Klaipėdiečiai jau plūsta pirkti eglučių | kl.lt

KLAIPĖDIEČIAI JAU PLŪSTA PIRKTI EGLUČIŲ

Prekyba kalėdinėmis eglutėmis uostamiestyje įsibėgėja. Žaliaskarėmis prekiaujama prie daugumos prekybos centrų. Klaipėdiečiai renkasi įvairias eglutes – nuo keliasdešimties centimetrų iki trijų metrų aukščio.

Prekyba kalėdinėmis eglutėmis uostamiestyje įsibėgėja. Žaliaskarėmis prekiaujama prie daugumos prekybos centrų. Klaipėdiečiai renkasi įvairias eglutes – nuo keliasdešimties centimetrų iki trijų metrų aukščio. Medeliai šiemet nebrango, jie kainuoja tiek pat, kiek pernai.

Prekeivių skaičius nesikeitė

Uostamiestyje šiuo metu yra išduota 20 leidimų prekiauti eglutėmis – 17 valstybinėje žemėje ir 3 privačioje.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausiojo specialisto Rimanto Armono, beveik tiek pat leidimų buvo išduota ir pernai.

Klaipėdoje, valstybinėje žemėje, yra paskirtos 67 vietos, kuriose galima prekiauti eglutėmis. Tiek jų buvo ir pernai.

"Vietos užimtos ne visos. Dar vienas kitas prekeivis ateina išsiimti leidimo, bet didžioji dalis juos jau turi", – tvirtino R.Armonas.

Iš miesto viešosiose vietose eglutėmis prekiaujančių žmonių medelių galima nusipirkti nuo 10 litų. Kaina priklauso nuo eglutės aukščio, grožio, rūšies, nuo to, ar ji nukirsta, ar vazonėlyje.

Ieško įvairių medelių

Kretingos miškų urėdijos Dekoratyvinių sodmenų medelyno vedėjas Leonardas Balčikonis tikino, kad eglučių kainos nesikeičia jau kelerius metus.

"Ekonomika po truputį atsigauna, bet žmonės dar nepralobo", – argumentavo vedėjas.

Paprasta nuo 0,5 iki 2 metrų aukščio eglutė medelyne kainuoja 16–21 litą, nuo 2 iki 2,5 metro aukščio – 21–26 litus. Pasak L.Balčikonio, kaina priklauso nuo medelio grožio.

Kiek brangesnės sidabrinės eglės. Vidutinė jų kaina siekia apie 32 litus.

L.Balčikonio teigimu, populiarios išlieka eglutės vazonėliuose. Pernai jų net pritrūko. Apie metro aukščio vazonėlyje pasodinta paprasta eglutė kainuoja 25 ir 35, sidabrinė – 45 ir 55 litus.

"Pirkėjai renkasi įvairias eglutes, norai skirtingi. Vieni įsigyja nukirstas eglutes, kiti vazonėliuose. Populiariausios iki 2 metrų aukščio nukirstos eglutės. Yra ir tokių, kurie į namus vežasi ir aukštesnes. Tačiau dažniausiai pastarąsias perka kavinės, restoranai, vaikų darželiai. Aukštesnė nei 3 metrai eglutė kainuoja apie 70 litų", – tvirtino vedėjas.

Dalis žmonių perka ne eglutę, o jos šaką. Tačiau dauguma laukia tradicinės akcijos, kai girininkai jas dalys nemokamai. Paprastos eglės šaka kainuoja 2, sidabrinės – 3 litus, mažesnės – litą.

Reikia drėgmės

Kad nukirsta eglutė ilgiau išliktų graži ir nenubyrėtų jos spygliai, L.Balčikonis patarė medelį statyti į tokį stovą, kuriame medelį būtų galima laistyti.

"Drėgmės reikia, juk dažniausiai kambariuose oras būna labai sausas, o eglutė pastatoma prie radiatoriaus. Galima medelį įkišti į kibirą su smėliu ir laistyti. Atsparesnės yra sidabrinės eglės.

Problemų dėl laistymo nekyla, kai medeliai pasodinti vazonėliuose", – aiškino vedėjas.

Pasak L.Balčikonio, dažnai pasitaiko, kai žmonės prieš Kalėdas ateina nusipirkti naujos eglutės, nes senosios spygliai nubyrėjo.

"Sausuose butuose eglutė be vandens ilgai neišbus", – įspėjo L.Balčikonis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS