Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021: jaunimą kviečia budinti miestą | kl.lt

KLAIPĖDA – EUROPOS JAUNIMO SOSTINĖ 2021: JAUNIMĄ KVIEČIA BUDINTI MIESTĄ

  • 4

Klaipėdai 2021 metai neabejotinai įsimins ilgam. Pirmą kartą istorijoje trečiasis pagal dydį Lietuvos miestas išrinktas Europos jaunimo sostine 2021. Prognozuojama, kad 2021 metais uostamiestį užplūs tiek daug jaunimo ne tik iš Lietuvos, bet ir iš visos Europos, kiek dar miestas, veikiausiai, nėra matęs.

Jau šį penktadienį, vasario 14 dieną, simbolinę meilės dieną, Šviesų festivalio 2020 atidarymo metu, 18.00 val., Atgimimo aikštėje nušvis „švyturys“, kuris pirmasis kvies jaunimą burtis ir veikti miesto labui. Siūlome ieškoti minioje mimų – neatsiejamų Europos jaunimo sostinės 2021 simbolių. Neabejojame, kad nesulaikysite šypsenos. O jei kiltų idėja įsiamžinti mimų apsuptyje, 18.20 val. ieškokite jų būrio Atgimimo aikštėje. Šeštadienį, vasario 15 dieną, mimai šėls šeimų eisenoje. Norintiems prisijungti: 19.00 val. eisena pajudės iš Šiaurinio rago ir keliaus iki Dienovidžio skvero. Mimai užtikrins, kad eisenos dalyviai pasipuoštų šypsenomis. Jei šėlionių bus negana, nuo 19.30 val. mimus sutiksite Atgimimo aikštėje, šalia Klaipėdos – Europos jaunimo sostinės 2021 „švyturio“.

Klaipėdos jaunimas, jaunimo organizacijos ir miesto savivaldybė dvejus metus iš eilės rungėsi Europos jaunimo sostinės konkurso finale ir galiausiai įrodė sau ir Europai, kad yra verti Europos jaunimo sostinės 2021 vardo. Šis titulas Klaipėdai ir Lietuvai – tai platforma naujoms jaunimo iniciatyvoms, socialiniams, pilietiniams, kultūros projektams. Tai galimybė transformuotis, įtraukti jaunimą aktyviau dalyvauti miesto gyvenime, suteikti daugiau galių formuoti jaunimo politiką, pritraukti Europos jaunimo dėmesį, pristatyti miestą tarptautiniame kontekste ir stiprinti Europos jaunimo identitetą. 2021 metais Lietuva taip pat švęs jaunimo politikos 25-metį. Klaipėda kviečia švęsti šią progą kartu su visos Lietuvos ir Europos jaunimu.

Iššūkiams – pasiruošę

Klaipėdos jaunimas pastebi gyventojų mažėjimo – senstančio miesto tendenciją, dominuojantį selektyvų solidarumą, jaunimo socialinį ir pilietinį pasyvumą, prarastą identitetą ir santykį su miestu, jaunimui palankios verslumo ir kūrybiškumo aplinkos stoką. Mieste egzistuoja „nepatogių“ žmonių ir temų vengimas. Klaipėdos jaunimas identifikavo šias problemas, kaip pagrindinius iššūkius, o Klaipėdos – Europos jaunimo sostinės 2021 vardą pasitelks, kaip įrankį drąsiai kalbėti apie iššūkius ir bendromis pastangomis ieškoti galimybių jiems įveikti.

Klaipėdiečiai turi viziją – Klaipėda – atskleisto jaunimo potencialo miestas: atviras, bendradarbiaujantis, jaunimui draugiškiausias miestas Baltijos jūros regione.

Klaipėda per kelerius metus įgyvendins kompleksinę, iš 9 platformų sudarytą programą. #chooseklaipeda programa suformuota pagal jaunimo identifikuotus iššūkius, nukreipta į jauniems žmonėms svarbių problemų sprendimą ir bus vystoma trimis pagrindinėmis kryptimis – „Veik“, „Kurk“, „Atskleisk“.

 


Apie konkursą

Europos jaunimo sostinių iniciatyva prasidėjo prieš daugiau nei dešimtmetį. Konkursą organizuoja Europos jaunimo forumas.

Titulas suteikiamas Europos miestui vieneriems metams, bet pasirengimo, programos įgyvendinimo, iniciatyvų ir tarptautinio bendradarbiavimo vystymas iš viso trunka apie penkerius metus.

2019 m. Europos jaunimo sostinė – Novi Sad (Serbija), o 2020 m. šį vardą perėmė Amiens (Prancūzija).

Daugiau informacijos apie Europos jaunimo sostinės konkursą galite rasti čia.

Visas naujienas apie projektą „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ rasite čia.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Jo

Kapinės - Ateities sostinė! ;D Šviesų festivalį galės daryti... :D Alia atrakcija, oho! :D

Tai čia

Grubliauskinių chebros visokios nvo ir kitas š.... Kad tik lėšas įsisavinti... Daugiau niekam tų nesąmonių nereikia.

Kiek kainuos?

Kiek kainuos mokesčių mokėtojams? Berods 6 milijonai iš savivaldybės biudžeto lėšų surinktų nuo gyventojų mokesčių? Tegul remia verslas. Mums tų švieseliu ir blizgučių nereikia. Talentingas jaunimas emigruoja. O čia visokių prisikūrė organizacijų ir vogs pinigus...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS