Klaipėdiečius rengia miesto daržininkystei | kl.lt

KLAIPĖDIEČIUS RENGIA MIESTO DARŽININKYSTEI

Pavasarį Klaipėdoje turėtų atsirasti miesto daržų. Visuomenininkų pasiūlyta iniciatyva sulaukė didžiulio dėmesio kituose miestuose, todėl  viliamasi, kad bendruomenėms skirtas projektas prigis ir uostamiestyje. Su klaipėdiečiais jau aptartos tokių daržų atsiradimo galimybes.

„Miesto daržai bus kuriami ten, kur bendruomenė nori nuveikti kažką prasmingo“, – pasakojo iniciatyvos koordinatorius Martynas Norbutas.

Miesto daržai yra priemonė burti bendruomenę ir žmonėms, neturintiems galimybės sodininkauti, parodyti, kaip atsiranda daržovės.

Bendruomenei turėti savo daržą reiškia periodiškai susiburti, rūpintis ir turėti bendrą tikslą. „Šia akcija sieksime pažaboti ir savanaudiškumą. Pasodinus savo ūgliuką miesto darže jis tampa visų, tai nereiškia, kad kiekvienas skins derlių tik nuo savo daigo“, – aiškino M.Norbutas.

Rengiant miesto daržus bendruomenės gyventojai susitinka įkūrimo šventėje. Tą dieną kiekvienas, norintis prisidėti prie akcijos, atsineša po savo išaugintą daigelį ir jį pasodina bendrai įrengtose lysvėse.

Pastarosios formuojamos ne sukasant žemę, o pasirinktoje vietoje užpilant mulčą.

„Tokį daržą prižiūrėti lengviau, jo nereikia dažnai ravėti ir laistyti“, – pabrėžė susivienijimo koordinatorius.

Sezono pabaigoje rengiama derliaus šventė. Jos metu iš visų užaugintų daržovių ruošiamos bendros vaišės, organizuojama vakaronė.

Gamtai neabejingų žmonių iniciatyva susidomėjo ir susirinkime dalyvavęs Sulupės seniūnaitis Saulius Liekis.

„Tai yra seniai atrastas, bet naujas dalykas. Manau, jog mūsų apylinkėse būtų galima įrengti net kelis tokius daržus“, – svarstė S.Liekis.

Planuojama, kad miesto daržai turėtų būti įrengti pietinėje miesto dalyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

kaip kitaip

Zinoma,kas priziuri,tas ir derliu nuima/

leo

O po to apmokestins.

Saulius Liekis

Esme bendruomeniškumo skatinimas, parodymas vaikams kaip užauga daržovės, bendravimas kaimynams susirinkti. Ir dar būten čia eko daržas tręšti nereikia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS