Klaipėdoje paminėtas K. Donelaičio draugijos šimtmetis | kl.lt

KLAIPĖDOJE PAMINĖTAS K. DONELAIČIO DRAUGIJOS ŠIMTMETIS

Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje, skambant muzikos garsams ir eilėms, buvo paminėtas Kristijono Donelaičio draugijos šimtmetis.

Permainingą istoriją turinčios draugijos pirmininkas Gintaras Skamaročius neslėpė – veiklos klasiko mylėtojams netrūksta ir šiandien.

"Pirmiausia mes užsiimame Kristijono Donelaičio ir jo kraštiečių, amžininkų kultūros paveldo populiarinimu, saugojimu, puoselėjimu ir įamžinimu. Organizuojame talkas, prieš karantiną važiuodavome į Tolminkiemį, į K.Donelaičio gimtinę Lazdynėlius tvarkyti aplinkos. Atnaujinome antrą kartą Tolminkiemio muziejų, įgyvendiname įvairius projektus", – pasakojo G.Skamaročius.

Jeigu turi tokią pareigą, būk malonus, tai ir daryk kažką.

Draugija leidžia žurnalą "Donelaičio žemė", taip pat yra sukurta klasikui skirta interneto svetainė.

Draugijos pirmininkui šios pareigos pirmiausia siejasi su atsakomybe.

"Arba imi ir darai, arba nesiimi ir nedarai. Jeigu turi tokią pareigą, būk malonus, tai ir daryk kažką", – tvirtino G.Skamaročius.

Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos skyriaus pirmininkas ir K.Donelaičio draugijos narys Petras Šmitas teigė, kad šimtmetį paminėti tiesiog privalu.

Gintaras Skamaročius / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Tai yra puiki proga pakalbėti apie draugiją ir jos nuveiktus darbus", – tvirtino P.Šmitas.

Sukakčiai paminėti buvo skirta konferencija "K.Donelaičio draugija – jungtinei Lietuvai". Prieš jos pradžią prie K.Donelaičio ir Vieningai Lietuvai paminklų padėta gėlių.

Šimtmečio minėjime buvo skaitomi pranešimai apie draugijos įkūrimą ir veiklą. Vyko ir diskusija "Kultūros politikos, lietuviškos tapatybės ir ekonominių interesų balansas Mažojoje Lietuvoje, Klaipėdos krašte", į kurią buvo kviečiama įsitraukti renginio svečius.

Aptartas ir 1923 m. Klaipėdos krašto susigrąžinimo sukilimo ištakos, pristatytos Mažosios Lietuvos, Tilžės Akto signatarų įamžinimo istorijos Klaipėdoje. Taip pat pristatyta leidinio "Donelaičio žemė" leidyba nuo 1992 m.

Aktorė Virginija Kochanskytė, operos dainininkas Mindaugas Rojus ir pianistė Inga Maknavičienė pradžiugino menine programa.

K.Donelaičio draugija buvo įkurta 1921 m. rugsėjo 13 d., siekiant ruošti Klaipėdos dirvą susijungimui su Lietuva.

Pirmasis draugijos pirmininkas buvo Mažosios Lietuvos visuomenės veikėjas, ekonomistas, poetas Gustavas Juozupaitis.

Draugijos veikla nutrūko dėl "Aukuro" draugijos konkurencijos, bet 1992 m. kovo 14 d. Vilniuje K.Donelaičio draugija buvo atkurta.

GALERIJA

  • Klaipėdoje paminėtas K. Donelaičio draugijos šimtmetis
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS