Klaipėdiečiai už šildymą mokės pigiau | kl.lt

KLAIPĖDIEČIAI UŽ ŠILDYMĄ MOKĖS PIGIAU

  • 9

Už paskutinį šildymo sezono mėnesį klaipėdiečiai mokės mažiau nei kitų šalies miestų gyventojai. Palyginti su kovo mėnesiu, gyventojai, atsiskaitydami už balandį, sutaupys apie 15 proc.

Lėmė konkurencija

Klaipėdoje pigs šiluma – tokia žinia skelbiama dažną pavasarį. Tai yra gera naujiena, nors daugelis ir norėtų, kad šildymas kainuotų mažiau šalčiausiais metų mėnesiais.

Bendrovė „Klaipėdos energija“ žada, kad, atsiskaitydami už šildymą balandžio mėnesį, būsime vieni mažiausiai už šią paslaugą mokančiųjų Lietuvoje.

Centralizuotai patiektos „Klaipėdos energijos“ šilumos kilovatvalandė kainuos 4,44 cento (su 9 proc. PVM), pigiau šilumą vartotojams tieks tik Kaunas.

Šilumos kainos svyravimai Klaipėdoje labiausiai susiję su nepriklausomų šilumos gamintojų (NŠG) konkurencija. Tokių gamintojų Klaipėdoje yra šeši.

Kaune ši konkurencija – ypač didelė ir jaučiama visą šildymo sezoną, o Klaipėdoje, kur NŠG pagaminami šilumos kiekiai šalčiausiais mėnesiais nepatenkina viso miesto poreikio, konkurencija aštrėja tik šildymo sezono pradžioje ir pabaigoje.

„Matydami orų prognozes ir žinodami, kad balandį ne visa pasiūlyta šiluma bus supirkta, kai kurie Klaipėdos nepriklausomi gamintojai aukcione kainas, palyginti su kovo mėnesiu, sumažino daugiau nei perpus“, – paaiškino bendrovės „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius Antanas Katinas.

Mažina, kai naudinga

Balandį pagrindinės kuro rūšys brangs – biokuro kaina pakils 6,3 proc., o gamtinių dujų – 6,8 proc. Dėl vidutiniškai 40,1 proc. sumažėjusios iš NŠG nuperkamos šilumos bendrovės „Klaipėdos energija“ klientams šiluma kainuos 15,6 proc. mažiau nei kovą.

Šilumos gamyba – tik šalutinis produktas, gaunamas iš sudeginamų medienos ar komunalinių atliekų, liekantis po elektros energijos ar kitų gamybos procesų. Tai nėra pagrindinė uostamiesčio NŠG veikla.

Todėl NŠG turi galimybę mažinti parduodamos šilumos kainas, bet tai, deja, daro tik tada, kai jiems naudinga.

„Norėtųsi, kad visus metus šilumos kaina visiems Lietuvos miestų gyventojams būtų, jei ne vienoda, bent panaši. Juk centralizuoto šildymo sistemos didžiuosiuose šalies miestuose yra kone identiškos. Stebėdami situaciją šildymo sektoriuje, akivaizdžiai įsitikiname, kad valstybinis šilumos kainų reguliavimas nesugeba šalies gyventojams užtikrinti vienodų sąlygų, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis. – Galime pasidžiaugti, kad klaipėdiečiams balandžio mėnesį bus mažiau išlaidų, bet būtų daug geriau, jei mažų kainų tendencija tęstųsi ne vieną ar du mėnesius, o visus metus. Ir ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje šalyje.“

Būtų daug geriau, jei mažų kainų tendencija tęstųsi ne vieną ar du mėnesius, o visus metus.

Skolininkų mažėja

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija yra didžiausia bendrovės „Klaipėdos energija“ akcininkė.

Sausio mėnesį ji kreipėsi į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą, prašydama peržiūrėti šilumos kainų nustatymo metodiką, kad dėl nepriklausomų gamintojų įtakos būtų išvengta drastiškų šilumos kainų svyravimų.

Šilumos kaina perskaičiuojama kiekvieną mėnesį, ir vartotojai kaskart apie tai turi būti informuojami. Kitų komunalinių paslaugų kainos nekinta taip dažnai.

Jeigu šildymo mokestį išskirstytų visiems 12 metų mėnesių, finansinė našta gyventojams būtų kur kas mažesnė.

Prieš porą metų žiemos buvo šiltos, todėl klaipėdiečiai beveik nepajuto šildymo kainų svyravimų, o ir sąskaitos visą žiemą nebuvo didelės. Šaltesnės žiemos anksčiau priversdavo gyventojus įsiskolinti už šildymą.

Nepaisant kur kas žvarbesnės šių metų žiemos, pastebėta, kad šiemet gyventojai už šildymą įsiskolino gerokai mažiau nei ankstesniais metais. Taip atsitiko todėl, kad šį sezoną padidėjo žmonių pajamos, be to, pastaraisiais metais šilumos kaina ne kilo, o krito.

Orai nedžiugins

Paprastai centralizuotas šildymas Klaipėdoje nutraukiamas paskutinę balandžio savaitę.

Sinoptikai teigia, kad šių metų balandis nebus itin šiltas, net dienomis mėnesio pabaigoje oro temperatūra neperkops 10 laipsnių šilumos. Todėl galima spėti, kad šiluma į namus bus tiekiama iki pat gegužės pradžios.

2017 m. šildymo sezonas baigtas rekordiškai vėlai – gegužės 5-ąją.

Iškart po šilumos sezono pabaigos mieste vyks hidrauliniai bandymai.

Šiemet jie numatyti net anksčiau nei pernai – gegužės 10–14 d. padidintu slėgiu bus bandomi šilumos tinklai, esantys į šiaurę nuo Kauno gatvės, išskyrus Jaunystės ir Ragainės gatves bei Liepų g. 83.

Birželio 7–11 d. padidintu slėgiu bus bandomi šilumos tinklai pietinėje miesto pusėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Po tokiu šalčiu

ir arkliui aišku, kad pigiau.

Anonimas

nesidžiauki,ponas Neniški,nes miestiečiai pasidžiaugs tik tada,kai ši visa jūsų valdžia baigsis,anksti dar mums džiaugtis,nebent tik jums

Cha

Jeigu Geotermą nebūt tyčia nubankrotinę ir išdraskę, tai ne tik klaipėdiečiai mokėtų visiškai pigiai už ekologiškai gaunamą šildymą, bet ir dabar jokio c. šildymo neturintys Vidmantai, Palanga, Kretingos raj. jį turėtų.Šiluma būtų gaunama iš žemės gelmių ir nereikėtų sukt galvos ką degint ir iš kur imt biokurą(medieną)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS