Jūrų muziejai prie Baltijos jūros: Lietuva nublanksta? | kl.lt

JŪRŲ MUZIEJAI PRIE BALTIJOS JŪROS: LIETUVA NUBLANKSTA?

Gerokai pertvarkytas Lietuvos jūrų muziejus nublanksta prieš tuos planus, kuriuos turi įvairūs kiti jūrų muziejai prie Baltijos jūros.

Stebinantis Kaliningrado gaublys

Neseniai pasirodė žinia, kad baigtas įrengti Kaliningrado pasaulio vandenyno muziejuje sumontuotas naujas gaublio formos korpusas iš 1 200 didelių stiklų.

2013 m. pradėtą korpuso statybą planuojama baigti 2021 m. Jo viduje bus įrengti akvariumai, parodų salės, o šalia – muziejinių laivų įlanka.

Kaliningrado muziejaus rekonstrukcija kainuos 3 mlrd. rublių (apie 33 mln. eurų). Lietuvoje šis bene arčiausiai nuo Klaipėdos esančio kito jūrinio muziejaus ekspozicijos atnaujinimo tarpinis rezultatas sutiktas dviprasmiškai. Vieni klaipėdiečiai džiaugėsi, kad didžiulis gaublys miesto centre atrodo įspūdingai.

Eksponatai: Danijos nacionaliniame jūrų muziejuje – įspūdingi laivų maketai./  Gdansk.pl nuotr.

Tačiau buvo ir tokių, ypač tarp architektų, kurie Kaliningrado pasaulio vandenyno muziejuje kontūrus įgavusį gaublį vadina „siaubinga architektūrine beskonybe“.

Nauja paroda apie Daniją

Kita įspūdinga vieta – Kronborgo pilyje Helsingiore 1915 m. įkurtas Danijos nacionalinis jūrų muziejus. Jame pristatyti įspūdingo dydžio Danijos laivyno maketai, kitos ekspozicijos.

Vieta: puikiai į Kromborgo pilies aplinką įsilieja Danijos nacionalinis jūrų muziejus. / Gdansk.pl nuotr.

Šis jūrų muziejus greičiausiai neužkliūtų ir subtilaus skonio Lietuvos architektams. Pagrindinės jo ekspozicijų salės įrengtos po žeme, kad neužgožtų senovinės pilies aplinkos.

Danijos nacionalinis jūrų muziejus pranešė, kad planuoja atsinaujinti. Kaip tik šiomis dienomis jis gavo vieną iš septynių milijoninių Danijos Vyriausybės skirtų finansavimų jūriniam kultūriniam projektui. Muziejuje planuojama įkurti naują nuolatinę parodą „Danija kaip jūrų valstybė“. Nors muziejus ir taip didžiulį dėmesį skiria Danijos laivynui, jos istorijai, naujoji paroda dar labiau praplės supratimą apie danus kaip vieną iš labiausiai jūrinių Europos tautų.

Didžiulis kompleksas Gdanske

Bene didžiausius visiškai naujo jūrinio muziejaus-okeanariumo „Nautilius“ kūrimo planus turi Lenkijos Gdansko miestas. Gdansko miesto administracija yra pasirašiusi susitarimą su investuotoju „PFI Future SA“, kuris už 450 mln. zlotų (beveik 101 mln. eurų) planavo pastatyti Gdansko areną ir okeanariumą. Pastarasis užimtų apie 50 tūkst. kvadratinių metrų plotą.

Reakcijos: gaublys prie Kaliningrado pasaulio vandenyno muziejaus ir stebina, ir piktina. / Gdansk.pl nuotr.

Okeanariumo, kurį buvo planuota pastatyti iki 2022 m., projektas pristatomas Gdansko miesto internetinėje svetainėje „Gdansk.pl“. Jame būtų ir įspūdingi vandens baseinai, ir atogrąžų miškus imituojanti aplinka su urvais, paplūdimiu, pingvinariumu.

Planas: jūrų muziejaus-okeanariumo su viešbučiu ir vanens parku komplekso vizualizacija Gdanske. / Gdansk.pl nuotr.

Šalia okeanariumo būtų įrengtas interaktyvus mokslo centras su realaus pojūčio pristatymo salėmis, pasaulio kontinentų tematiką atspindintis viešbutis su konferencijų salėmis ir komercinėmis zonomis. Taip pat planuojama įrengti 6 tūkst. kvadratinių metrų dirbtinį vandens telkinį (marias) su vandens parku – baseinais ir pirčių kompleksais.

Tiesa, šiuo metu planus kiek pristabdė COVID-19 virusas. Tačiau projektas jau pradėtas įgyvendinti, atlikta dauguma paruošiamųjų darbų.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Norvilas

O kad Lietuvos jūrų muziejuje netrukus atsidarys nauja ekspozicija, skirta Lietuvos, kaip jūrinės valstybės istorijai, autorius net nesugebėjo nei pasidomėti, nei parašyti.

mare nostrum

Klaipėdoje nėra rimto jūrų muziejaus. Mūsiškis - užstrigęs gerb. A. Každailio 80-ųjų iniciatyvoje. XXI amžiuje tas žuvyčių ir delfinų ūkelis - tik varganam show, paprastiems nieko apie jūrą nežinantiems Lietuvos ir keliems kaimyninių regionų žmonėms.

Varganas

tas musu juru muziejus akvariumas...Klaipedoje,nera tikrai galingo,stipraus jurinio akcento.Nereikia "pridergti",visokiais smulkiais objektais miesta,tam kad vilioti turistus,ar kad papuosti miesta.Tokiu "prisnargliuotu" vietu ir taip atsiranda savaime.Reikia buti biski zydais-amerikonais,perimti ju mastyma.Kol dar kopgaly yra vietos,reikia det gera,dideli galinga akcenta,uz maksimalius pinigus.Tam kad butu tikra atrakcija! kad zmogus ten iejes iseitu po kokiu 6-8-10 valandu buvimo,uzmirses viska pasaulyje! Palikes koki 100 euru maziausiai.Yra technologijos,yra irengimai,yra zmones kurie gali kurti stebuklus.Bet ne Lietuvoje,ir ne klaipedoje.Pas mus megstamos aferos su gatviu apsvietimu,klaipedos vandenimis,uostas,vyr gydytojo negalimas nuemimas is universt,ligonines pareigu jau 30 metu...Esme tame,kad klaipeda,kaip vaikas is vaiku namu,nereikalingas niekam,o pinigai uz ta vaika megstami labai!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS