Kada baigsis remontas Šilutės plente? | kl.lt

KADA BAIGSIS REMONTAS ŠILUTĖS PLENTE?

  • 14

Klaipėdiečiai vis pakliūva į nemalonias situacijas Šilutės plento atkarpoje nuo Sendvario žiedo link posūkio į Kauno gatvę. Karštomis ir vėjuotomis dienomis praeivius kankina dulkių debesys, po smarkesnio lietaus gatvę užtvindo balos, o vairuotojams tenka spaustis į vieną juostą dėl eismo ribojimo. Kiek dar tęsis remontai ir kokia tų kančių prasmė, paaiškino bendrovės „Klaipėdos vanduo“ Plėtros departamento direktorius Vytautas Valantinas.

– Klaipėdiečius, be abejo, erzina, kad Šilutės plente jau antrus metus vyksta remontai, kuriems pabaigos nematyti.

– Paprieštarausiu: pabaiga jau matyti. Jei ne rugsėjo, tai spalio mėnesį mūsų darbai šioje gatvėje bus baigti. Tikrai Tilžės, Mokyklos gatvių ir Šilutės plente darbai tęsiasi jau antrus metus, bet ir darbas gigantiškas – baigiame pakloti du kilometrus paviršinių nuotekų kolektorių. Paprasčiau sakant, giliai po žeme turime sujungti ir užkasti 1,6–2 metrų skersmens vamzdžius. Jeigu mums leistų uždaryti gatvę, atsigabenti visą būtiną techniką ir iškart vykdyti visus darbus, jie nebūtų tiek užsitęsę. Tačiau negalime nė dienai uždaryti eismo Šilutės plente, turime dirbti susispaudę žaliojoje juostoje minimaliais pajėgumais, labai atsargiai kasti, tvirtinti duobių šlaitus, saugoti kitas komunikacijas ir t. t.

– Kokia šių darbų prasmė, kas pasikeis jūsų išvardytose gatvėse?

– Pagrindiniai tikslai yra du. Reikia išspręsti nuolatinio gatvių patvinimo problemą Šilutės plento atkarpoje nuo Baltijos prospekto iki Kauno gatvės. Ir kartu būtina padidinti esamų paviršinių nuotekų tinklų Šilutės plente pralaidumą, kad, perjungus visus aplinkinių teritorijų tinklus ir ateityje įrengus naujus, didžiulėje teritorijoje nuo Tilžės gatvės iki Vilniaus plento nebūtų patvinimo pavojaus. Dar šis projektas padės suvaldyti mažai pastebimą, bet grėsmingą problemą: ant galimybių ribos yra ir esami paviršinių nuotekų surinkimo tinklai ties Taikos prospekto ir Kauno gatvių sankryža, greta „Akropolio“. Čia kasmet situacija sparčiai blogėja. Įrengiami vis nauji prekybos centrai, administraciniai ir gyvenamieji pastatai, parkavimo aikštelės. Lietaus ir sniego tirpsmo nuotekų vis daugiau, o vamzdynai seni, per mažo pralaidumo. Šioje vietoje irgi reikės juos keisti, tik jau kiek vėliau, nes vykdant darbus vienu metu Šilutės plente ir Taikos prospekte būtų visiškai paralyžiuotas eismas mieste.

– Remontuojate lietaus nuotekų tinklus, bet žmonės skundžiasi, kad po gausesnio lietaus net jau suremontuotose atkarpose neįmanoma perbristi per gatvę.

– Taip, tikrai dalyje Šilutės plento paviršinių nuotekų sistema laikinai neveikia. Senas vamzdis yra panaikintas, o naujas didesnio skersmens vamzdis dar nėra užbaigtas, kad būtų galima jį eksploatuoti. Dėl šios priežasties paviršinės nuotekos užsilaiko važiuojamojoje dalyje. Kai darbai bus baigti, problemos nebeliks. 

– Po gausesnio lietaus Klaipėdoje yra ir daugiau vietų, kur vanduo nespėja subėgti į surinkimo sistemą.

– Mes puikiai žinome tas vietas: po liūties kaskart apsemiama Herkaus Manto gatvė po viaduku, patvinsta Ryšininkų ir Paryžiaus Komunos gatvių sankryža. Klaipėdoje esame užfiksavę 43 ypač prastos būklės paviršinio vandens surinkimo vietas ir miesto savivaldybei perdavę jų sąrašą bei paskaičiavimus. Šių vietų atstatymui ar rekonstravimui reikėtų 1,5 mln.  eurų. Būtent dėl blogos vamzdynų būklės, į juos įaugusių medžių šaknų, nuolatos apsemiami kiemai ir aplink esančios teritorijos.

Reikia suprasti, kad daug metų į esamų paviršinių nuotekų surinkimo sistemų tvarkymą buvo investuojama minimaliai. O lėšų rekonstrukcijos darbams reikia išties daug. Pavyzdžiui, minėto Šilutės plente vykdomo projekto kaina viršija 2 mln. eurų. Jeigu pabandytume per kelerius metus likviduoti visas avarines vietas –  miestas virstų  apkasais, o norint padengti vykdomų darbų paskolas bankams tektų didinti paslaugų kainą klientams. Tad visus darbus planuojame atsižvelgdami į realią situaciją, vykdome trasų rekonstrukciją pasitelkdami ES fondų, savivaldybės finansinę paramą ir savo uždirbtas lėšas.

Šiemet baigiame statyti nuotekų tinklus Mokyklos, Tilžės, Dailės, Šiltnamių, Liepojos gatvėse, Šilutės plente, Jūrininkų prospekte, Trinyčių kvartale. Dar šiemet pradėsime statybas Bangų ir Joniškės gatvėse, Sendvario gyvenamajame rajone, Klemiškės, Sportininkų gatvėse bei aplinkinėse teritorijose, pratęsime darbus palei Jūrininkų prospektą. Šiemet planuojame pradėti ir keturių paviršinių nuotekų valymo įrenginių statybą Minijos, Liepų, Varnėnų ir Nemuno gatvėse. Visų miesto problemų iškart neišspręsime, bet tikime, kad situacija kasmet vis gerės.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

> Ar matet,kokius bordiurus-kelkrascius paliko

Eik tu pi_sti zaliu ozku, svarbu dziazo festivaliai, o ne kazkokie saligatviai. Su pagarba, Dudorius.

>

Ar matet,kokius bordiurus-kelkrascius paliko,ar matet kas liko is asfalto,ar ... ?

Lolas

Ne visa bablo dar isdalino
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS