Kaip Klaipėda taupo elektrą? | kl.lt

KAIP KLAIPĖDA TAUPO ELEKTRĄ?

  • 13

Išaugus elektros kainoms, Klaipėda jau taupo: slopinamas miesto apšvietimas, diskutuojama su biudžetinėmis įstaigomis apie darbą nuotoliu ir kitus sprendimo būdus. Kaip tai daro – pokalbis su savivaldybės administracijos vadovu Gintaru Neniškiu, praneša LNK.

– Nuo ko Klaipėda pradėjo taupyti?

– Kadangi gyventojai nesiskundžia, problemų nekelia, galvojame, kad pradėjome taupyti labai racionaliai. Kol kas kažkokių didesnių nepatogumų gyventojai nepatyria, vadinasi, sprendimas buvo pribrendęs ir efektyvus. Planas yra 15 proc. sutaupyti ten, kur galime. Buvome susitikę su mūsų didžiausiomis įmonėmis. Daugiausia energijos sunaudoja „Klaipėdos vandenys“. Jie jau pradėjo taupyti, nes, be abejo, nuo to priklauso vandens kainos. Jos dabar analizuojamos, skaičiuojamos. Deja, geros sutartys su tiekėjais baiginėjasi ir dabar labai svarbu pasiruošti didžiosioms sutartims. Svarbiausia, kad paslaugų kainos vartotojams būtų kuo mažesnės. Labiausiai savivaldybei įtakos turi miestų apšvietimas, jau esame pradėję tam tikrus veiksmus. Tačiau kainos turbūt vers priimti ir sudėtingesnius sprendimus. Siekiama, kad nenukentėtų moksleiviai, eismo saugumas. Bandysime spręsti problemą subalansuotai.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Kas antro šviestuvo neišjungėte?

– Tikrai ne, apie tai nevyksta net kalba. Viena – energijos taupymas, kita – investicijos į saulės energiją. Daug projektų jau pradėjo veikti, dar kiti suplanuoti ir pasirodys. Pačios įmonės pasigamins daugiau energijos, kurią galės naudoti. Dar apie 60 proc. Klaipėdos apšvietimo – senas, ne LED. Tad investicijos nukreiptos ir visokeriopai bandysime paskatinti, kad kuo greičiau būtų keičiama į LED, kurie ne tik taupo energiją, tačiau naktį juos galima pritemdyti, kur nėra didelis intensyvumas. Taip elektros suvartojimas gali sumažėti 60 proc. Taip pat kalbamės su biudžetinėmis įstaigomis, sąskaitos gana didelės, jos spaudžia ir įstaigas. Prašome elgtis kaip įmanoma taupiau. Su įmonėmis diskutuojama dėl darbo nuotoliniu būdu. Svarstome ilginti ilgąsias atostogas, kad savivaldybė ar įstaigos per šventinius savaitgalius diena prieš ar po dirbtų nuotoliniu. Tai aktualiau bus šildymo sezono metu.

Palyginti šiuos ir praėjusius metus, jos išaugo nuo 30 iki 50 proc. biudžetinėms įstaigoms.

– Kiek išaugo Klaipėdos savivaldybės sąskaitos?

– Palyginti šiuos ir praėjusius metus, jos išaugo nuo 30 iki 50 proc. biudžetinėms įstaigoms. Tai daugiausia susiję su tuo, kad darbas praeitais metais didžiąja dalimi buvo nuotolinis. Šiais metais jis labiau kontaktinis.

– Gal savivaldybė parodys pavyzdį, kaip taupyti?

– Taip. Daugiausia sutaupytume organizuodami darbą nuotoliniu būdu: mažiau šviestuvų, kabinetų, kompiuterinės įrangos. Taip pat diskutavome apie dienas, kai tikrai didžioji dalis gali dirbti iš namų ir minimaliai būtų galima sumažinti šildymą. Tačiau, bet kokiu atveju, turime priimti interesantus, negalima jiems užverti durų. Yra sprendimas keltis į kitas patalpas. Girdime, kad iš darbuotojų atima kondicionierių pultelius. Mes seniai jau tai padarę, nes turime tik du kondicionierius. Mūsų energijos suvartojimas tikrai nedidelis.

Mieste kalbinti klaipėdiečiai taip pat teigė, kad pradėjo taupyti, išjungia šviesas, mažiau skalbiasi. Kiti minėjo, kad, nors ir stengiasi taupyti, sunkiai sekasi. Moteris juokavo, kad gyvensime su balana, grįšime į senus laikus, kitos išeities nėra.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Liucija

Prie Reikjaviko g.12 namo penkmečio planuose buvo naujos automobilių stovėjimo aikštelės projektas, bet deja rugpjūčio pradžioje pastatė 8 šviestuvus, kurie niekam nereikalingi, nes prie takelio jau buvo 2. Sutemus jie visi sujungiami, tai toks taupymas...

>>Lauk...

O kaip balsavai referendume už naują japonišką AE Ignalinoje? Ar už pečiaus sėdėjai, kol visokie žalieji prabalsavo prieš?

Ogi geria

is butelio! I stikline taikyti sviesos reikedavo,o i burna - be probemu ir tamsoje!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS