Klaipėdiečiams – saugaus keliavimo pamokos | kl.lt

KLAIPĖDIEČIAMS – SAUGAUS KELIAVIMO PAMOKOS

Uostamiesčiui pristatyti saugaus keliavimo ir apsisaugojimo būdai. Reaguodami į nelaimingus atsitikimus ir pasitaikančius pavojus, klaipėdiečiai sugalvojo analogų Lietuvoje neturintį socialinį projektą "Nebūk naivus kelyje".


 

Uostamiesčiui pristatyti saugaus keliavimo ir apsisaugojimo būdai. Reaguodami į nelaimingus atsitikimus ir pasitaikančius pavojus, klaipėdiečiai sugalvojo analogų Lietuvoje neturintį socialinį projektą "Nebūk naivus kelyje".

Pamėgo jaunimas

Atliktas tyrimas parodė, kad net 85 proc. Lietuvos gyventojų, o daugiausia jaunimas, keliauja nesaugiai – kartu su nepažįstamu vairuotoju.

Nesaugus keliavimas su internete rastais pakeleivingais vežėjais – sparčiai plintantis reiškinys. Ir ypač – tarp jaunimo.

To priežastys yra labai įvairios. Pavyzdžiui, anot šio projekto įgyvendintojų, daugumos netenkina autobusų ar traukinių grafikai, netvarkingos stotelės, laiko gaišatis ir kiti nepatogumai.

Taip pat keliauti automobiliu, jei kitokiam keliavimui nėra taikomos lengvatos, atsieina perpus pigiau.

Jau pusę metų gyvuojančio projekto metu "Nebūk naivus kelyje" įvairių Lietuvos miestų (17-oje savivaldybių) gyventojams vedamos paskaitos šia tematika.

Taip pat projekto iniciatoriai bendradarbiauja su mokyklomis, studentų organizacijomis, policija bei Bendrosios pagalbos centru.

Uždrausti – neįmanoma

Pagalbos centras, anot organizatoriaus Mindaugo Jonušo, norėjo uždrausti tokį "aklą" keliavimą. Tačiau, pašnekovo teigimu, tai sunkiai įgyvendinamas dalykas. Mat svarbiausia yra ne draudimai, o paties atsakomybė už save.

"Ši problema ypač opi tarp jaunimo. Siekdami sutaupyti jaunuoliai renkasi kuo pigesnius keliavimo būdus ir dažniausiai – saugumo sąskaita. Važiuodami pakeleivingu automobiliu ar vežėją susiradę socialiniuose tinkluose žmonės patys save stumia į pavojų. Todėl mūsų tikslas – šiek tiek prislopinti šią madą bei pateikti alternatyvų", – teigė organizatorius.

Priežastimi vystyti šią iniciatyvą tapo neseniai šalį sukrėtusios nelaimės.

Anot projekto sumanytojo, svarbu žinoti, kaip elgtis papuolus į keblią situaciją, kai tave vežantis vairuotojas nukrypsta nuo numatyto maršruto ar pradeda keistai elgtis.

"Važiuojančiųjų nesaugiai buvo ir bus, bet jie bent jau žinos, kaip save apsaugoti. Tai pagalba visuomenei", – sakė pašnekovas.

Būtina pažinti vežėją

Pirmiausia, pasak organizatorių, prieš vykstant patariama sukaupti kuo daugiau informacijos apie vežantįjį ir jo transporto priemonę.

"Nusprendus važiuoti su vežėju, reikia išsiaiškinti tam tikrus dalykus apie jį, o prieš lipant į automobilį nusifotografuoti jo valstybinius numerius ir perduoti šią informaciją artimiesiems. Dar būtina išsiaiškinti, ar automobilis techniškai tvarkingas, kelionės metu stebėti aplinką, nuolat būti budriam", – pasakojo M.Jonušas.

Projekto "Nebūk naivus kelyje" iniciatoriai, bendradarbiaudami su miestų autobusų parkais, savivaldybėmis ir kitomis institucijomis, ateityje ketina taikyti lengvatas bilietams.

Kadangi gyvenantiesiems miesto rajonuose kartais tampa sudėtinga keliauti dėl pergrūstų autobusų ar kitų priežasčių, projektu bus siekiama pagerinti ir šias sąlygas.

"Atsitikus nelaimei, skubame kaltinti kitus, tik ne save. Juk niekas per prievartą į automobilį mūsų nesodina, todėl geriau imtis tam tikrų saugumo priemonių, nei vėliau gailėtis", – aiškino projekto iniciatoriai.

GALERIJA

  • Klaipėdiečiams – saugaus keliavimo pamokos
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

p

atkapojo kazkas i miska pasivezes tai jaucia nuoskauda :)

aha

Rur labia teisingai pasakei!

apgautoji

labai gudrus ir beje dar skolingas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS