Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021 | kl.lt

KLAIPĖDA – EUROPOS JAUNIMO SOSTINĖ 2021

  • 0

Kovo 11-ąją, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, atidarymo renginiu uostamiestis paskelbs Europos jaunimo sostinės 2021 programos startą. Šį titulą, kurio laukta porą metų, uostamiestis perėmė iš Prancūzijos miesto Amjeno. Projektą sudaro devynios platformos, pristatančios jaunimo idėjas, iššūkius ir problemas, tokias kaip silpnas politinis aktyvumas, senstantis miestas, „nepatogių“ temų ir žmonių vengimas, verslumą ir kūrybiškumą puoselėjančios aplinkos stoka. 2021-ųjų programoje – 67 renginiai, 70 įvairių organizacijų, 133 ambasadoriai ne tik iš daugelio Europos šalių, bet ir tokių tolimų valstybių kaip Pakistanas, Havajai, Indija. Laimėtas titulas – daug neeilinių galimybių ne tik jaunimui, bet ir pačiam miestui pritraukti Europos jaunimo dėmesį, pristatyti miestą tarptautiniame kontekste ir stiprinti Europos jaunimo identitetą.

„Šie metai Klaipėdai bus ne vien džiaugsmo ir garbės, bet ir didžiulių iššūkių bei didžiulės atsakomybės metai, nes į mus bus nukreiptos iš visos Europos ir iš tolimesnių šalių žiūrinčios akys. Akys, kurios tikisi iš mūsų netikėtų, racionalių, įdomių, jaunatviškų, drąsių, ambicingų sprendimų, akys, kurios tikisi pamatyti klaipėdietiškąjį jaunimo, miesto, regiono, Lietuvos potencialą. Gražu ir simboliška, kad Europos jaunimo sostine 2021 m. tampa seniausias Lietuvos miestas. Šis kontrastas tarsi ir paliudija, kad būtent branda ir jaunatviškas polėkis, turtinga istorija ir ambicingi jaunatviški iššūkiai gali duoti fantastiškų rezultatų“, – sveikindamas Europos jaunimo sostinės 2021 m. organizatorius ir dalyvius sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Iššūkiai, laimėjimai, potencialas

Europos jaunimo sostinės titulas miestui suteikiamas dviem atvejais – kai miestas nori pasidalyti gerąja patirtimi arba kai miestas išdrįsta identifikuoti savo problemas, aktualias jaunam žmogui, ir imasi aktyviau jas spręsti. Klaipėdai titulas suteiktas būtent pastaruoju keliu. Skirtingai nuo daugelio titulų, kuriuos miestas yra turėjęs, pagrindinis  Europos jaunimo sostinės tikslas – kurti tokį miestą, kuriame jaunas žmogus jaustųsi išgirstas ir reikalingas.

Pagal projekto idėją, Klaipėda įgyvendins kompleksinę, devyniose platformose išdėstytą programą, kurioje – jaunimo identifikuota problematika, pasiekimai, lūkesčiai. Tarp projekte iškeltų iššūkių – per mažas jaunimo politinis raštingumas, verslumą ir kūrybiškumą puoselėjančios aplinkos stoka, „nepatogių“ žmonių ir temų vengimas, senstantis miestas.

Nors pasaulį apėmusi pandeminė situacija pakoregavo ne tik pirminius projekto planus, renginių skaičių ir biudžetą, daugelis esminių renginių išliko ir sėkmingai vyko visus praėjusius metus.

„Iki vasaros pradžios visi programoje numatyti renginiai vyks nuotoliniu būdu, pasitelkiant išmaniąsias technologijas, bendraujant ir komunikuojant saugiu atstumu. Kadangi didelė dalis renginių, tokių kaip paskaitos, diskusijos, yra skirta vienai ar kitai tikslinei auditorijai, kuri apima keliasdešimt, kartais kelis šimtus žmonių, nuotoliniai renginiai vyksta sėkmingai“, – sakė projekto „Europos jaunimo sostinė 2021“ vadovė Greta Meškauskienė.

Europos jaunimo sostinės renginiams iš Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto numatyta 850 tūkst. eurų. Už šiuos pinigus bus suorganizuota beveik septyniasdešimt renginių, tarp kurių – ir Europos jaunimo sostinės atidarymo bei uždarymo renginiai, įvairios diskusijos, iniciatyvos.

Išskirtiniai renginiai

Europos jaunimo sostinės programoje – beveik 70 renginių, diskusijų, iniciatyvų, akcijų. Didelė projekto renginių dalis skirta aiškiai apibrėžtoms, tikslinėms auditorijoms – moksleiviams, studentams, socialiai jautrioms grupėms. Programoje išskiriami septyni didieji renginiai: tarptautinis festivalis-dirbtuvės „Beach Art“, išskirtinis tarptautinis 3D gatvės piešinių festivalis „Art Gates“, šiuolaikinio meno ir senųjų tradicijų festivalis „Gabya“, bendruomenių susitikimai „Miegok po žvaigždėmis“, jaunimo bendradarbiavimo iniciatyva „Jaunimo piknikas“, žymiausių Lietuvos LGBT+ friendly ir LGBT+ muzikos žvaigždžių mega koncertas. Programoje numatyti ir įvairūs sporto renginiai – „Netradicinio sporto festivalis“, „Sporto festivalis“ (banglenčių turnyras, riedlenčių ir breiko varžybos).

Dovana jaunimui taps ir Paryžiaus Komunos gatvėje duris atversiančios atviros jaunimo erdvės. Toks centras bus antrasis Klaipėdoje. Atviros jaunimo erdvės Paryžiaus Komunos gatvėje, rekonstruotoje Futbolo mokykloje, turėtų būti atidarytos gegužę.

VISUS METUS VYKSTANTYS RENGINIAI: Patrauklių miesto erdvių kūrimas „Aš nesu tik siena“; Jaunųjų verslininkų sėkmės istorijų ciklas „YouTube“ tinkle; visą vasarą vyks „3D piešinių ekspozicija ir kūrybinė erdvė“.

PAVASARĮ VYKSTANTYS RENGINIAI: Mokyklų forumas; Jaunimo ambasadorių forumas; Kultūrinis renginys: Ukraina; Simpoziumas LGBT+ draugiškos jaunimo politikos formavimui.

VASARĄ VYKSTANTYS RENGINIAI: Jaunimo vasaros akademija; Sporto festivalis; Tarptautinės dirbtuvės „Naujos nepatrauklių erdvių istorijos“; Tarptautinė jaunimo stovykla Ukrainoje; Tarptautinis kūrybiškumo festivalis; Tarptautinis festivalis-dirbtuvės „Beach Art“; šiuolaikinio meno ir senųjų tradicijų festivalis „Gabya“; Tarptautinė darnaus vystymosi konferencija, Žymiausių Lietuvos LGBT+ friendly ir LGBT+ muzikos žvaigždžių mega koncertas; Netradicinio sporto festivalis.

RUDENĮ VYKSTANTYS RENGINIAI: Bendruomenės susitikimas „Miegok po žvaigždėmis“; Jaunimo piknikas; Jaunimo darbuotojų suvažiavimas; Tarptautinis forumas „Neįgaliųjų integracija švietimo įstaigose: kur mes esame ir kur turėtume būti“; Jaunimo ambasadorių forumas; Verslumo renginys „Jaunimas-jaunimui“

ŽIEMĄ VYKSTANTYS RENGINIAI: Europos jaunimo sostinės 2021 uždarymo renginys

JAUNIMO IŠŠŪKIAI DEVYNIOSE PLATFORMOSE Jaunimo problemos ir idėjos išdėstytos devyniose platformose: „Dialogai“, „Solidarumas“, „Lyderystė“, „Kūrybiškumas“, „Erdvės“, „Spalvos“, „Šiaurė-Pietūs“, „Jungtys“, „Potencialas“.


Platforma „Dialogai“ skatina socialinį įsitraukimą, pristato Klaipėdos jaunimo politinio raštingumo idėją, jo didinimą, galimybes dalyvauti Klaipėdos politiniame gyvenime, debatų kultūrą. Esminis platformos renginys – JAUNIMO AMBASADORIŲ FORUMAS. Tai strateginė iniciatyva, skirta jaunimo balso stiprinimui, suteikiant jam erdvę, įrankius, galimybes ir paramą siekiant įsitraukimo ir dalyvavimo pilietiniuose procesuose. Forumas veiks kaip vietos jaunimo bei jaunimo organizacijų sąjunga, glaudžiai bendradarbiaujanti ir reguliariai susitinkanti su politikos formuotojais ir vykdytojais. Platformai priskiriama ir „Choose Klaipėda“ ambasadorių iniciatyva, kuri šiuo metu jungia 133 ambasadorius – žmones, norinčius prisidėti prie projekto veiklų įgyvendinimo ir siekiančius realių pokyčių Klaipėdos mieste. Platformą įgyvendina Klaipėdos universitetas ir KU studentų sąjunga.


„Solidarumas“ – platforma, keičianti savanorio ir savanorystės įvaizdį. Platformą įgyvendina AUK centras kartu su LCC, Lietu vos jūrų muziejumi, Dvasinės pagalbos jaunimui centru. Tarp svarbiausių metų renginių – Humanitarinė stovykla Ukrainoje (LCC) bei Lietuvos jūrų muziejaus renginiai – Mokyklų forumas bei PATIRK, IŠGIRSK, ATRASK SAVE KAIP JŪRĄ. Pastarasis renginys numatomas birželio 8-ąją, Pasaulinio vandenyno dienos proga Smiltynės paplūdimyje vyksiantis renginys sujungs apie 2 tūkst. moksleivių. Renginio temą – pažintis su Baltijos jūra, geriausiai apibūdina 3 sąvokos – jauna, uždara, užteršta. Tai – proga kalbėti apie opiausias problemas – jaunimo uždarumą ir vidaus „taršą“.


Platforma „Lyderystė“ – verslumo, inovatyvių verslo idėjų platforma. Pagrindinis platformos renginys – „Jaunimas-jaunimui 2021“ įvyks lapkričio mėnesį. Didelio pupuliarumo sulaukęs renginys pirmą kartą vyko 2020 m., todėl tikimasi, kad šis renginys įgaus tęstinumą. Įgyvendina Lietuvos verslo kolegija.


„Kūrybiškumas“ – platforma kitoniškoms, neįprastoms idėjoms. Svarbiausias platformos renginys – liepos 11-ąją vyksiantis „Kūrybiškumo festivalis“, kuris rodo, kaip reikia kurti miestui ir rasti būdų idėjas paversti realybe. Platformą įgyvendina VšĮ „Klaipėdos šventės“.


„Erdvės“ – erdvių transformacija jaunimui, saugių erdvių pateikimas jaunimui. Svarbiausias platformos renginys – festivalis BEACH ART, kuris prisidės prie inovatyvių sprendimų, kaip atgaivinti miesto erdves. Įgyvendintojas – „Creator“.


Platforma „Spalvos“, kurioje kalbama „tabu“ temomis, skirta mažinti atskirtį, skatinti sąmoningumą, išauginti atskirties jaunimo saugumo jausmą. Platformos renginiai liečia jautrias temas – nuo LGBT iki negalią turinčių asmenų integracijos. Pagrindinis renginys – simpoziumas, skirtas LGBT+ draugiškos jaunimo politikos formavimui.


Platforma „Šiaurė-pietūs“ akcentuoja miesto decentralizacijos svarbą ir būtinybę dalį renginių, kultūrinių iniciatyvų perkelti iš miesto centro į kitas miesto dalis, įtraukti periferines bendruomenes. Svarbiausi platformos renginiai: naujai gimstantis, liepos 16–18 d. vyksiantis, festivalis „GABYA“, kuris taps tiltu tarp praeities ir dabarties – senųjų tradicijų, paveldo ir etninės bei pasaulio muzikos, šiuolaikinių menų ir modernių elektroninių sąskambių. Tarp išskirtinių platformos renginių ir festivalis „ART GATES“, kuris vyks birželio 21–28 d. bei rugsėjo 4 d. vyksiantis festivalis „CITY STARS“ („MIEGOK PO ŽVAIGŽDĖMIS“). Platformą įgyvendina: Socialinių mokslų kolegija, „Creator76“, „Spotas“ ir kiti partneriai.


Platforma „Jungtys“ – horizontalioji platforma, kuri atsakinga už bendradarbiavimo skatinimą tarp įvairių tarptautinių, nacionalinių institucijų, organizacijų su projek to ambasadoriais. Taip užtikrinama, kad bendradarbiavimas nenutrūks ir ateityje.


Platforma „Potencialas“ atsakinga, kad į visą programos kūrimą ir įgyvendinimą būtų įtrauktas jaunimas, kartu siekiant stiprinti jaunimo organizacijas, kad kiekvienoje veikloje būtų išgirstas jaunimo balsas.


Europos jaunimo sostinės titulą uostamiesčio jaunimas parvežė pirmą kartą ne tik į Lietuvą, bet ir į Šiaurės Europą, nors tokia jaunimo sostinių iniciatyva prasidėjo prieš daugiau nei dešimtmetį. Konkursą organizuoja Europos jaunimo forumas. Rengiant programos paraišką įsitraukė per 500 jaunuolių.

Šiuo metu #chooseklaipeda ambasadorių tinklas vienija per 100 jokioms jaunimo organizacijoms nepriklausančių jaunuolių.

Klaipėdos miesto savivaldybės informacija.

SEKITE MUS SOCIALINIUOSE TINKLUOSE SU ŽENKLU „CHOOSE KLAIPĖDA“

„Facebook“ https://www.facebook.com/chooseklaipeda;

„Instagram“ https://www.instagram.com/chooseklaipeda/;

„Youtube“ shorturl.at/IQ356;

„Tik ToK“ https://www.tiktok.com/@chooseklaipeda?lang=en.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS