Klaipėda išsiskiria aktyvumu daugiabučių renovacijoje | kl.lt

KLAIPĖDA IŠSISKIRIA AKTYVUMU DAUGIABUČIŲ RENOVACIJOJE

  • 0

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) baigė vertinti paskutinio aplinkos ministro kvietimo daugiabučiams atnaujinti gautas paraiškas. Iš viso buvo gautos net 785 paraiškos (788 daugiabučiams atnaujinti), iš kurių tinkamomis įgyvendinti buvo pripažintos 781 (784 daugiabučiams atnaujinti). Bendra šių paraiškų investicijų suma siekia daugiau nei 435 mln. eurų. Gera žinia ta, kad Klaipėdoje bus atnaujinti net 66 gyvenamieji namai.

Klaipėdoje, kaip ir kituose šalies didmiesčiuose, bus atnaujinta daugiau kaip 30 proc. daugiabučių – Vilniuje – 139, o Kaune – 69. Šio kvietimo metu aktyvumu taip pat išsiskyrė Jonavos rajono savivaldybė (patvirtintos 38 paraiškos), Palangos miesto savivaldybė (32), Prienų (20), Švenčionių (20), Trakų (18) rajonų savivaldybės.

„Šio kvietimo rezultatai išryškina keletą svarbių dabartinio renovacijos proceso aspektų. Pirmiausia džiugina tai, jog daugiabučių renovacija išlaiko stabilų pagreitį trijuose didžiuosiuose šalies miestuose. Kita svarbi tendencija – mažesnių savivaldybių, tokių kaip Jonavos, Palangos,  Švenčionių ir kt., planuojamų atnaujinti daugiabučių skaičius, rodantis, jog artimiausiais metais jau nemažai šalies savivaldybių bus atnaujinusios didžiąją savo senų daugiabučių namų dalį“, – teigė APVA Pastatų energinio taupumo departamento patarėja Gintarė Burbienė.

Į paskutinio kvietimo sąlygas buvo įtrauktas naujas reikalavimas – didesniuose kaip 1 500 kv. m ploto daugiabučiuose įrengti saulės jėgaines, gaminančias elektrą namo bendrojo naudojimo reikmėms. Šis reikalavimas buvo taikomas, jeigu daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projektas pradėtas rengti po 2020 m. vasario 5 d. ir jei daugiabutyje yra techninės galimybės saulės elektrinei įrengti.

Šių priemonių diegimas itin svarbus, kadangi prisideda prie klimato kaitos mažinimo ir švaresnės aplinkos kūrimo. Net 75 proc. pastatų yra energiškai neefektyvūs – jie sunaudoja 40 proc. visos energijos ir į atmosferą išleidžia 36 proc. visų šiluminį efektą sukeliančių dujų.

Tikimasi pritraukti daugiau rangovų

Renovacijos tempams sparčiai augant, vienas svarbiausių etapų – rangos darbų pirkimas – vis dar stringa dėl rangovų trūkumo ar jų nenoro dalyvauti konkursuose.

Atsižvelgus į tai, CPO LT, bendradarbiaudama su APVA, atnaujino darbo modulį, kad šis būtų patrauklesnis rangovams. Pagrindinė jo naujovė – galimybė užsakovams, esant poreikiui, vienu pirkimu įsigyti kelių šalia esančių daugiabučių modernizavimo rangos darbus su rangovu sudarant atskiras sutartis dėl kiekvieno daugiabučio modernizavimo.

Anot CPO LT Statybų srities pirkimų skyriaus vadovo Mindaugo Žiuko, naujasis daugiabučių namų atnaujinimo rangos darbų modulis buvo sukurtas po konsultacijų tiek su užsakovais, tiek su rangovais, taip pat su atsakingomis institucijomis.

„Šis modulis užsakovams suteikia galimybę pirkti kelių pastatų atnaujinimą vienu pirkimu, tačiau pažymėtina, kad šis sprendimas turi būti pagrįstas – jis galimas tik tuo atveju, kai pastatai yra vienas šalia kito, o jų lygiagretus atnaujinimas suteiks papildomas naudas gyventojams bei vietinei bendruomenei“, – sakė M.Žiukas.

Pašnekovas pratęsia, kad atnaujinti kelis vieną šalia kito esančius daugiabučius rangovams patraukliau, kadangi sutarties vykdymo metu efektyviau naudojami turimi resursai – pavyzdžiui, rangovai įsirengia vieną buitinių, sandėlių ir kitų pagalbinių pastatų zoną vietoje kelių, taip pat tolygiai paskirsto pajėgumus ir gali sparčiau atlikti darbus.

CPO LT Statybų srities pirkimų skyriaus vadovo teigimu, tikimasi, kad šis pokytis pritrauks daugiau rangovų dalyvauti konkursuose. Akivaizdu, kad numatomos sutarties užsakymo vertė yra vienas iš lemiančių rangovo apsisprendimą dalyvauti pirkime veiksnių. Būtent todėl, didėjant užsakymų vertei, siekiama patraukti ir stambesnių rangovų dėmesį.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti www.betalt.lt arba telefonu 8 614 996 99.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS