulinti savo darbą, paaiškėjo, kad mokiniams įgūdžių, kaip evakuotis, reikia. Prieš vidurdienį jie turėjo bėgti net iš aštuoniolikos Klaipėdos mokyklų ir darželių. Teroristais prisistačiusi grupė pagrasino, kad 14 val. nugriaudės sprogimai.

„Mokykloje įvyko evakuacija, viską atlikome sklandžiai. Mokytojai pasirūpino mokiniais, kad nebūtų sumaišties, kad nebūtų nerimo. Suvaldėme situaciją“, – sakė progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Laima Selenė.

„Darbas sutriko. Žinojome, ką daryti. Bet tai tikrai neeilinis nutikimas, buvo nejauku. Policijos pareigūnai atvažiavo, apžiūrėjo visą pastatą, nieko įtartino nerado. Tačiau rekomendavo palaukti“, – teigė progimnazijos direktorė Lina Stancelienė.

Visos aštuoniolika Klaipėdos švietimo įstaigų gavo tos pačios teroristais prisistačiusios grupės grasinimus rusų kalba.

„Žinutėje rašoma, kad mūsų teritorijoje yra padėtos dvi sprogstamosios bombos. Grasino, kad žudys mus, žudys mūsų vaikus, bus išlieta daug kraujo“, – sakė progimnazijos raštinės administratorė Agnė Vaitkuvienė.

Sprogimais grasinta ir Palangos savivaldybėje, o prieš tai ir daugumai mokyklų Latvijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Vėl

pasipylė idiotiški vatinių komentarai

šaltkalvis-ginekologas

Rusijoje teko matyt degantį suskystintų dujų balioną,mačiau ir degantį benzovežį.Strioko visiems buvo pilnos kelnės.Fantazijas rašinėjate su tais metrais.Uosto teritorijoje plūduriuojanti pūslė- Klaipėdos Achilo kulnas .Jei kas atsimena,kažkur tai Sibire du keleiviniai traukiniai buvo patekę į prasiveržusių iš sprogusio vamzdyno dujų debesį ir kiek ten aukų buvo...Ten vieni iš kurortų,o kiti į kurortus prie Juodosios jūros važiavo.Bėgiai nuo karščio raitėsi...

Ramus

Briedas. Del grasinimo per pilnati rusu kalba briedas taip pat. Kaip visuomene tupeja...ir keista, kad ji dziaugiasi, kad kvaileja ir tai palaikoma geru zenklu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS